Som responsables amb el marisc?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
 Font:
Font:

Som responsables amb el marisc?

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)

Resum: 

Ecologistes en Acció ha elaborat una petita guia per al consum responsable de marisc, que tant està en boga durant les festes, i també ha engegat una ciberacció adreçada a les principals empreses elaboradores i comercialitzadores del sector.

El consum de marisc implica actualment, segons Ecologistes en Acció, greus impactes socials i ambientals.

Amb la "Guia de consumo responsable de mariscos" pretén fer una revisió del consum dels mariscs “de cos allargat” més apreciats a l'Estat espanyol: llagostins, gambes, escamarlans, llamàntols i llagostes, donant informació i opcions per a un consum més responsable, que, de fet, caldria minimitzar al màxim.

En nombroses ocasions les poblacions de mariscs estan sobreexplotades i la gran majoria provenen de la pesca d’arrossegament, on el grau de descarts pot arribar a ser del 98%, com succeeix amb la pesca de l’escamarlà en el Mar del Nord, o el 96% en el cas de la pesca d’arrossegament de camarons tropicals.

L'altra gran part de mariscs que consumim (com el llagostí o el camaró blanc i el llagostí jumbo) provenen de l'aqüicultura intensiva en els tròpics, una indústria insostenible, que, segons explica la guia, augmenta la pobresa local i vulnera els drets humans.

Aquesta indústria aqüícola ha desforestat vastes extensions d'ecosistemes costaners del que depenen milions de persones per la seva alimentació. A més, l'entitat denuncia que ha contaminat rius i estuaris, i ha provocat una alta pèrdua de biodiversitat, augmentant, així, l'empobriment, la fam i forçant a emigrar a pobles sencers, arribant a conflictes armats amb la mort de pescadors artesanals i agricultors, en nombroses zones on s'ha instal·lat.

Per Ecologistes en Acció, a més, és extremadament necessari millorar la informació de l’etiquetatge, en el que, entre d’altres, s'hauria d'incloure el mètode de pesca utilitzat, apostant per aquells productes capturats pels pescadors artesanals del nostre litoral.

Però, mentre això no arribi, aconsellen modificar el nostre model de consum, reduint-ho quan sigui possible i, abans de comprar, sempre preguntar.

No volem que es venguin llagostins tacats de sang

Amb aquest lema, Ecologistes en Acció ha llançat una acció per Internet per demanar a les principals empreses elaboradores i comercialitzadores de mariscs que deixin de comercialitzar llagostins procedents de l'aqüicultura intensiva, per ser "una indústria insostenible, que vulnera els drets humans i que ha generat conflictes armats en nombrosos països".

Podeu consultar aquí la ciberacció, que ha recollit la signatura de més de 445 persones amb menys d'una setmana.

Afegeix un comentari nou