SOS Bosc Volpelleres: "El bosc és un espai forestal ple de vida que ens ajuda a reconnectar amb la natura"
Comparteix
L’Ajuntament de Sant Cugat té prevista l’edificació d’una nova escola de primària dins del bosc de Volpelleres.
El de Volpelleres és un bosc centenari situat al nord de Sant Cugat del Vallès. Aquest, però, també és l’indret on hi ha prevista l’edificació de la nova escola La Mirada. Si bé aquest centre s’havia de situar en una altra ubicació, la Direcció General de Protecció Civil va aturar les obres perquè s'havia de construir massa a prop de les vies del tren i això representava un perill potencial en el cas d’haver-hi un accident ferroviari de mercaderies perilloses.
Des del seu plantejament, aquesta reubicació del centre s’ha trobat amb diverses oposicions. La principal és SOS Bosc Volpelleres, una plataforma de veïnes i veïns de Sant Cugat que s’han unit per defensar la integritat del bosc i tenen com a objectiu respectar la natura i reduir la petja ecològica. Parlem amb Lurdes Marimon i Xavier Bona, membres del grup.
Què és per a vosaltres el bosc de Volpelleres?
Un bosc mediterrani de ribera únic pel que fa a biodiversitat i grau de maduresa, que tenim a prop i dins de la ciutat. És el pulmó del barri, un espai forestal ple de vida, que ens ajuda a reconnectar amb la natura. És un mirall de la nostra essència com a persones en quant el respecte dels valors que ens proporciona i en un món en plena emergència bioclimàtica.
Què implica la reubicació de l’escola de primària La Mirada a aquest bosc?
Ens agradaria deixar clar que entenem perfectament la necessitat de construir una nova escola al barri i la inquietud de les famílies, però l’opció de l’ajuntament causaria un dany irreparable al bosc. Per això demanem una alternativa que sigui realment respectuosa amb el medi ambient i amb la biodiversitat. No considerem que el bosc sigui la ubicació ideal, ni la millor de les alternatives, donat l’impacte ambiental que suposaria.
De quin impacte estem parlant?
L’edifici ocuparia quasi 7.000 m2, envoltat amb una franja de protecció d’uns 8.000 m2, on s’hauria de fer aclarida de l’arbrat i del sotabosc, i amb uns vials d’accessos de prop de 5.000 m2. Tot això suposaria un gran impacte directe en una zona d’uns 20.000 m2 i indirecte en tota la resta de prop de 105.000 m2, a causa de l’erosió, l’ombratge, la contaminació de l’aire i l’acústica, la lumínica i d’aigües residuals, la migració de la fauna per pèrdua d’hàbitat, l’alteració del cicle natural de l’aigua -ja s’ha assecat un torrent-, etc.
En cap cas, l'ajuntament, que fa un any va signar una declaració d’emergència climàtica, ha posat com a prioritat el respectar la integritat del bosc i de l’ecosistema que aixopluga.
Quines alternatives hi ha?
No ens consten informes d’impacte ambiental ni de cap mena d’estudi ni valoració d’altres alternatives. Sí que consta l’informe ambiental elaborat per l’ajuntament on es parla del gran impacte que l’edificació tindria al bosc, però només es contempla una proposta de compensació que es limita només a l’arbrat, obviant tota la resta de l’ecosistema, així com tot el cicle de l’aigua del bosc de ribera.
Existeixen algunes altres parcel·les en el barri, però es considera prioritari, i no sabem per quines raons, que l’escola estigui a prop del transport públic, a prop de l’institut i a dins del bosc. En cap cas, l’ajuntament que fa un any va signar una declaració d’emergència climàtica, ha posat com a prioritat respectar la integritat del bosc i de l’ecosistema que aixopluga.
Quina és la justificació de l’Ajuntament per construir l’escola just aquí?
El principal pretext és la pressa, que segons diuen els impedeix estudiar a fons i valorar altres alternatives, i l’ajuntament planteja que sigui el bosc qui pagui els plats trencats, després del setge urbanístic al barri, quan el que calia era planificar els equipaments necessaris a prop dels habitatges i no dins d’un valuós bosc, ell sí, sense alternativa.
Esteu rebent suport? Quins?
Sí, molts. Hem fet un manifest a Change.org que ja ha recollit més de dinou mil tres-centes signatures. També ens donen suport moltes associacions de defensa de la natura com Adenc, INTERcids, la Plataforma animalista de Sant Cugat, l’Assemblea pel Clima de Sant Cugat, Rebel·lió o Extinció Sant Cugat, Fridays For Future Sant Cugat, WWF Barcelona i l’Associació el Mussol per a la protecció del paisatge.
Quin seria l’escenari de futur ideal per a vosaltres?
L’escenari ideal seria que es trobés una ubicació per a l’escola fora del perímetre del bosc. Si no és possible, seria menys agressiu per al bosc que l’escola es construís en la parcel·la inicial al costat del nou Institut Leonardo da Vinci.
Considerem que hi ha incongruències en l’aplicació de la normativa de Protecció Civil, ja que no es permet construir l’escola per por a un hipotètic accident ferroviari amb mercaderies perilloses, però sí que es va construir l’institut, a més d’altres escoles també de primària, un hospital, una residència de gent gran, equipaments esportius i molts habitatges.
El que volem és que l’ajuntament prengui consciència del gran valor del bosc -ecològic, social, de salut- i de com d’agressiu per a la biodiversitat del bosc és aquest projecte.
Què espereu aconseguir?
Que l’ajuntament prengui consciència del gran valor del bosc -ecològic, social, de salut- i de com d’agressiu per a la biodiversitat del bosc és aquest projecte. Per tant, voldríem que retirés el projecte original i trobés una ubicació alternativa.
Ens ajudeu a defensar la integritat del bosc de Volpelleres signant el nostre manifest, si us plau? http://chng.it/2cYQV654