Àmbit de la notícia
Ambiental

Temps de nius

Entitat redactora
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • És  especialment interessant identificar els nius en zones properes
    És especialment interessant identificar els nius en zones properes Font: nius.cat
  • Participar a nius.cat enguany pot tenir premi
    Participar a nius.cat enguany pot tenir premi Font: nius.cat
  • El registre de dades es realitza durant la nidificació, del 23 d'abril al 31 de maig
    El registre de dades es realitza durant la nidificació, del 23 d'abril al 31 de maig Font: nius.cat

Aquesta primavera has trobat un niu d'ocells? Pots aportar les dades de la teva descoberta  al projecte de ciència ciutadana Nius.cat de l'Institut Català d'Ornitologia.

Un ocell ha fet un niu a la cavitat d'un arbre al teu carrer, al taulat de casa teva, o entre els arbustos del parc on vas a córrer? Pots esbrinar discretament quants ous hi ha, o si hi ha pollets, però sense espantar-los.  És interessant que facis visites periòdiques per veure com van progressant, si els pollets agafen el vol, o si han tingut algun incident amb un depredador.

Aquesta informació és molt útil per ajudar a omplir els buits de coneixement sobre la reproducció de les més de 200 espècies d'ocells que nidifiquen regularment a Catalunya. Són especialment interessants les aus que crien més a prop nostre, en parcs, jardins i edificacions a prop de casa. També interessa conèixer les que crien en les caixes niu que col·loquem i altres espais fàcilment accessibles.

Nius.cat és un projecte de ciència ciutadana obert a totes les persones. En el període de nidificació els voluntaris i les voluntàries poden facilitar la geolocalització del niu, indicant la data i com estan criant els ocells. Per participar només cal enregistrar-se a la web  i facilitar la informació, que els especialistes de ICO revisaran.

Com actuar si detectem un niu?

No és necessari ser experts, però cal seguir un codi de conducta i algunes pautes d'actuació molt senzilles, per tal d'evitar causar pertorbacions a les aus, i assegurar la validesa científica de les dades que s'obtenen. Minimitzar qualsevol molèstia als nius mentre se'n fa el seguiment és el principi bàsic que cal seguir, justificat per raons ètiques i científiques. Així, cal tenir en compte que no cal apropar-se als nius i revisar-ne els continguts, perquè també a simple vista o amb uns prismàtics es pot seguir fàcilment les anades i vingudes dels pares portant material o menjar, o les primeres incursions fora del niu dels pollets. 

Nius.cat facilita informació sobre cada espècie. Les dades recollides fins ara es visualitzen al mapa del portal.

Enguany entre totes les persones participants  entre el 23 d'abril i el 31 de maig, es sorteja un pack consistent en una caixa niu, un pòster del projecte Nius i una samarreta ICO.

Ornitologia i ciència ciutadana

L'Associació ICO és una entitat sense ànim de lucre dedicada a l'estudi i la divulgació dels ocells de Catalunya. Compta amb un gran nombre de persones sòcies i voluntàries, i gestiona també altres portals de ciència ciutadana, tals com Orenetes.cat, OcellsdeJardi, o Ornitho.cat.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari