Transversalitat, transformació social, ciutadania activa: els reptes de l’Educació Ambiental

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Transversalitat, transformació social, ciutadania activa: els reptes de l’Educació Ambiental

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

El 26 de gener és el dia mundial de l'Educació Ambiental. A les xarxes es pot celebrar la jornada participant i seguint el debat a través de l'etiqueta #EA26. Enguany es dedicarà als reptes de l'Educació Ambiental.

Transversalitat

Treure de l'imaginari popular que l'educació ambiental la fan "aquells friquis dels ocellets que es passegen pels boscos" és probablement un dels primers reptes. L'educació ambiental és un concepte transversal que implica el model de societat. Pot ser per aquest motiu, últimament ha pres fortuna la definició d'Educació per la Sostenibilitat. I és que la manera en què les persones es relacionen amb el seu entorn, l'objecte de l'Educació Ambiental, té que veure amb la natura, i també amb l'economia, els consums, la pobresa, les relacions desiguals nord-sud, i amb la societat, amb els drets, la pau, la salut, la diversitat, amb la justícia social i ambiental.

L'Educació Ambiental és un procés d'educació ciutadana que té un enfocament integral, i que no es limita a l'aprenentatge formal, sinó que s'estén al no formal i a l'informal. Toca tots els aspectes de la vida, així com els valors d'equitat i respecte per l'altre, per les generacions futures, per la diversitat, per la natura i els recursos sobre la terra.

Transformació

L'educació és transformadora per definició; és un procés que ens estimula a millorar com a persones i implicar-nos en la superació de les injustícies. I transformadora és l'Educació Ambiental, definida oficialment com "un procés permanent en el qual els individus i les comunitats prenen consciència del seu medi i aprenen els coneixements, els valors, les destreses, l'experiència i, també, la determinació que els capaciten per actuar, individualment i col·lectivament, en la resolució dels problemes ambientals presents i futurs."

Nadius ambientals?

Es comença a parlar de generacions de "natives ambientals", en paral·lelisme als "natives digitals". Oblidem que tots som nadius ambientals d'ençà que naixem. Però efectivament, l'Educació Ambiental ha de lluitar contra la ignorància que ens ha desvinculat de la natura, contra la desconnexió que és a la base de la relació desequilibrada amb el planeta.

Ciutadania activa

L'Educació Ambiental és present en cada acte de la nostra vida en societat. És per aquest motiu una responsabilitat ciutadana exigir la presència d'Educació Ambiental en la política i la gestió públiques, sense perdre de vista la transversalitat. L'Educació Ambiental va de la mà de la ciutadania implicada, participativa i responsable, com la que representen les persones i entitats que configuren el tercer sector ambiental.

Acompanyant les entitats, el 26 de gener podem adentrar-nos en la reflexió cívica que ens reclama l'Educació Ambiental.

Afegeix un comentari nou