Àmbit de la notícia
Ambiental

Un atles global recull conflictes ambientals a tot el planeta

Autor/a
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
  • Atles Global de Justícia Ambiental

L’Atles Global de Justícia Ambiental recull més de 1.000 conflictes ambientals arreu del món, reunits entre universitats i organitzacions ambientalistes. Catalunya també surt al mapa.

Un equip internacional d'experts coordinat per investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'ICTA, ha elaborat l'Atles Global de Justícia Ambiental. És una plataforma interactiva de mapes que analitza la trajectòria de més d'un miler de conflictes ecològics i també espais de resistència a escala mundial.

L'origen d'aquests conflictes és molt divers: energia nuclear, extracció de minerals, gestió de residus, biomassa i usos del sòl, combustibles fòssils i justícia climàtica, gestió de l’aigua, construcció d’infraestructures, activitats recreatives i de turisme, conservació de la biodiversitat i usos i pràctiques industrials.

A Catalunya, l’atles recull conflictes com la línia de molt alta tensió de Girona, la planta de ciment de Montcada i Reixach, el projecte Castor o els residus químics de Flix. 

 

Els conflictes van en augment

 

Els impulsors de l’Atles creuen que duplicaran els casos documentats el 2015. Els conflictes ambientals estan en expansió arreu del planeta i els conflictes són cada com més intensos ja que consideren que aquest mapamundi "aporta evidència sobre els desequilibris estructurals de poder en l'economia global".

Tot i això, en menor mesura, l'atles també visualitza la resistència i l'organització civil enfront d'aquests conflictes. Dels casos denunciats al mapa fins ara un 17% dels casos analitzats han estat “victòries” ambientals.

I és que una de les conclusions importants del projecte i de l’Atles és que "els moviments socials de justícia ambiental de base són clau per aconseguir que les formes de consum i producció siguin més justes, equitables i menys perjudicials".

 

Ciència i societat per la justícia ambiental

 

L’Atles Global de Justícia Ambiental és una de les iniciatives més rellevants del projecte europeu EJOLT (Environmental Justice Organisations, Liabilities and Trade), amb la implicació de 23 universitats i organitzacions de justícia ambiental de 18 países. S’ha presentat recentment a la Delegació del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, a Brussel·les.

 

Per més informació, consulteu el web de l'Atles Global de Justícia Ambiental.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari