Un centenar d'entitats reclamen prohibir l'aparcament de motos a les voreres de Barcelona

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
 Imatge compartida per Catalunya Camina en la qual es veuen diverses motos mal estacionades a la vorera. Font: Catalunya Camina
Imatge compartida per Catalunya Camina en la qual es veuen diverses motos mal estacionades a la vorera. Font: Catalunya Camina
A Barcelona, a les àrees estudiades, aparquen més motos a la vorera que a la calçada. Font: Llicència CC (Unplash)
A Barcelona, a les àrees estudiades, aparquen més motos a la vorera que a la calçada. Font: Llicència CC (Unplash)
 Font: Pixabay (Llicència CC).
Font: Pixabay (Llicència CC).

Un centenar d'entitats reclamen prohibir l'aparcament de motos a les voreres de Barcelona

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Denuncien que hi ha 90.000 motos estacionant a les voreres diàriament sense complir les condicions de la normativa municipal, motiu pel qual demanen mesures al consistori que permetin recuperar espai públic per a les vianants.

Sota el lema 'Recuperem les voreres. Fem fora les motos de les voreres', un centenar d'entitats reclamen a l'Ajuntament de Barcelona mesures per prohibir l'estacionament de motos a les voreres de la capital catalana. I és que cada vegada és més habitual veure vehicles a sobre de les voreres, ocupant l'espai públic i comprometent així la mobilitat activa i col·lectiva de la ciutat. Aquest fet, juntament amb l'impacte negatiu sobre la salut provocada pel trànsit motoritzat i l'alta sinistralitat, fa indispensable aplicar mesures que desincentivin l'ús d'aquests vehicles.

Per tal de caminar cap a una situació que encaixi en l'actual model d'urbanisme, més centrat en la persona, i amb el qual es recupera espai públic i es prioritza la mobilitat activa, des de les organitzacions demanen que la prohibició d'estacionar les motos a les voreres sigui una mesura inclosa en la modificació de l'Ordenança de circulació de vianants i de vehicles. El govern municipal pretén aprovar aquest reglament durant aquest mes de febrer.

Des de les entitats fan una crida els grups municipals a donar suport a aquesta mesura. I és que tots ells, recorden des de les organitzacions, ja es van comprometre a prohibir l'estacionament de les motos a les voreres de la ciutat durant la campanya per a les eleccions municipals del 2019.

"És incomprensible que aquesta transformació no vagi acompanyada d'un canvi a l'Ordenança que alliberi espai a totes les voreres de la ciutat i així garantir el dret a l'accessibilitat perquè totes les persones puguin desplaçar-se sense obstacles", afirmen al manifest, impulsat en un inici per Catalunya Camina, ECOM, Revolta Escolar, Prevención de accidentes de tráfico, FAVB, Eixample Respira, Bicicleta Club Catalunya (BACC) i Promoció Transport Públic (PTP), i que ja compta amb molt de suport entre les entitats de la ciutat.

Així mateix, per facilitar l'adaptació a l'Ordenança de circulació de vianants i de vehicles, amb les noves mesures reclamades incloses, des de les organitzacions proposen una moratòria d'un any en l'aplicació la prohibició d'estacionament per tal "que l'Administració i les usuàries de moto es puguin preparar per al canvi". Durant aquest termini, se suggereix que les motos puguin estacionar en espais pensats exclusivament per als cotxes.

Incompliment de la normativa actual

Segons el manifest, les entitats consideren que l’Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana "no han estat capaços de fer complir la normativa existent". Actualment, l'Ordenança de vehicles i vianants de Barcelona assenyala que es permet aparca la moto sobre la vorera, en semibateria, si el carrer disposa de més de sis metres d'amplada lliure, és a dir, sense terrasses o altres obstacles, i en paral·lel a la via, si en disposa de menys de sis metres i més de tres metres.

"Fa sis anys que l’ajuntament realitza campanyes informatives sobre la normativa d’aparcament de motocicletes, i tot just ara al gener s’inicia la 13a fase. Cap d’aquestes campanyes ha resultat ambiciosa i eficaç", lamenten al manifest. "Es dona l’agreujant que l’ajuntament ha declarat que no farà complir la normativa fins que no solucioni el nombre d’aparcaments de moto a calçada", afegeixen.

Així mateix, les organitzacions lkamenten que la problemàtica d'ocupació de voreres, que vulnera el dret a l'accessibilitat de la ciutadania, especialment el de les persones amb mobilitat reduïda, continua vigent "malgrat el recent increment del 27% de places, amb més de 80.000 places senyalitzades a la via pública".

90.000 motos i ciclomotors mal aparcats

Dues de les entitats impulsores del manifest, Catalunya Camina i Eixample Respira, van elaborar, el juny de 2022, un estudi sobre l'estacionament de vehicles de dues rodes, motos o ciclomotors, a Barcelona. Les principals conclusions d'aquest document assenyalaven que a Barcelona s'aparquen malament unes 90.000 motos i ciclomotors diàriament, de les quals, menys del 0,01%, són multades. Segons l'estudi, aquests vehicles mal aparcats suposen l'ocupació d'uns 260.000 metres quadrats de l'espai públic.

L'estudi determina que, segons la normativa actual, el 85% de les motos que es troben a la vorera estan mal estacionades. Malgrat que es tracta d'una problemàtica estesa a tota la ciutat de Barcelona, és el districte de l'Eixample el que es veu més afectat per aquesta situació.

Afegeix un comentari nou