Un memorial per Berta Cáceres, defensora del medi ambient i els drets humans

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Tot el món es fa fer ressò de l'assassinat de Berta Càceres a Hondures, que va posar la mirada en la situació de perill a la que s'enfronten els defensors i defensoes del medi ambient. Font: BertaCaceres.org
Tot el món es va fer ressò de l'assassinat de Berta Càceres a Hondures, que va posar la mirada en la situació de perill a la que s'enfronten els defensors i defensores del medi ambient.

Un memorial per Berta Cáceres, defensora del medi ambient i els drets humans

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

És la demanda de diverses entitats barcelonines i catalanes: la creació d'un memorial a Berta Cáceres i a les persones, i comunitats senceres, que exposen les seves vides per defensar sobiranies, drets i els béns naturals comuns

L'associació Entrepobles, la Fundació per la Pau, i l'Institut de Drets Humans de Catalunya han fet la demanda per la creació d'un memorial a Barcelona dedicat a Berta Cáceres. S'hi han sumat una cinquantena d'associacions i entitats de cooperació, pau i drets humans, veïnals i ambientals, com Ecologistes en acció, la Federació d'Associacions de Veïns i Veines de Barcelona, la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Enginyeria Sense Fronteres o LaFede.

La demanda, dirigida al consistori, coincideix amb les obres per la creació del Parc de les Glòries, i quan han passat més de 2 anys de l'assassinat de l'activista.

Berta Cáceres, la mestra que lluitava per defensar la natura i els pobles indígenes

Berta Càceres va ser una mestra nascuda a Hondures, que va activar la defensa del medi ambient i els drets de les comunitats indígenes enfront de la indústria, des del COPINH, Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras. Per la seva tasca en defensa del riu Gualcarque, i dels seus territoris i comunitats, va rebre nombrosos reconeixements, així com el premi Goldman l'any 2015, considerat el premi Nobel ambiental. Però també va rebre amenaces de mort, motiu pel qual s'havia sol·licitat la seva protecció des de l'ONU. La nit del 2 a 3 de març de 2016, va ser assassinada a casa seva. Un informe fet per experts internacionals i publicat el 31 d'octubre de 2017 conclogué que la seva mort responia a un pla dirigits per alts directius de l'empresa desenvolupament energètic DESA, delegat en agents estatals i no estatals.

Assassinats per defensar el medi ambient

L'informe de The Guardian i l'ONG Global Witness indica que l'any 2017 van morir 197 activistes ambientals, a tot al món, assassinats a països com Brasil, Filipines, Colòmbia o Mèxic. Hondures és un dels països més perillosos pels defensors del medi ambient, en quant es registra el nombre més gran d'assassinats per càpita.

Les entitats proposen ara a Barcelona la creació d'un memorial en el parc de les Glòries, per fer un reconeixement a Berta Caceres i a tots i totes les defensores del medi ambient i els drets humans. Entitats i persones que vulguin donar el seu suport a la demanda poden adherir-se a través de la pàgina Memorial Berta Cáceres.

Afegeix un comentari nou