Un nou decret obliga els escorxadors a tenir videovigilància per evitar el maltractament animal
Comparteix
La mesura, impulsada per una denúncia de l’organització no lucrativa Equalia, ha suscitat opinions diverses sobre la seva eficàcia entre la població i les entitats animalistes.
El 23 d’agost, el Ministeri de Consum va aprovar el Reial decret 695/2022 pel qual s'estableixen mesures per al control del benestar dels animals als escorxadors mitjançant la instal·lació de sistemes de videovigilància. La normativa arriba dos anys i mig després que l’organització no lucrativa Equalia iniciés una campanya de denúncia per les irregularitats que s’estaven cometent a un escorxador de Toledo.
En la gravació que va publicar Equalia podia veure’s com uns xais, alguns d’ells malalts, eren greument maltractats per les persones operàries. A més, gràcies al vídeo es demostrava que els animals no gaudien d’unes condicions higièniques mínimes ni estaven identificats, motiu pel qual era impossible garantir la seva procedència.
Aquesta situació, malauradament, no és una excepció: segons les dades del Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària del 2016-2020, els últims anys ha augmentat en un 24% la xifra global d’incompliments i irregularitats sobre el que s’anomena ‘benestar animal’ en els controls oficials realitzats per les comunitats autònomes. Un 64% d’aquestes infraccions estava relacionat amb el maltractament animal.
Un pas endavant o un pegat?
“Com a entitat de protecció i defensa animal, valorem aquesta nova mesura impulsada per Equalia molt positivament”, assegura Sandra Vega, membre del departament legal de la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA). “L’opacitat relacionada amb el que passa a l’interior dels escorxadors és quelcom patent i la nostra societat actual demanda canvis”, comenta.
Vega recorda que, segons el Reglament 1099/2009 del Consell, de 24 de setembre de 2009, relatiu a la protecció dels animals en el moment de la matança, les actuacions relacionades amb el ‘sacrifici’ que s’efectuen als escorxadors poden provocar dolor, angoixa, por i altres formes de patiment als animals. En aquest sentit, des de FAADA consideren que la instal·lació de sistemes de videovigilància pot evitar manipulacions agressives i garantir la realització dels atordiments exigits legalment.
Sandra Vega: “Amb això es posa de manifest la voluntat de transitar cap a un futur menys cruel amb la resta d'animals".
La mesura, diuen, va en consonància amb la resta de reformes legislatives que s’han adoptat recentment en la matèria, com ara l'avantprojecte de Llei Nacional de protecció, drets i benestar dels animals – que pretén aprovar-se en uns mesos. “Amb això es posa de manifest la voluntat social de transitar cap a un futur menys cruel amb la resta d’animals amb els quals convivim”, afirma Vega.
Una visió més escèptica és la que té el moviment antiespecista i ecologista Animal Rebellion Barcelona, des d’on asseguren que la mesura actuarà com a pegat i podria servir per netejar les consciències dels consumidors/es que s’acullen constantment a l’excusa del ‘benestarisme’. “Qui tindrà accés a aquestes imatges? Es farà realment denúncia o només s’aplicaran sancions econòmiques?”, es pregunten de manera retòrica.
Tot i estar d’acord que aspiren a un canvi molt més profund, però, alguns dels membres d'Animal Rebellion Barcelona reconeixen que aquest decret també podria suposar un pas endavant perquè la població comenci a tenir consciència de les situacions de patiment extrem que tenen lloc als escorxadors.
En la mateixa línia, David Serramitjana, director de la Fundació Fauna, biòleg i tècnic en gestió de fauna, creu que aquest nou decret només servirà per rentar-li la cara al món de l'explotació animal i la indústria càrnia: "Els escorxadors són llocs on no es pot parlar de benestar animal. Les paraules 'escorxador' i 'benestar animal' formen un oxímoron", denuncia.
David Serramitjana: "Les paraules 'escorxador' i 'benestar animal' formen un oxímoron".
Segons l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OMSA), el 'benestar animal' es dona quan els animals tenen la llibertat d'alimentar-se i hidratar-se; de viure en un ambient apropiat; de gaudir d'una bona salut i benestar emocional; i de manifestar un comportament natural. "El segell de 'benestar animal' és un maquillatge de la indústria perquè la gent pugui consumir amb la consciència tranquil·la", opina Serramitjana.
Quant al tema de la videovigilància, el biòleg posa en dubte la seva eficàcia. "Les imatges les tindran els propietaris i només les podrà aconseguir l'administració. Actualment, només es fan inspeccions a un 2% de les granges, i el mateix passa amb els escorxadors... serà molt difícil detectar la violència", adverteix. A més, recorda que aquest reial decret ha estat aplaudit pels mateixos propietaris dels escorxadors, un fet que, segons manifesta, demostra la nul·la utilitat de la normativa.
Les noves mesures
A partir del moment en què es publiqui oficialment el Reial decret, les instal·lacions més grans tindran un any per adaptar-se a les noves mesures i les instal·lacions més petites fins a dos anys.
L’única part del procés que no haurà de ser gravada obligatòriament serà el moment d’espera dels vehicles que transporten els animals. No obstant això, els escorxadors hauran de comptabilitzar el temps que aquests resten a l’interior dels camions.
El que sí que hauran de registrar les videocàmeres són els espais on es troben els animals: zones d’arribada, passadissos i zones on se’ls sacrifica i atordeix prèviament. En el cas de les aus i els porcs, s’haurà de filmar aquest procés sencer per controlar que l’atordiment realment s’ha portat a terme.
Aquestes filmacions s’hauran de conservar durant un mes i estaran disponibles pel control oficial de cada comunitat autònoma. En cas que a les inspeccions es detectin irregularitats, teòricament s’aplicaran les sancions que ja es contemplen en la normativa actual i es podrà retirar el certificat de ‘benestar animal’ a les empreses.
Alberto Garzón, ministre de Consum, ha destacat que la norma “situa Espanya al capdavant d’Europa en aquesta matèria”. Per la seva part, Ione Belarra, ministra de Drets Socials i Agenda 2030, ha donat les gràcies a través de Twitter a les associacions “per la seva empenta”.
Hoy aprobamos por fin el Real Decreto de videovigilancia en mataderos. A partir de ahora todos los mataderos deberán disponer de un sistema de vigilancia por cámaras para evitar situaciones e imágenes terribles de maltrato animal. Gracias a las asociaciones por su empuje.
— Ione Belarra (@ionebelarra) August 23, 2022
Afegeix un nou comentari