Un projecte per ajudar els amfibis

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Anna Parisi
Els amfibis són un dels grups d'animals més vulnerables Font: Frank Vassen a Wikimedia Commons
Els amfibis són un dels grups d'animals més vulnerables Font: Frank Vassen a Wikimedia Commons

Un projecte per ajudar els amfibis

Autor/a: 
Anna Parisi
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

Salamandres, tritons, granotes i gripaus són amfibis i són, per tant, un dels grups de fauna més amenaçats. L'Associació Hàbitats, associació Paisatges Vius i la Societat Catalana d'Herpetologia han creat un projecte per a la seva protecció.

La destrucció dels hàbitats, la fragmentació dels espais en els quals poden viure i la contaminació de les aigües amb pesticides, són alguns dels factors que han portat a la disminució de les poblacions d'amfibis. La quitridiomicosi és, a més a més, una nova amenaça que plana sobre aquests animals: es tracta d'un fong que els afecta a la pell, fins a provocar la mort dels animals.

L'Associació Hàbitats mobilitza cada any milers de voluntaris i voluntàries al voltat d'ecosistemes aquàtics terrestres com basses, rius i punts d'aigua, els ambients propis dels amfibis. És molt important que totes les persones estiguin ben informades sobre els amfibis i com poder-los ajudar, i, sobretot, com evitar danyar-los.

L'Associació Hàbitats, la Societat Catalana d'Herpetologia i Paisatges Vius, amb suport del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, han creat un nou projecte que busca aportar bones pràctiques per afavorir els amfibis i limitar la proliferació de la quitridiomicosi, i que es desplegarà al llarg del 2019.

Es donaran pautes perquè tota actuació ha de provocar la mínima afectació de l'hàbitat, posant l'èmfasi en el fet que cal desinfectar el material, i sobretot, no manipular els animals. S'editaran tríptics, i s'organitzaran xerrades i sortides especialitzades, en paral·lel al Projecte Rius, del que s'adequarà el manual.

A través de les entitats es podrà seguir l'actualitat del projecte i participar en les sortides i formacions.

Afegeix un comentari nou