Àmbit de la notícia
Ambiental

Un recorregut de 120 km a peu nu per ajudar a la campanya solidària 'Un euro, un veterinari'

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Oriol March
  • El corredor Daniel Amo, famós per córrer descalç, participa en la campanya 1€ = 1 veterinari
  • La Societat Protectora d'Animals de Mataró porta molts anys fomentant l'adopció de gossos i gats
    La Societat Protectora d'Animals de Mataró porta molts anys fomentant l'adopció de gossos i gats
  • Amo, després d'acabar una de les 3 etapes del recorregut
    Amo, després d'acabar una de les 3 etapes del recorregut

La iniciativa parteix de la Societat Protectora d’Animals de Mataró (SPAM) que, a través de la Fundació Daina, busca aconseguir una millor atenció veterinària pels seus refugis.

21.611. Aquesta és la xifra del total d’intervencions que l’equip veterinari de la Societat Protectora d’Animals de Mataró (SPAM) va realitzar l’any 2019: des de revisions, l’esterilització obligatòria i vacunacions, fins a cirurgies o analítiques i biòpsies. Unes 1.800 al mes, o anant més al detall, seixanta intervencions al dia.

Una xifra que és del tot inassolible per l’entitat del Maresme, que gestiona la recollida d’animals de fins a vint-i-sis ajuntaments de la demarcació de Barcelona a través dels seus tres refugis: el de Can Moret, a l’Ametlla del Vallès; el de Cal Pilé, a Mataró; i el Centre Comarcal d’Atenció als Animals de Companyia (CCAAC) de Badalona. Els casos que reben van des de gossos amb leishmània fins a gats que han estat atropellats, i tots ells, sense excepció, passen pel servei estrella de la SPAM: l’Espai Veterinari.

Millorar la salut dels animals per fomentar les adopcions

Per posar-nos en antecedents, des de l'SPAM expliquen com, fa tres anys, van decidir crear el que ells anomenen l’Espai Veterinari, un pilar fonamental per la protectora. Aquest servei aposta pel 'sacrifici 0': evitar el sacrifici de qualsevol dels animals que els hi arribin. Això s’aconsegueix potenciant i incrementant les adopcions, i millorant la salut i el benestar dels animals. "Quan una família ve a adoptar un gos o un gat i veu que aquest està sa, està més tranquil·la i les possibilitats que acabi adoptant l’animal són molt més altes", afirmen.

El problema és que l’Espai Veterinari porta a terme massa intervencions durant l’any pel qual es pot permetre una entitat com la SPAM. Per aquest motiu, l’any 2011 es va crear un grup a la plataforma de recaptació en línia Teaming, on es buscaven persones voluntàries que donessin un euro al mes. "El nostre objectiu en l’actualitat és arribar als 2.000 'teamers', perquè d’aquesta manera podríem costejar el sou mensual d’un veterinari fix", expliquen. La situació de crisis, però, no ajuda a la protectora, que ha vist com s’han reduït les donacions i la gent ja no adopta tant.

Córrer a peu nu, l'alternativa més natural 

És per això que des de la Fundació Daina, de la mateixa SPAM, van començar a buscar alternatives que permetessin reactivar el grup que tenen a Teaming. Una de les opcions va ser la de col·laborar amb el corredor Daniel Amo, conegut activista que forma part del vessant 'descalçista' d'aquest esport, és a dir, córrer a peu nu. Aquesta tendència apropa l'ésser humà a la seva essència més natural, creant una sort de símil amb els animals abandonats.

Amo ja era conegut dins de la SPAM, i de fet, ja havia col·laborat amb anterioritat amb ells. "Durant l’estiu en Dani va fer algunes publicacions a Twitter on explicava que correria un determinat nombre de kilòmetres en favor d’algun dels animals que apareixen en adopció a la nostra web". La col·laboració va funcionar bastant bé, i a partir d’aquí, Amo es va posar en contacte amb la presidenta de la SPAM, Silvia Serra, per fer alguna acció similar que ajudés a fomentar l’adopció animal i donés visibilitat a les necessitats de la protectora.

Tres refugis, tres etapes, un sol recorregut

El repte escollit va ser el següent: córrer 120 kilòmetres dividits en tres etapes, d’aproximadament 40 kilòmetres cadascuna, en tres dissabtes consecutius (10, 17 i 24 d’octubre), en un recorregut circular que passaria pels tres refugis que es gestionen des de la SPAM. En una primera fase Amo va córrer des de Mataró a l’Ametlla; en la segona, molt més dura a causa de la presència d’asfalt en bona part del recorregut, va córrer de l’Ametlla a Badalona. Finalment, dissabte 24 d’octubre, en l’última etapa, està previst que faci de Badalona a Mataró,  tancant el cercle.

"Comptar amb algú com en Dani Amo és un miracle, i li donem les gràcies per haver-nos donat aquest cop de mà. No trobes molta gent que estigui disposada a fer un sacrifici d’aquest tipus, i menys en un moment com el que estem vivint, així que comptar amb l’ajuda d’en Dani ha estat una benedicció".

Un increment petit però il·lusionant

De moment, i a falta de completar el recorregut amb la tercera etapa, la iniciativa ha portat uns 250 'teamers' més a l'SPAM. "El dia 5 d'octubre és quan vam enviar la primera nota de premsa, i aleshores teníem uns 1.050 'teamers'", ens comenten, "una quantitat que s'ha anat acumulant d'ençà que vam crear el grup el 2011". Afortunadament, a dia 21 d'octubre, la quantitat ha pujat fins als 1.306. "La nostra idea és arribar als 2.000 persones voluntàries, però haver aconseguit aquest increment ja és un èxit".

La xifra dels 2.000 'teamers' sembla difícil d’aconseguir, però per la protectora el més important és que "aquest grup de persones voluntàries quedi obert, que quedi en la consciència de la gent, que sabran perfectament en què estan col·laborant a través de l’euro mensual que aporten". D’altra banda, la pandèmia que estem vivint sembla que ha aportat un aspecte positiu a la protectora: tot i que per motius evidents les adopcions s’han reduït, el nombre d’animals abandonats també ho ha fet respecte la xifra de l’any anterior.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari