Un sistema d'alertes per fer front les onades de calor

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
El sistema d'alertes envia missatges amb consells il·lustrats de manera molt gràfica. Font: Cooltorise
El sistema d'alertes envia missatges amb consells il·lustrats de manera molt gràfica. Font: Cooltorise
Durant l'estiu, des d'Ecoserveis, juntament amb ABD, han dut a terme una sèrie de tallers sobre cultura energètica al voltant del projecte CoolToRise. Font: Ecoserveis
Durant l'estiu, des d'Ecoserveis, juntament amb ABD, han dut a terme una sèrie de tallers sobre cultura energètica al voltant del projecte 'Cooltorise'. Font: Ecoserveis
Els consells que donen des del servei de 'Cooltorise' canvien segons el tipus d'episodi detectat. Font: Cooltorise
Els consells que donen des del servei de 'Cooltorise' canvien segons el tipus d'episodi detectat. Font: Cooltorise

Un sistema d'alertes per fer front les onades de calor

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

La iniciativa, emmarcada en el projecte europeu 'Cooltorise' d'Ecoserveis i ABD, té com a objectiu avisar i donar consells a les persones que puguin ser especialment vulnerables a les altes temperatures.

No, no és veritat que faci la mateixa calor de sempre. És cert que al nostre país sempre s'han registrat altes temperatures durant l'estiu, però en les darreres dècades aquesta calor ha augmentat, amb un major nombre d'onades de calor i de dies que superen els registres històrics de temperatures. Per tant, cal insistir en el fet que aquesta situació, provocada pel canvi climàtic, no és normal i que els darrers estius, inclòs el que estem vivint ara mateix, són més calorosos que mai arreu del món.

Les altes temperatures i els episodis d'onades de calor que estem vivint durant aquest estiu tenen conseqüències greus per a la salut de la població, especialment per a aquelles persones més vulnerables, com ara les persones majors de seixanta-cinc anys, els infants menors de cinc o les persones amb una malaltia crònica. Amb la pujada als termòmetres creix el risc de deshidratació, de produir-se cops de calor o d'agreujar-se malalties cròniques.

Per tal de mantenir informada a la població sobre les altes temperatures i dels episodis que els poden afectar a la seva salut, des del projecte europeu 'Cooltorise', iniciativa impulsada per l'Associació Ecoserveis i per l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), han creat un nou sistema d'alertes per fer front les onades de calor. 'Cooltorise' és un projecte que té com a objectiu minimitzar l'impacte de la pobresa energètica d'estiu en les famílies en situació de vulnerabilitat.

"Vam veure que els sistemes d'alertes més institucionals, tenien un missatge molt poc atractiu per a la gent, motiu pel qual crèiem que no arribava a tothom", exposa el Marcello Avanzini, tècnic de 'Cooltorise' des d'Ecoserveis. "A més, els consells que es donen des dels mitjans comunicació, especialment la televisió, solen ser bàsics, coneguts per tothom, com ara beure aigua amb freqüència o evitar les hores de més sol", afegeix Avanzini.

Per aquest motiu, des de 'Cooltorise' van impulsar un nou sistema d'alertes que avisa a la població d'episodis de temperatures extremes, de les onades de calor o de nits tòrrides. "Segueix la mateixa lògica de la resta de sistemes d'alertes més institucionals, però amb un missatge més atractiu i directe, a través d'un text i una sèrie de gràfics molt intuïtius amb consells i recursos per fer front a la calor, amb enllaços als Punts d'Assessorament Energètic (PAE) o els refugis climàtics oberts", explica Avanzini.

De moment, aquest sistema d'alertes es dirigeix només a aquelles persones que acudeixen als PAE per demanar informació al voltant dels drets energètics. "Hi ha unes tres mil llars que s'han seleccionat seguint criteris de vulnerabilitat a la calor, i s'han prioritzat els usuaris i les usuàries amb mobilitat reduïda i gent gran, persones que es veuen amb més dificultats per dur a terme accions per evitar la calor, com ara moure's a llocs més frescos o fer intervencions a casa seva", afirma Avanzini.

"En el moment que detectem un d'aquests episodis que els poden afectar a la seva salut, els enviem un correu amb tota la informació a les persones que s'estan beneficiant d'aquest sistema d'alertes", explica Avanzini. Segons el tècnic de 'Cooltorise', els consells que es donen són concrets segons el tipus d'episodi produït perquè les persones puguin adaptar-se al moment. "En cada alerta incloem dos o tres consells, però que van canviant per poder oferir alternatives a la població", afirma.

Un cop finalitzi l'estiu, tal com assenyala Avanzini, des del projecte es valorarà si el servei s'amplia a la resta de la població, més enllà de les persones que s'apropen als PAE.

Nou avís de calor nocturna

Els Avisos de Situació Meteorològica de Perill (SMP) de la Generalitat, aprovats pel Servei Meteorològic de Catalunya, Protecció Civil i el Departament de Salut, tenen com a novetat els avisos per calor nocturna, que reflecteixen la dificultat de dormir durant les nits de calor intensa. S'activarà quan es consideri que la calor és intensa, és a dir, quan la temperatura mínima superi el percentil 98 de la temperatura mínima diària dels mesos d’estiu en alguna comarca. Si se supera en més dos graus Celsius, s'activa l'avís com a molt intens.

Es consideren nits tropicals les que arriben a una temperatura mínima igual o superior als 20 °C. Quan es registra una temperatura mínima igual o superior als 25 °C, reben el nom de nits tòrrides. Finalment, les nits en què la temperatura mínima pugui ser igual o superior als 30 °C, un fet que encara no és tan habitual com les nits tropicals i les nits tòrrides, reben el nom de nits roents.

Afegeix un comentari nou