La pobresa energètica a l'estiu, una problemàtica estructural agreujada per les onades de calor
Comparteix
La manca d'una eficiència energètica adequada, tant a casa com a l'espai públic, així com no poder fer front a les factures per mantenir la llar a una temperatura de confort, dos indicadors d'aquesta injustícia energètica.
Quan parlem de pobresa energètica és habitual que ens vingui a la ment la dificultat de mantenir una temperatura de confort a les llars durant l'hivern. En els darrers anys, l'augment del preu de les factures, i la manca d'eficiència energètica a les llars pel pobre aïllament de gran part dels habitatges del nostre país, han fet que moltes persones no poguessin escalfar les seves llars durant els mesos de més fred, amb l'impacte directe en la salut que això suposa.
Patir fred pot derivar en malalties respiratòries, com per exemple la bronquitis, pot provocar l'augment de les malalties cardiovasculars i problemes de circulació. A aquestes afectacions a la salut hem de sumar altres impactes indirectes que recauen sobre les famílies que pateixen pobresa energètica a conseqüència de la necessitat d'escollir entre recursos energètics i altres recursos de la vida diària, així com de la situació de vulnerabilitat social associada.
Aquesta problemàtica, però, també es troba a l'estiu. Malgrat que estem més acostumades a patir calor i a tractar de resoldre episodis de canícula amb mesures bàsiques per tractar de refrescar-nos, les onades de calor, més continuades, llargues en el temps i més extremes a causa del canvi climàtic, han fet difícil conviure amb temperatures que any rere any van en augment. Així, com també ocorre a l'hivern, moltes llars no poden mantenir una temperatura adequada a l'estiu, quelcom que també pot derivar en problemes seriosos de salut.
En Josep Babot, l’Encarna Contreras i en Marc Escarrabill, de l’@APE_Cat , i la Irene González d’@ESFCatalunya expliquen quines dificultats es troben les persones afectades per la pobresa energètica. Podeu veure el vídeo sencer a Instagram. pic.twitter.com/yN4YsDSJ6T
— Sense llum ni aigua (@sensellumnaigua) June 15, 2022
Actualment, hi ha molt poques dades que mostrin la realitat d'aquesta problemàtica a l'estiu, motiu pel qual les entitats que lluiten pels drets energètics de la ciutadania demanen a les administracions recaptar més informació que permeti dimensionar el problema de manera estatal. Això permetria prendre les mesures adients per acabar amb aquesta xacra social que, segons assenyalen les entitats, està invisibilitzada.
Emergència climàtica
Tot i que sembli increïble, aquest estiu, en el qual s'estan entrellaçant onades de calor l'una rere l'altre, serà el més fresc dels que ens queda per endavant. Així ho consideren les expertes, que posen de manifest l'augment de les greus conseqüències del canvi climàtic en el futur, i que, com estem veient, ja patim en l'actualitat. Les emissions de diòxid de carboni mundials, que lluny de decréixer han anat augmentant any rere any, provoquen un escalfament global que afavoreix la velocitat i virulència dels fenòmens climàtics extrems.
"Cada vegada som més clars i més propers els efectes de l’emergència climàtica", explica Maria Campuzano, portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). "Sempre diem que la pobresa energètica no és estacional, però és cert que quan es produeixen temperatures extremes, com aquestes onades de fred o de calor que estem vivint, els seus efectes s’incrementen", manifesta Campuzano, tot alertant de les diverses morts associades a la calor extrema que s'han produït en les darreres setmanes.
En la mateixa línia es manifesta Marcello Avanzini, membre d'Ecoserveis. "Sempre ha existit el pensament que tenir una temperatura de confort a la llar durant l'hivern és una prioritat i un dret de tothom, però que no ho és a l'estiu, ja que estem més acostumats a patir calor", explica Avanzini. "No obstant això, amb la repetició dels períodes d'onades de calor, conseqüència directa del canvi climàtic, i l'impacte en la salut que té, sobretot a la gent gran i infants, cal actuar per evitar que s'aguditzi, encara més, la pobresa energètica", assereix.
Judith Seubas, de la Cooperativa Tarpuna, explica que l'emergència climàtica i les seves conseqüències fa que el perfil de persones que es troben en risc de vulnerabilitat cada cop s'eixampli més. "Algunes dades assenyalen que la injustícia energètica afecta entre el 10 i el 20% de la població, però hi ha una corona més àmplia de gent que actualment no està patint aquest impacte i que la patirà pròximament", assenyala Seubas, que identifica l'augment del preu de l'energia com un factor més que amplia la injustícia energètica.
El preu de l'energia
Durant el 2021, el preu de l'electricitat o el gas van patir un augment alarmant, arribant al seu pic al desembre. Les llars van començar a rebre factures que, en molts casos, no podien afrontar. L'inici de la invasió de Rússia a Ucraïna, però, a principis del 2022, va provocar que el mercat energètic es tensés encara més. Europa encara depèn del gas de Rússia, però en la seva estratègia per tenir-ne una dependència menor, ha hagut de cercar fonts alternatives, creant una demanda que xoca amb una oferta estable i que es tradueix en preus més alts.
Les darreres dades de l'Enquesta de condicions de vida, de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), posen de manifest que el nombre de famílies que no poden mantenir la seva llar a una temperatura de confort s'ha doblat. Aquestes xifres, tot i la seva espectacularitat, no contemplen la situació actual en la qual el preu de l'electricitat ha arribat a unes xifres de rècord.
Campuzano explica que la principal preocupació i angoixa de les famílies és no poder fer front al pagament de les factures davant el preu alt de l'electricitat. "Si tenen la possibilitat de refrigerar casa seva amb un ventilador o aire condicionat, que no és sempre així, moltes famílies decideixen no fer servir els aparells per por de no poder-ho pagar", afegeix. "Detectem que cada cop hi ha més dones grans, que fins ara anaven pagant les factures amb la seva pensió, però amb els preus actuals no hi arriben", diu.
Des del govern d'Espanya s'han impulsat algunes mesures durant les darreres setmanes per tal d'abaixar el preu de l'electricitat o d'alleugerir les factures. No obstant això, malgrat valorar que són mesures que han aconseguit frenar l'augment del preu de l'energia, i que tenen un efecte positiu en les factures de les famílies, les entitats recorden que es tracta de mesures temporals i que, per tant, no s'adrecen al problema de fons.
"Cal implementar mesures de caràcter estructural, que es treballi per una tarifa social progressiva en funció dels ingressos de les famílies", assenyala Campuzano. "Les famílies volen pagar, però els ingressos que tenen, en relació amb els preus, no ho poden fer", sentència.
Tallers de prevenció de calor
Per abordar la pobresa energètica, administracions i entitats que lluiten contra la vulneració de drets energètics de la ciutadania impulsen diversos assessoraments, campanyes o tallers. Barcelona compta amb els Punts d'Assessorament Energètic (PAE), que ofereixen atenció personalitzada en matèria de drets energètics. L'APE, a banda de les campanyes que realitza, cada dimecres ofereix un assessorament col·lectiu, presencial i en línia, per resoldre dubtes al voltant de la lectura de factures, la llum, l'aigua o possibles deutes amb grans empreses.
D'altra banda, Ecoserveis, juntament amb l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), duen a terme durant l'any, i des de l'any 2013, el projecte Energia Justa. Més recentment, i en el marc del projecte CoolToRise, durant l'estiu les dues entitats han dut a terme tallers de factures i de prevenció de la calor a diversos punts de Barcelona i l'Àrea Metropolitana.
"Donem consells per mantenir la llar en situació de confort, però moltes vegades no es poden implementar per l'estat dels habitatges", lamenta Avanzini, que afirma que també es tracten aspectes més estructurals, com la necessitat de rehabilitació dels habitatges i dels espais públics per millorar l'eficiència energètica. "Hi ha casos en què no es pot aïllar la llar o és impossible fer una ventilació creuada, de la mateixa manera que al carrer no hi ha ombres suficients, però sí molt d'asfalt, quelcom que impacta en l'augment de la temperatura".
Seubas també assenyala el problema de la manca d'eficiència energètica de les llars. "De la mateixa manera que a l'hivern es perd la calor per una qüestió de tancament, a l'estiu hi ha una incapacitat de ventilar i de mantenir fresc l'habitatge", assenyala des de la Cooperativa Tarpuna. Una de les solucions que troba la ciutadania és acudir a refugis climàtics, com centres comercials. No obstant això, Seubas i Avanzini lamenten que, almenys a Barcelona, no hi ha una identificació clara d'aquests espais, ni s'ha fet una bona difusió d'aquests.
Totes tres veus coincideixen que la pobresa energètica és un problema estructural que està present durant tot l'any, malgrat que s'agreuja en moments de molt fred o molta calor, com el que estem vivint actualment. És l'emergència climàtica, sí, però la injustícia o pobresa energètica és causada per molts altres aspectes com la manca d'eficiència energètica del parc d'habitatges, la distribució desigual de la riquesa o el funcionament poc democràtic del mercat energètic.
Afegeix un nou comentari