Una balena rorqual i la seva cria captades enfront de les costes de Garraf

Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya
Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Les imatges han estat captades amb un dron  Font: Projecte Rorqual
Les imatges han estat captades amb un dron Font: Projecte Rorqual
Es pot col·laborar com a voluntaris i voluntàries amb l'Associació Edmaktub  Font: Associació Edmaktub
Es pot col·laborar com a voluntaris i voluntàries amb l'Associació Edmaktub Font: Associació Edmaktub

Una balena rorqual i la seva cria captades enfront de les costes de Garraf

Autor/a: 
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya (XVAC)
Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya

Resum: 

L'Associació Edmaktub ha publicat una excepcional gravació presa amb un dron d'una balena rorqual amb la seva cria enfront de les Costes de Garraf.

Es tracta d'un fet poc freqüent i molt positiu, atès que aquesta espècie de balena que transita pel Mediterrani, es troba en perill d'extinció. Les imatges han estat recollides per diferents mitjans d'ençà que es van fer públiques el passat dilluns. El rorqual comú, o balena d'aleta ("Balaenoptera physalus") pot arribar fins als 24 metres de longitud. Les cries en néixer mesuren 6,5 metres i pesen quasi 2 tones.

El mes de març l'equip científic de l'associació d'Edmaktub va iniciar la quarta temporada del Projecte Rorqual, amb l'objectiu d'estudiar la presència d'aquesta balena, que cada primavera s'apropa molt a la costa en el tram entre Tarragona i Barcelona. Des del principi de la temporada han estat estat albirades més de 15 balenes diferents per part de l'associació, i han estat més de 80 els avisos per part dels pescadors.

Es tracta de la balena més gran del Mediterrani, per tant a la cúspide de la xarxa tròfica, i l'estat de la seva població dóna un clar índex de la situació ambiental al Mediterrani. Els principals efectes negatius sobre aquests animals són el tràfic marítim i la contaminació acústica, que s'ha vist incrementada els darrers anys.

L'Associació Edmaktub és una organització sense afany de lucre amb seu a Barcelona, que es dedica a l'estudi científic i a la divulgació del medi aquàtic, en especial a la investigació dels cetacis. Es pot col·laborar amb l'associació com a voluntaris i voluntàries, aportant temps i coneixement; també es pot ajudar a la recollida de dades, informant de qualsevol albirament de balenes i cetacis a la costa.

Identificar els individus i les condicions oceanogràfiques

L'Associació explica que és molt important conèixer les rutes migratòries d'aquestes balenes, per saber on es pot generar un major impacte i poder prendre mesures per tal d'evitar-lo. Per aquest motiu duen a terme el Projecte Rorqual, amb la finalitat d'estudiar la població i conscienciar la societat, tant els usuaris del mar com a la població en general.

La feina s'organitza en campanyes per poder determinar a on es troben les balenes, quins individus hi ha, i per poder identificar cadascun d'ells mitjançant les fotografies de les aletes. Cal estudiar també les condicions oceanogràfiques, per saber quina presència de krill i zooplancton, l'aliment d'aquests animals.

Afegeix un comentari nou