Àmbit de la notícia
Ambiental

Una prova pilot per replantar feixos de posidònia arrencats per temporals

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • Les entitats que treballen per la conservació de la biodiversitat marina, ja treballen en projectes per protegir aquesta planta fonamental pels hàbitats aquàtics.
    Les entitats que treballen per la conservació de la biodiversitat marina, ja treballen en projectes per protegir aquesta planta fonamental pels hàbitats aquàtics. Font: Submon
  • Gràcies a la instal·lació de recipients amb aigua al port de Llançà, es poden dipositar els feixos en aquests per la seva replantació.
    Gràcies a la instal·lació de recipients amb aigua al port de Llançà, es poden dipositar els feixos en aquests per la seva replantació. Font: Submon
  • A través de les accions que s'han dut a terme emmarcades en el projecte Blue Lab, s'han aconseguit replantar més de dos-cents feixos de posidònia.
    A través de les accions que s'han dut a terme emmarcades en el projecte Blue Lab, s'han aconseguit replantar més de dos-cents feixos de posidònia. Font: Submon

En el marc del projecte 'Blue Lab', Submon ha dut a terme la replantació de més de dos-cents feixos de posidònia utilitzant material biodegradable a l’àrea Natura 2000, de la reserva natural de l’Albera.

Les praderies de posidònia pateixen un estat de regressió a tot el mar Mediterrani. Aquest fet és degut a diferents impactes que afecten la vida de la planta, des de la qualitat de l’aigua, el fondeig i ancoratge d’embarcacions, la instal·lació incorrecta de boies i, un dels més determinants, el canvi climàtic i l’escalfament de la temperatura de l’aigua del mar. “La posidònia pot suportar una temperatura màxima que, si se supera o es manté durant un temps prolongat, afecta la planta”, expressa Andreu Dalmau, tècnic de projectes de Submon.

A més, una de les problemàtiques que comporta la pujada de temperatura de l’aigua és la formació de temporals, els quals seran més recurrents i forts. És a partir d’aquí que l’entitat de conservació del medi mar, Submon, va començar a treballar en la iniciativa 'Blue Lab', la qual s’està desenvolupant a l’àrea marina Natura 2000 de l’Albera, a Llançà. L’objectiu principal és promoure el correcte manteniment de l’estat ambiental d’aquesta zona i activar actuacions de restauració i d’estudi.

El canvi climàtic provoca un increment dels temporals marítims

“Tenim un acord de custòdia del territori d’aquest espai marí, que vam signar amb l’Ajuntament de Llançà i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat”, detalla Dalmau, motiu pel qual el projecte es desenvolupa en aquesta zona. Una de les activitats principal que s’està duent a terme és la replantació de feixos de posidònia que han estat arrencats a causa de temporals i han arribat a les platges.

A través de diferents metodologies, s’estudia si aquests feixos arrencats, que no podrien sobreviure, són viables o no per a la replantació i, tots aquells que ho són, se’ls dona una segona oportunitat. Per a dur a terme les accions de recuperació, Submon ha comptat amb la col·laboració de la població local de Llançà, de la Confraria de Pescadors del municipi, del parc natural del Cap de Creus i de l'ajuntament del municipi.

La participació ciutadana, clau per al projecte

L’entitat de conservació marina va coordinar una xerrada formativa per a la població voluntària per tal de poder explicar a les participants què és la posidònia, què són els feixos i de quina manera poden donar suport al projecte. “Bàsicament, el que els demanem és que, després d’un temporal, si passegen per una platja i troben feixos de posidònia, cal que els recullin i els posin en una cubeta amb aigua que tenim instal·lada al port de Llançà”, destaca Andreu Dalmau.

Aquests feixos es mantenen en aigua dins els recipients corresponents fins que les membres de Submon poden iniciar la replantació. L’equip de professionals també s’encarrega de seleccionar els feixos que poden ser més viables de replantació.

Més de dos-cents feixos replantats

Un cop escollits els idonis, es traslladen a l’espai marí Natura 2000 on hi ha praderies de posidònia que s’han vist degradades per diferents factors i impactes. “El mètode que utilitzem per fixar-los al fons marí és utilitzant material biodegradable, concretament bambú. L’objectiu és que puguin mantenir-se a l’aigua, tornar a arrelar i ser viables”, detalla el tècnic de projectes de Submon.

Gràcies a la prova pilot, s’han pogut replantar més de dos-cents trenta-cinc feixos. D’aquests, se’n farà un seguiment per avaluar el seu estat i determinar si són capaços de sobreviure. “Sabem que la posidònia és una espècie molt difícil de replantar i que la taxa de supervivència és possible que no sigui elevada”, explica Andreu Dalmau. Tanmateix, els resultats que s’han observat de moment són positius, ja que la metodologia emprada ha permès que els feixos aguantessin al lloc havent passat diversos temporals.

“Almenys el mètode ha servit per fixar-los bé al fons marí. Falta analitzar si a curt-mitjà termini sobreviuen”, afegeix Dalmau.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari