Àmbit de la notícia
Ambiental

Una sana i sanadora relació amb la naturalesa

Autor/a
Anna Parisi
  • La pedagoga Heike Freire fomenta la relació entre nens i naturalesa (imatge:http://educarenverde.blogspot.com.es)
  • Els efectes beneficiosos de la relació amb els cavalls (imatge:flickr/aguapixelada)
  • Birdwatching, una activitat terapèutica a l'aire lliure (imatge:filckr/jowo)
  • Shinrin yoku o terapia del bosc (imatge:flickr/diluvi)

Dedicar un temps a conviure amb la naturalesa és més que una proposta d'oci per a distreure'ns. També va més enllà del coneixement del territori i la conscienciació ecològica. És una experiència decisiva pel benestar físic i psicològic.

Per ratificar aquesta intuïció popular de que “cal sortir al camp de tant en tant”, cada vegada en tenim més proves científiques: estudis especialitzats a Corea, al Japó o als Estats Units, i projectes europeus de recerca sobre arbres, boscos i salut humana, o més a prop nostre, les experiències de l’Hospital Trueta apropant amb èxit alguns malalts a la natura.

Fer exercici a l’aire lliure és aconsellable i tonificant, milloren les pulsacions, l'oxigenació, el reg sanguini, però també disminueix l’ansietat i l’stress.

Els nostres sentits estan més actius i a través de sons, olors, imatges, estimulen la nostra atenció.

Pot ser que avui hàgim perdut la connexió diària als entorns naturals, però el fet és que els nostres sentits es van desenvolupar en aquests paisatges. Tant era el nostre vincle amb la naturalesa, que podríem manifestar algunes molèsties si no el cuidem: l’anomenat síndrome de dèficit de natura. 

Afortunadament, som a temps de restaurar la relació de moltes maneres: us presentem algunes propostes des de les entitats ambientals.

Els banys de bosc d’Acció Natura

Els boscos, en especial els boscos madurs, són comunitats vegetals d’alt valor ecològic. La complexitat de relacions i de substàncies emeses entre tots els éssers vius que els habiten, produeix un efecte sobre qui s’hi passeja. Un efecte positiu, àmpliament estudiat amb les recerques del doctor Qing Li, i que fa que la teràpia dels Shinrin yoku sigui aconsellada pel sistema sanitari japonès. Ara l’entitat Acció Natura et prepara passejades pels boscos singulars de Catalunya, començant pel bosc de Selvans, amb la finalitat de gaudir-ne dels seus beneficis físics i emocionals.

Observar aus

Sortir al bosc, al camp, a la muntanya o a la costa amb els sentits i la paciència preparats per veure aus, també és una activitat beneficiosa. Són moltes les entitats ambientals a Catalunya que t’acompanyen a observar aus: Seo Bird Life, Depana, Adenc, Apnae, entre altres.

La Natura i els Nens

També en aquest cas intuïtivament sabem que convé portar els nens a la natura. Científicament avui en dia coneixem que l’activitat a l’aire lliure incideix en millora de l'orientació, de l'atenció, de la sociabilitat, i en algunes patologies infantils importants lligades a problemes respiratoris, a obesitat, o al  TDAH.

La Fundació Roger Torné treballa pel medi ambient i la salut infantil, i organitza estades a la natura per nens que per circumstàncies diverses no puguin gaudir de condicions mediambientals adequades.

Experiències amb animals de companya: la teràpia assistida amb animals.

També el contacte entre animals i persones té beneficis que són aprofitats en algunes teràpies assistides: milloren la qualitat emocional i la seguretat en pacients deprimits i en malalts crònics; es demostra efectiva en la millora de l'atenció dels nens, en el control d'emocions com la ira i la por. Alhora significa uns moments de diversió i d'afecte, en els que afloren valors com l'empatia, l'acceptació, la socialització…

A l’Alt Berguedà, la Fundació Projecte Miranda treballa amb les persones i els cavalls. La seva tasca consisteix en l’acompanyament a processos personals, educatius i formatius amb el suport dels cavalls, en interacció amb el medi natural i d'altres recursos com el de les arts escèniques.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari