Una Setmana per celebrar la Natura i actuar per la seva protecció
Comparteix
Del 27 de maig al 5 de juny se celebra la Setmana de la Natura, amb més de 200 oportunitats per connectar amb la Natura i prendre consciència de la necessitat de protegir-la.
Les entitats ambientals de la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i de la Xarxa de Custòdia de Territori impulsen la Setmana de la Natura, buscant la complicitat de la societat i convidant la ciutadania a la participació.
Han estat nombroses les organitzacions que acompanyen les entitats ambientals i que s'han sumat proposant una activitat en la natura i per la Natura. En són alguns exemples la xarxa Xanascat d'albergs de la Generalitat , la xarxa de Parcs Naturals, les Escoles Verdes de Catalunya o l'Agencia d'Ecologia Urbana de Barcelona, entre moltes altres.
No ha faltat tampoc el suport d'algunes figures públiques com l'aventurer Albert Bosch, l'actor Fermí Fernàndes o el polític Raül Romeva que es sumen a la Setmana de la Natura i conviden a participar-hi activament. El geògraf i naturalista Martí Boada serà present a un dels actes a Viladrau, i l'ornitòleg i naturalista Jordi Sargatal participarà dels actes de l'Apnae a Peralada i als Aiguamolls de l'Empordà.
El conseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull té previst assistir a un dels actes, acompanyat de la Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat Marta Subirà.
Transmetre el missatge a través de la vivència
Viure la Terra és el lema de la Setmana de la Natura. És a través de l'experiència que s'arriba connectar amb la natura, és a través de la vivència que s'interioritza el missatge, crític i proactiu.
Per això la Setmana crea situacions en les quals cadascú podrà apropar-se a un entorn natural, conèixer la flora, la fauna o el paisatge, els seus valors ecològics i el seu paper per la salut de les persones i la societat. Serà també ocasió d'entrar en contacte amb entitats ambientals, conèixer qui són, on són, i en quins projectes desenvolupen la seva tasca i col·laborar-hi com a voluntaris i voluntàries ambientals o fent donacions. Visitant espai i entitats de custòdia, com la finca de can Moragues a La Selva o la Can Torres a l'Albera es podrà conèixer aquesta modalitat de conservació de la natura que implica les entitats ambientals.
Durant aquests dies, l'Associació de Naturalistes de Girona celebra els seus 35 anys, l'Associació La Banqueta de Juneda celebra el seu 25 aniversari, mentre que l'Associació d'Amics dels Aiguamolls de l'Empordà celebra el dia de l'Apnae.
Punt de trobada de la natura i societat: les fonts d'aigua
La Setmana de la Natura ha volgut dedicar un especial èmfasi a les fonts d'aigua, espais que reuneixen alhora importància ecològica, i amb una significació emblemàtica per a les comunitats on s'hi troben. En les últimes dècades moltes d'aquestes fonts han caigut en l'oblit. Durant aquests dies, es planteja el repte de recuperar 50 fonts, tan en els seus aspectes ecosistèmics com en el seu valor social. Per aconseguir aquest objectiu es compta amb les recomanacions de l'entitat Paisatges Vius, impulsora de la iniciativa 1000 punts d'aigua, i de la Fundació Vincles, que amb el projecte De font el font treballa l'educació ambiental amb infants d'escoles. La campanya reb el suport de l'Agencia Catalana de l'Aigua, que ha desenvolupat un decàleg de bones pràctiques.
La reflexió
La Setmana de la Natura es proposa amb un esperit de celebració i d'experiències en la natura, però contempla també espai per a la reflexió. El dia 27 de maig, l'escriptor i geògraf Josep Gordi presenta el seu llibre "Tornar a la Natura", que vol il·lustrar a través d'un epistolari electrònic, la manera com els humans ens relacionem i connectem amb la natura.
El dia 3 de juny, l'aventurer, ecologista i empresari Albert Bosch, oferirà una xerrada solidària explicant com les seves experiències extremes l'han portat a connectar amb la natura, i de com aquesta connexió ha despertat la consciència, i d'allí el compromís que ha pres en la promoció de iniciatives sostenibles.
A Terrassa en canvi, serà possible assistir a la projecció i al debat sobre Les nostres energies, documental que aporta la reflexió sobre el model energètic, elaborat per Enginyers Sense Fronteres.
Compartir les experiències de natura
Es pot consultar el programa a la pàgina www.setmananatura.cat i seguir les publicacions a les xarxes socials amb l'etiqueta #setmananatura. Qui participi en la setmana de la natura rebrà una polsera verda, que vol simbolitzar la connexió amb la Natura i la implicació en la seva protecció. L'organització convida a totes les persones a fotografiar-se amb la polsera durant les pròpies experiències a la natura i per la natura, i compartir les imatges a les xarxes socials amb l'etiqueta #setmananatura, i #50fonts en el cas d'assistir a les accions per les fonts.
Afegeix un nou comentari