Àmbit de la notícia
Ambiental

'Vitamina N', el pòdcast que et connecta amb la natura

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • El comunicador i creador de continguts d’entreteniment per joves, Joan Grivé, condueix el pòdcast.
    El comunicador i creador de continguts d’entreteniment per joves, Joan Grivé, condueix el pòdcast. Font: Fundació Emys
  • Diverses veus expertes acompanyen Grivé per parlar sobre aspectes relacionats amb el medi ambient.
    Diverses veus expertes acompanyen Grivé per parlar sobre aspectes relacionats amb el medi ambient. Font: Fundació Emys
  • Durant els cinc programes es tracten temes com l'emergència ecològica, els ecosistemes aquàtics o la comunicació ambiental i científica.
    Durant els cinc programes es tracten temes com l'emergència ecològica, els ecosistemes aquàtics o la comunicació ambiental i científica. Font: Fundació Emys

La Fundació Emys impulsa cinc xerrades, conduïdes pel creador de contingut Sir Joan, en les quals persones expertes tracten temes com la justícia climàtica, el gaudi responsable de la natura o els ecosistemes aquàtics.

El pòdcast, un dels formats comunicatius estrella en l'actualitat, permet traslladar un missatge concret a molta més gent gràcies a les seves característiques, com ara el clima distès que genera un espai com aquest o tot el possible contingut que es produeix per fer difusió per xarxes socials. Tenir un pòdcast és tendència, i fins i tot és habitual la broma que diu que és difícil trobar alguna persona que no hagi participat en un algun cop. No obstant això, en el tercer sector no és tan comú, i excepte alguns casos, les entitats encara no s'han llençat massivament a comunicar a través d'aquest format.

Una de les excepcions és la Fundació Emys, que recentment ha llençat el pòdcast 'Vitamina N', una iniciativa que tracta aspectes al voltant del medi ambient, com ara la justícia climàtica, la responsabilitat individual i col·lectiva, els ecosistemes aquàtics o l'impacte de la comunicació ambiental i científica. Emmarcat en un projecte homònim, el pòdcast consta de cinc programes que s'han anat publicant al llarg dels mesos de juny i juliol. Els programes es poden veure al canal de YouTube de la Fundació Emys o escoltar a través de Spotify.

Conduïts per l'ambientòleg i creador de continguts d'entreteniment per joves, Joan Grivé, més conegut com a Sir Joan, cadascun dels cinc programes de 'Vitamina N' compten amb la participació de persones expertes sobre el medi ambient en diferents camps i provinents de diferents entitats.

"Ens era molt interessant impulsar el pòdcast, conduït pel Joan, que ens permet arribar a gent que potser d'una altra manera ens seria més difícil d'arribar-hi, i amb gent potent d'entitats ambientals de tota mena que l'acompanyen", explica la Montse Casalprim, responsable d'Educació i Voluntariat de l'entitat. "És un espai que ens serveixi per donar veu a diferents expertes, per posar paraules a diferents visions i deixar missatges clars, tot en un ambient distès, però amb cert nivell de reflexió", afegeix.

La rebuda, explica Casalprim, ha estat molt bona. "Estem molt contentes perquè, tenint en compte tot el contingut generat i els diferents formats que permet generar el mateix pòdcast, estem parlant de milers d'escoltes i visualitzacions", afirma. "D'una altra manera, des de la Selva, potser no hauríem arribat, per exemple, a les Terres de l'Ebre, però amb aquest format ho hem aconseguit", considera. "S'està movent, està funcionant i, a escala de resultats, estem molt contentes", diu Casalprim.

Cinc tàndems d'expertes

El primer programa, gravat al Centre Cívic de Sils, versa sobre el dilema responsabilitat individual o individualitat col·lectiva, amb l'Adrià Compte, president de l'Associació de Naturalistes de Girona, i Godai Garcia, humorista i crític ambiental; el següent, compta amb la participació de la Ivette Casadevall, tècnica d'ús públic de la Fundació Emys, i en Ramon Anglada, cantant del grup El Pony Pisador, en el qual reflexionen, des de Can Trinxeria, a Maçanet de la Selva, sobre com gaudir de la natura fent un ús responsable del medi natural.

El tercer programa tracta sobre els impactes de la comunicació ambiental i científica, amb la responsable de comunicació del CREAF, l'Anna Ramón, la influencer ambiental, Laura Grau, i des del poble d'Anglès. El quart, gravat a Caldes de Malavella, compta amb la participació de la investigadora Olga Margalef i la biòloga Evelyn Segura, que reflexionen sobre la justícia climàtica i crisi econòmica.

Finament, la sèrie de cinc pòdcasts la tanca el programa sobre la importància estratègica dels ecosistemes humits, des de Santa Coloma de Farners, i amb la participació de la investigadora Annelies Broekman i el coordinador de l'Associació Naturalistes del Montnegre i la Tordera, Jordi Torallas.

"Ens agradaria molt fer una nova sèrie de pòdcasts", afirma Casalprim. "Ara tenim l'aprenentatge de tot el que suposa fer un pòdcast, així com del repte d'organitzar les xerrades en cinc municipis diferents, amb persones expertes de l'àmbit ambiental", assenyala. "No obstant això, per fer un projecte com aquest, de manera continuada, cal finançament extern. Són iniciatives molt interessants, però que els cal suport", exposa.

Trencar els formats tradicionals

El pòdcast s'emmarca en el projecte 'Vitamina N, dosis per connectar amb la natura', que culmina amb la publicació dels cinc programes de pòdcast esmentats. L'objectiu del projecte ha estat recuperar i reforçar el vincle de la ciutadania amb la natura, estimular el seu pensament crític i fomentar l'esperança. "Es va començar a gestar a principis de 2022, quan veníem d'una pandèmia i de moltes altres coses que ens han remogut, i crèiem que el vincle amb la natura ens calia més que mai", afirma Casalprim. 

"Vam pensar que necessitàvem fomentar el contacte amb la natura, aquesta Vitamina N, així que per fer-ho vam voler enfocar les accions de diferents maneres, trencant amb formes de fer educació i comunicació ambiental més tradicionals", afegeix. Així, el projecte es caracteritza per haver fet ús de nous llenguatges dins d'àmbits com l'artístic o l'audiovisual. "Buscàvem tota aquesta part més innovadora, amb l'ús d'eines com TikTok o els Reels d'Instagram, amb vídeos curts i missatges molt clars", afirma Casalprim.

"Primerament, vam utilitzar l'art com a reclam, i vam fer una vitamina gegant, una escultura de dos metres de diàmetre, que va arribar a cadascun dels municipis que han participat en el projecte", explica Casalprim. "De cop apareixia aquesta vitamina al municipi i tothom es preguntava què passava", afegeix. Un cop creada la curiositat, se'ls va transmetre la idea de la necessitat que tenim els humans de prendre Vitamina N, és a dir, d'estar en contacte amb la natura.

A continuació, el projecte es va traslladar a instituts dels municipis. "Creiem que és molt important treballar amb els joves conceptes tècnics i nous en relació amb l'educació ambiental. En el context en el qual ens trobem només reben inputs de col·lapse, notícies apocalíptiques, que diuen que no hi ha res a fer, però no és veritat, sí que tenim coses a fer, hi ha esperança, i ells formen part d'ella", afirma. Es van fer tallers a l'alumnat d'ESO i Batxillerat de centres educatius dels municipis.

Més tard es van generar les xerrades que es van desenvolupar, com hem comentat, en format pòdcast. "Crear un espai on, tant joves com adults poguessin venir, i tractar una temàtica d'una manera distesa", exposa. Finalment, totes les accions culminaven amb una mobilització. "El voluntariat ambiental s'ha vist com una mica tocat al llarg d'aquests últims anys, i el projecte convida a tornar a mobilitzar-se per avançar cap a un canvi de paradigma i fer coses per conservar l'entorn", afegeix la responsable d'Educació i Voluntariat de l'entitat.

El projecte s'ha desenvolupat als municipis d'Anglès, Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners i Sils, i ha comptat amb la col·laboració dels cinc ajuntaments, així com del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari