Viure els boscos des de dins...
Comparteix
El Projecte Boscos de Muntanya tanca la seva quarta edició d’estades al bosc d’enguany amb un bon balanç. L’últim torn, del 9 al 15 d’agost, ha reunit 14 participants que han realitzat diverses tasques destinades a la conservació dels boscos del Pallars Sobirà, dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu.
Amb la voluntat d’apropar la gent als boscos de muntanya, el projecte ja fa quatre estius que organitza estades d’una setmana per tal que, a través de la participació activa, es conegui de primera mà l’ecosistema del bosc de muntanya i les seves necessitats de gestió.
El darrer torn d’aquest any
Aquest cop, 14 voluntaris, guiats i acompanyats per un cap de projecte, tres caps de colla i una cuinera, han estat l’equip que durant una setmana s’han immergit al bosc, a l’entorn de Montenartró (Llavorsí), realitzant les següents tasques, en coordinació amb els tècnics del parc natural i els propietaris forestals:
- Recuperació d’un antic camí que comunica el poble de Montenartró amb l’ermita de Sant Joan de l’Erm Vell i finalització del camí del roure que duu fins a un exemplar centenari.
- Actuació per pal•liar l’erosió d'un afluent del Noguera Pallaresa, a través de bioconstruccions amb fusta.
- Participació en censos del gall fer (Tetrao urogallus), espècie protegida a Catalunya des del 1988.
En definitiva, una experiència significativa d'apropament (o "de retorn") al medi natural i de convivència en i amb la natura, molt ben valorada per part dels participants tant per la intensitat de la vivència com per la professionalitat dels organitzadors.
D’on ve el projecte?
El Projecte Boscos de Muntanya s’emmarca en la iniciativa europea «Bergwaldprojekt», sorgida a mitjans dels anys 80 als Alps suïssos a partir de la crisi de la pluja àcida que amenaçaven els boscos de muntanya. Actualment «Bergwaldprojekt» és present també a Suïssa, Àustria, Alemanya i Ucraïna.
Per més informació, consulteu el web.
Afegeix un nou comentari