Voluntariat per salvar el corriol camanegre, un ocell en perill d’extinció
Comparteix
El GEPEC-EdC ha posat en marxa una crida al voluntariat per protegir l'espècie als municipis de les comarques del Garraf, Baix Penedès i Tarragonès, coincidint amb l’inici de la seva temporada de cria.
La situació del corriol camanegre, un petit ocell de la família dels limícoles que nidifica a les nostres platges, és delicada. Cada cop n’hi ha menys i la massificació de les platges, la manca de tranquil·litat, la contaminació i la disminució d’àrees naturals, dificulten la seva nidificació. És per això que des del 2018, el GEPEC-EdC engega un projecte de voluntariat per fer seguiment de la població d'aquesta espècie en platges del litoral central-sud català. Enguany, però, la situació ha canviat, i ja no només és vulnerable, sinó que ja es troba en perill d’extinció.
El nou Llibre Vermell de les Aus d'Espanya, publicat a finals de 2021, un document on s'avalua l'estat de conservació de l'avifauna a l'Estat espanyol, situa el corriol camanegre en aquesta nova categoria. Tal com explica Xavier Pedro, una de les persones responsables del projecte del GEPEC-EdC, el corriol camanegre ha arribat a ser una espècie en perill d'extinció donat l'accentuat descens de la població d'espècies en els darrers anys. "Des que es tenen dades, el 1989, ha disminuït el 81% de l'espècie en l'àmbit estatal", afirma Pedro.
Aquestes xifres que destaca el membre del GEPEC-EdC, són encara més impactants si tenim en compte el declivi que han patit les poblacions de l'espècie en aquest segle. La població de corriol camanegre ha disminuït un 67% entre 2007 i 2020. Malgrat la situació crítica d'aquest ocell, des del GEPEC-EdC recorden que encara hi ha moltes opcions a l'abast per protegir-lo i revertir la seva situació. I una d'aquestes eines és el projecte de voluntariat que l'entitat engega any rere any coincidint amb l'inici de la seva temporada de cria.
Seguiment i protecció
L'entitat ha posat en marxa una crida de voluntariat destinada a persones que vulguin col·laborar en la protecció d’aquesta espècie en alguns dels municipis de les comarques del Garraf, Baix Penedès i Tarragonès adherits a la iniciativa. Les tasques que duraran a terme voluntaris i voluntàries són les de fer seguiment de la població del corriol camanegre, la localització de nius, la protecció dels ous i la sensibilització a la resta de persones usuàries de la platja a través d'informació sobre les característiques d'aquesta espècie.
Per millorar la nidificació de l'espècie, entitat i voluntariat treballen per la conservació i renaturalització de les platges i zones costaneres on habita el corriol camanegre, i actuen cada vegada que localitzen algun niu, instal·lant proteccions per evitar la predació de les postes i avisant les autoritats pertinents. "Veiem que quan s’apliquen determinades mesures de gestió, l’espècie respon de manera favorable. Així que podem dir que aquest projecte està funcionant, sobretot en platges urbanes, que estan molt més freqüentades", explica Xavier Pedro.
Donats els molts quilòmetres de platja que cal vigilar, el projecte necessita la col·laboració de la ciutadania, dels Ajuntaments i de l’Administració per poder funcionar. En l'edició del 2022 projecte, el GEPEC-EdC torna a comptar amb el suport dels ajuntaments de Sitges, Cubelles, Cunit i Calafell. Serà, de moment, en aquests municipis on es farà el seguiment del corriol, s’avaluarà l’estat de conservació de les seves platges i es realitzaran actuacions de conservació per protegir l’espècie.
Al 2021, explica Pedro, la resposta de la ciutadania va ser molt bona. Hi van col·laborar més de 100 voluntaris i voluntàries, en sis municipis del litoral de Barcelona i Tarragona, durant un projecte que va resultar en un total de 43 postes i 23 exemplars volanders de corriol. "Va ser una resposta que no ens esperàvem", valora Pedro positivament, i recorda que des del GEPEC-EdC hi ha la voluntat que, en tots els projectes, el voluntariat sigui inclusiu.
Si vols formar part d'aquest projecte de voluntariat, pots inscriure't a través d'aquest enllaç. No cal tenir formació prèvia i des de l'entitat es duran a terme una sèrie de formacions per saber què fer en cada moment, i com informar a totes les persones usuàries de la platja que s'apropen.
Afegeix un nou comentari