Àmbit de la notícia
Ambiental

Ximpanzés fora de perill a la Fundació MONA

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Ane Marauri
  • Víctor, ximpanzé rescatat el 2004 per la Fundació MONA.
    Font: Joan Brull
  • Els voluntaris i voluntàries, part essencial de l'entitat.
    Els voluntaris i voluntàries, part essencial de l'entitat. Font: Twitter @FundacioMona
  • L'entitat va anunciar fa uns dies la mort d'en Toni, un dels ximpanzés del centre.
    L'entitat va anunciar fa uns dies la mort d'en Toni, un dels ximpanzés del centre. Font: Twitter @FundacioMona

L'entitat que rescata ximpanzés i macacos maltractats va prendre les mesures preventives per evitar el contagi dels animals sense fer-los patir grans canvis en les seves rutines.

La Covid-19 no ha deixat indiferent a ningú, ni tan sols als nostres parents evolutius més pròxims: els ximpanzés. A més d'estar en risc d'extinció, aquests primats, igual que nosaltres, també són vulnerables al virus que ha paralitzat tothom.

La Fundació MONA, de Riudellots de la Selva, és una entitat que rescata ximpanzés i macacos maltractats que han estat utilitzats en el món de l'espectacle o que han estat criats com a nens fins que es van tornar incontrolables amb el pas del temps.

En el moment en el qual la Covid-19 va arribar a Catalunya en la primera onada, quan encara el virus era desconegut per a tothom, la fundació va prendre les mesures preventives necessàries per evitar el contagi entre humans i animals abans que es decretés el confinament. "Es va optar per confinar al centre a un grup de sis persones, una persona coordinadora i cinc cuidadores voluntàries, i la resta del personal treballava des de casa", explica la Cristina Valsera, corresponsable del departament de rescat i rehabilitació de l'entitat.

Davant aquesta situació, es van implementar noves mesures higièniques més estrictes, una novetat que ara ja és habitual: portar la màscara posada durant tota la jornada, usar més prediluvis i disposar de gels hidroalcohòlics. També van minimitzar l'entrada dels cuidadors no imprescindibles en els edificis on es troben els primats, per evitar tot el contacte innecessari entre humans i animals. Valsera aclareix que encara que ja no hi hagi ningú de l'equip confinat al centre, les mesures d'higiene i minimització de contacte continuen vigents.

Mentre el país estava confinat i el nostre dia a dia estava trastocat profundament, els primats de la fundació no han sofert grans canvis en les seves rutines. Amb les mesures necessàries, el departament de cuidadors ha continuat treballant amb normalitat.

"L'única diferència era que no hi havia visites, però no creiem que ho hagin notat gaire, perquè el règim de visites al nostre centre de rescat és molt controlat i la presència dels visitants s'intenta que causi el menor soroll o molèstia possible als primats. Durant una visita d'una hora, els primats poden veure als visitants només al voltant d'uns quinze minuts", explica Valsera.

Risc d'extinció dels primats

Hi hagi pandèmia o no, la situació de risc d'extinció dels primats continua sent una greu realitat: des de la fundació comuniquen que el 60% de les espècies estan en perill d'extinció i que el 75% està veient les seves poblacions minvades. La pandèmia no ha fet més que intensificar el problema. Segons diu Valsera, en molts casos la situació s'ha vist complicada per la gran baixada de visitants.

"Són moltes les organitzacions i governs que han basat les seves estratègies de conservació en l'ecoturisme responsable. Però ara sense aquests, aquestes organitzacions han vist molt delmats els seus ingressos i per tant la seva capacitat per protegir i ajudar als primats", explica Valsera. La corresponsable de rescat també afegeix que hi ha hagut un augment preocupant de la caça furtiva i la captura per al tràfic il·legal d'aquests animals.

Afectacions a l'activitat de la Fundació

Abans de l'arribada del coronavirus, les visites al centre ja eren concertades, guiades i en grups reduïts, per assegurar el benestar dels animals rescatats que viuen en el centre. Ara, per a seguir les noves mesures de protecció, s'ha modificat el recorregut de la visita i s'han reduït encara més els grups. A més, igual que la resta d'activitats culturals, la fundació també ha hagut de tancar les portes durant certs períodes de temps.

S'han hagut de paralitzar tots els projectes no relacionats directament amb la cura dels animals i la fundació s'ha vist greument afectada quant a educació i recerca. S'han hagut d'anul·lar totes les visites educatives d'escoles i més del 90% de les visites a particulars. Les tasques de recerca, com la presa de noves dades mitjançant observacions, s'han vist suspeses, perquè l'entrada de personal no imprescindible estava prohibida. La formació mitjançant cursos i el màster de primatologia sí que s'ha pogut continuar realitzant en línia.

Tal com expliquen des de MONA, el departament d'Educació està immers en un procés de digitalització. Estan desenvolupant un Campus Virtual que facilitarà l'accés a cursos i material en línia d'educació ambiental a l'alumnat i el professorat. "A més, oferirem 'L'Hora de l'Expert', un contingut virtual en 'streaming' que ens permetrà acostar l'activitat dels primats de MONA de la mà de les explicacions del nostre equip educatiu", afegeix Valsera. Amb aquest projecte virtual, esperen poder arribar a totes les escoles.

Quant als tallers educatius per a escoles en el mateix centre, afirmen que tornaran a oferir-se en una versió adaptada, quan el centre torni a rebre escoles. Valsera explica que així i tot, han realitzat alguna visita a petits grups bombolla que han vingut al centre o que en alguna ocasió els educadors del centre s'han desplaçat a l'escola per dur a terme allà les activitats educatives.

D'altra banda, les visites infantils han estat adaptades perquè continuïn sent accessibles, encara que no vagin a manipular materials ni treballar en grup. No obstant això, els tallers dirigits a famílies amb nens han hagut de suspendre's.

Sinergies entre organitzacions

Mirant a llarg termini, la fundació té un altre projecte, la de "crear sinergies entre organitzacions per treballar en la conservació dels hàbitats naturals dels primats". Encara que els animals de la fundació no puguin retornar al seu hàbitat, perquè no van poder obtenir les habilitats necessàries per a sobreviure en estat salvatge, si aquesta gran ambició es compleix, altres ximpanzés tindran l'oportunitat de viure en el seu propi hàbitat sense risc a extingir-se.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari