Àmbit de la notícia
Ambiental

Zeroport demana paralitzar les ampliacions del port i aeroport de Barcelona

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • Zeroport demana “un gir radical a les polítiques expansionistes” perquè siguin sostenibles
    Zeroport demana “un gir radical a les polítiques expansionistes” perquè siguin sostenibles. Font: Zeroport
  • L’aeroport i el port de Barcelona són els dos focus principals de contaminació de la ciutat.
  • La mobilitat és la responsable del 40% dels gasos hivernacle que s’imputen a la ciutat de Barcelona.
    La mobilitat és la responsable del 40% dels gasos hivernacle que s’imputen a la ciutat de Barcelona. Font: CC

La plataforma Zeroport compta amb el suport de més de 40 entitats ecologistes que insten a parar la renovació del port i aeroport de Barcelona per l’impacte que provocaria al medi ambient.

L’aeroport i el port de Barcelona són els dos focus principals de contaminació de la ciutat. Com reconeix l’Ajuntament, emeten quatre vegades més CO que tota la resta de la ciutat en conjunt. La mobilitat és la responsable del 40% dels gasos hivernacle que s’imputen a la ciutat de Barcelona.

La plataforma ecologista Zeroport neix el gener de 2020 per reivindicar el decreixement del port i aeroport de Barcelona. Les més de 40 entitats ecologistes involucrades amb la iniciativa insten a parar immediatament les noves ampliacions previstes i reclamen responsabilitats al Govern, Generalitat de Catalunya i ajuntaments implicats. 

“És un projecte faraònic que incrementarà un 40% la contaminació a l’aeroport”, alerta la portaveu de Zeroport i responsable de contaminació d’Ecologistes en Acció, Maria Garcia. Des de la plataforma demanen el “decreixement dels poders dels grans capitals que estan conduint l’economia a la crisi i la devastació” i volen el creixement dels drets humans i de l’econòmica local.  

Des de Zeroport demanen “un gir radical a les polítiques expansionistes” que són perjudicials per a la salut dels veïns de la zona a causa de les partícules contaminants que desprenen avions i vaixells. Demanen l’eliminació de vols domèstics i l’arribada massiva de creuers, que afavoreixen la gentrificació i l’expulsió habitacional.

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat l’acord d’ampliació del port i aeroport de la ciutat a l’últim ple del consistori. Tot i que, institucionalment, es va aprovar la mesura amb la condició que el projecte d’ampliació es fes en prèvia anàlisi del seu impacte sobre el medi ambient i de la biodiversitat en l’entorn del delta del Llobregat, les entitats ecologistes creuen que no és suficient. “Estem davant una recessió econòmica i una emergència climàtica i tenim reptes planetaris”, sentencia Maria Garcia.

 

L’Ajuntament va aprovar aquesta renovació presentada per Junts per Catalunya amb el suport de Barcelona en Comú, PSC, ERC i Barcelona pel Canvi. Ciutadans es va abstenir i PP va votar en contra.

La decisió està en mans de la Unió Europea

El ple de l’Ajuntament va deixar en decisió de Brussel·les l’ocupació de La Ricarda, zona fonamental pel futur de l’aeroport. És una zona protegida per la normativa europea recollida a la Xarxa Natura 2000.

Demanen a la Unió Europea un informe sobre l’impacte de la prolongació de la tercera pista de l’aeroport a la zona del Prat, que s’allargaria 500 metres, com demana AENA. “A no ser que hi hagi una incidència de lobbys, seria molt estrany que Europa accepti que una zona protegida sigui acceptada”, alerten des de Zeroport.  

Les contradiccions institucionals

El model actual sorgeix als anys noranta amb un procés d’expansió de l’avió com a mètode de transport massiu, igual que al port amb persones i mercaderies. Aquest creixement va acabar amb una liberalització i privatització, fent que el negoci estigui controlat per un 51% de fonts privades, incloent-hi totes les empreses de l’IBEX 35.

El sistema econòmic encara té una gran dependència dels combustibles fòssils del transport marítim i aeri. “A les empreses no els interessa el canvi climàtic ni l’emergència climàtica, només el màxim profit econòmic. Tot està plantejat com l’expansió d’un emissor altament contaminant”, lamenta Garcia.

Segons denuncien Zeroport, les administracions no poden activar l’emergència climàtica i negar en les polítiques aquesta situació. “Posar-te a planificar una reducció per desenganxar-nos d’una situació de preus d’energia és anticipar-te a generar menys vols”, aconsellen així al Govern.

L’impacte territorial

El 75% de la fauna i la flora de Catalunya estan en risc, tal com ho assegura l’últim estudi de la Generalitat. Aquesta situació empitjora si ens centrem en zones més exposades com el Delta del Llobregat per l’aeroport.  “El delta és una de les zones més riques de biodiversitat i d’espais agraris, que seran essencials en un escenari d’escassetat de petroli”, detallen a Zeroport.

El turisme massiu, que provoquen els grans avions comercials, els intercontinentals o els creuers, té conseqüències directes cap a la ciutat. “Un turista consumeix més i crea més residus. La gent ha de marxar a la perifèria i s’encareixen els preus. Genera un moviment que està buidant Barcelona”, explica Garcia.  

A més, pels veïns de la zona, les partícules contaminants que desprenen els vaixells i els avions resulten altament perjudicials per a la salut. A això se li suma la contaminació acústica perquè, si s’amplia l’aeroport, els habitants de Gavà i Castelldefels patiran un increment de soroll.

El compromís de l’Ajuntament

El consistori es va comprometre al gener a que els membres del Govern i el personal municipal no realitzin vols de menys de 1.000 quilòmetres quan hi hagi opcions ferroviàries inferiors a 7 hores. A més, s’impulsaran mesures fiscals que gravin els combustibles més contaminants, així com avançar en electrificació o en sistemes de generació renovables.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari