El projecte més emocionant de la vostra vida

 Font:

El projecte més emocionant de la vostra vida

Resum: 

Quin ha estat el projecte que més us ha emocionat al llarg de la vostra vida? Roger Buch ens proposa un joc en motiu del dia internacional del voluntariat, us animeu a participar-hi?

 Font:

Roger Buch

Politòleg. Professor de la Universitat Ramon Llull i consultor en participació i tercer sector a la Fundació Pere Tarrés.

més articles de Roger Buch

Anem a fer un petit joc. Una mica de nostàlgia, però de la bona... Penseu per un moment en algun projecte important en el que vau participar fa temps. Si sou més ganàpies, fa un parell de dècades i si sou més joves, fa pocs anys. Un projecte em el que vau participar activament i que hagués significat en el seu moment una vivència important per a vosaltres. Recordeu, per entendre’ns, el projecte més emocionant de la vostra vida en el que hagueu participat.

Bé, ja el teniu pensat? Doncs seguim...

Probablement era un projecte que veu fer en grup, probablement va requerir molt esforç i superar molts entrebancs, probablement en veu dibuixar el resultat i us el veu imaginar abans que es concretés. Probablement quan el veu veure realitzat va ser diferent de com us l’havíeu imaginat, potser millor. I això us va emocionar. I molt. Probablement veu gaudir organitzant el projecte i us en veu sentir completament protagonistes. Però molts altres també en van gaudir com a beneficiaris, usuaris, espectadors o veïns. I potser..., encara el gaudeixen ara. Probablement aquell projecte no estava pensat per què els que el fèieu superéssiu la crisi dels 40... sinó que sortia de dins de manera espontània i per això va generar en alguns moments situacions d’eufòria col·lectiva. Probablement va acabar bé i va deixar-vos un molt bon regust.

Però encara més probablement aquell projecte el veu fer sense cobrar ni un euro ni una pesseta, és a dir des del voluntariat més pur, des de l’energia altruista. I precisament perquè es va fer sense cobrar cap euro i cap pesseta, les hores i la intensitat dedicada es van multiplicar, es van desbordar i per això va acabar sortint tant i tant bé.

I molt probablement en aquell moment no veu fer servir la paraula voluntariat ni calia que ho féssiu. Us sentíeu activistes veïnals, ciutadans compromesos, militants, socis, castellers, geganters, caps, monitors, cooperants, conspiradors, directors de coral o entrenadors...

Probablement aquell projecte es va fer des de la inconsciència i per tant des d’una ambició desmesurada i amb una altíssima dosi de creativitat i d’originalitat. Probablement aquell projecte si s’hagués encarregat a una empresa especialitzada en planificació d’esdeveniments hauria cobrat una morterada, el projecte hagués quedat raonablement bé i vindria acompanyat d’un informe de resultats i fins i tot d’indicadors d’impacte creats ad hoc. Però li faltaria ànima.

I com s’acaba aquest petit joc que acabem de fer? Doncs escrivint als comentaris d’aquest article quin va ser, precisament, el projecte més important de la vostra vida. I, sobretot, que passeu un molt bon dia internacional del voluntariat!

Comentaris

No el més important, però sí el primer! La consulta sobre la independència de Catalunya que vam celebrar al meu poble el 25 d'abril de 2010.

La fundació de la Plataforma per la Llengua i la renovació d'Òmnium (Òmnium21) van ser els més grossos però de petits i mitjans, una pila!

Probablement van ser els anys a l'esplai. Un projecte totalment vocacional al qual hi dedicàvem moltes hores i molts esforços i del qual en vam treure grans moments i experiències!

Dir-ne tan sols 1 és impossible. Cada voluntariat té quelcom d'especial;

Monitor de natació a uns infants amb discapacitat intel·lectual.

Conferències en Centres Penitenciaris o Centre de Drogodependències.

Acompanyament emocional a una persona amb discapacitat física.

Xerrades en escoles o institutm sobre la meva experiència personal.

...

L'escoltisme, l'APOC, Sarrià en Acció, els Amics dels Gegants de Sarrià de Ter, la ràdio... i fins i tot aquestes tres activitats que vaig fer puntualment durant mig any l'any 1994! http://www.rogercasero.cat/2016/12/el-projecte-mes-emocionant-de-la-meva...

Afegeix un comentari nou