La importància de la cooperació municipal: un camí cap a l’eficiència, la cohesió social i el reequilibri territorial

Mans de castellers i castelleres com a imatge de cooperació. Font: Llicència CC (Pixabay)

La importància de la cooperació municipal: un camí cap a l’eficiència, la cohesió social i el reequilibri territorial

Resum: 

Només a través d’acords de col·laboració, i mancomunació de serveis aquests municipis poden mantenir el nivell de serveis i infraestructures necessaris.

 Font:

Meritxell Budó

Presidenta de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcaldessa de La Garriga.

més articles de Meritxell Budó

En un món cada vegada més globalitzat, la cooperació entre municipis esdevé una necessitat imperiosa per afrontar els reptes comuns que afecten els municipis. Des de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), promovem i defensem la col·laboració intermunicipal com una eina fonamental per impulsar projectes conjunts, compartir serveis i optimitzar recursos. Aquesta visió, més enllà d’una mera opció administrativa, representa un compromís ferm amb l’eficiència, la sostenibilitat i la cohesió social.

Els municipis, per les seves característiques i dimensions diverses, sovint es troben amb dificultats per abordar certs projectes de manera individual; d’altra banda, alguns dels serveis que els municipis han prestat són cada cop més complexos i esdevé impossible abordar-los individualment. La cooperació entre ajuntaments permet sumar esforços, capacitats, talent i recursos per a la realització de projectes ambiciosos i més complexes.

A més figures com les mancomunitats de serveis, faciliten la gestió conjunta de serveis bàsics com la recollida i tractament de residus, la neteja viària, la gestió de l’aigua, els serveis d’intervenció socioeducativa, servei de transport a demanda, programes de suport per a joves, centre de dia per a la gent gran, servei d’atenció domiciliària, entre altres. Aquest model no només redueix costos, sinó que també garanteix una qualitat de servei homogènia i eficaç per a tots els ciutadans i millora la qualitat de vida dels ciutadans.

Però a més, la cooperació municipal promou l’intercanvi de coneixements i experiències, i genera xarxes de col·laboració que enriqueixen les polítiques públiques. Els municipis poden aprendre els uns dels altres i es fomenta la innovació. A més a més, els municipis més petits, sovint amb recursos limitats, poden beneficiar-se enormement de l’experiència i les eines disponibles en municipis més grans, creant així una xarxa de suport mutu.

Aquesta cooperació és essencial per afrontar reptes tan complexos com els que tenim al davant: la resposta al canvi climàtic, la transició energètica o la inclusió social i la cohesió davant el repte de la nova immigració. Tots aquests són desafiaments que transcendeixen les fronteres municipals i que requereixen una resposta coordinada i integradora. Per exemple, la creació de consorcis per a la gestió d’energies renovables pot ser una via efectiva per reduir les emissions de CO2 i promoure un desenvolupament més sostenible.

Per últim, una darrera reflexió: en un país com Catalunya on hi ha 734 municipis de menys de 5.000 habitants, és a dir un 77’5% del total, la cooperació entre municipis reforça la cohesió territorial. I és la garantia de preservació del model de la Catalunya ciutat de Prat de la Riba que permeti garantir que una persona pugui tenir els mateixos serveis i poder desenvolupar el seu projecte de vida visqui on visqui del país. Només a través d’acords de col·laboració, i mancomunació de serveis aquests municipis poden mantenir el nivell de serveis i infraestructures necessaris. També així, es contribueix a evitar el despoblament i a garantir la igualtat d’oportunitats per a tots els ciutadans, independentment del lloc on visquin.

Així doncs, la cooperació municipal no és només una opció estratègica, és una necessitat per al progrés col·lectiu del nostre territori.

Afegeix un comentari nou