Crida d'última hora del Gran Recapte: falten unes set mil persones voluntàries

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
L'any passat, unes 16.200 persones es van implicar com a voluntàries en el Gran Recapte. Font: Banc dels Aliments Barcelona
L'any passat, unes 16.200 persones es van implicar com a voluntàries en el Gran Recapte. Font: Banc dels Aliments Barcelona
El voluntariat s'encarrega de dinamitzar els punts de recollida d'aliments en torns de quatre hores. Font: Banc dels Aliments Barcelona
El voluntariat s'encarrega de dinamitzar els punts de recollida d'aliments en torns de quatre hores. Font: Banc dels Aliments Barcelona
El Gran Recapte va començar a celebrar-se a França i Catalunya va replicar la iniciativa. Font: Banc dels Aliments Barcelona
El Gran Recapte va començar a celebrar-se a França i Catalunya va replicar la iniciativa. Font: Banc dels Aliments Barcelona

Crida d'última hora del Gran Recapte: falten unes set mil persones voluntàries

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Falten cinc dies per a la recollida d'aliments del Gran Recapte i encara es necessiten voluntàries i voluntaris per cobrir tots els punts instal·lats en mercats i establiments comercials.

Als quatre Bancs dels Aliments de Catalunya tot està en dansa per al Gran Recapte de divendres i dissabte -24 i 25 de novembre-, però encara falten unes set mil persones voluntàries per poder tenir dinamitzadors i dinamitzadores a tots els punts de recollida que s'instal·laran als establiments que hi col·laboren.

Serà un Gran Recapte marcat per la inflació i per la reducció de les ajudes europees. És per això que els Bancs dels Aliments tenen moltes esperances posades en la recollida d'aliments i confien arribar gairebé a les divuit mil persones voluntàries que cobreixin els punts de recollida instal·lats en dos mil establiments comercials.

Es preveu que el 2024 serà un any molt complicat per als Bancs dels Aliments, perquè la Unió Europea (UE) variarà el sistema del programa d'entrega d'aliments. S'anirà més cap a sistemes com ara les targetes de prepagament i s'ha calculat que a Catalunya aquest nou criteri pot fer que unes 200.000 llars deixin de rebre suport alimentari. Així es va exposar en una jornada organitzada fa un mes per la Taula d'entitats del Tercer Sector.

"Hi pot haver 200.000 famílies que es quedin desateses. No sabem què podran menjar. El 90% de les llars que atenem quedaran fora del nou sistema", planteja el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Lluís Fatjó-Vilas. Va fer aquestes declaracions en la presentació del Gran Recapte que es va fer dimecres passat a Barcelona.

Fatjó-Vilas va dibuixar un panorama gens esperançador: "La inflació dels aliments és el triple que en la resta de productes, la sequera no ens permet recuperar fruita i verdura, i estem amb índex de pobresa molt alts". De fet, el Banc dels Aliments ja ha retallat des de fa més d'un any les donacions per falta de recursos i preveu més problemes en un futur immediat. És per això que reclamen al Govern subvencions extraordinàries que permetin continuar comprant aliments que després distribueixen les entitats socials a les persones que acompanyen.

Una de les entitats socials que rep menjar del Banc dels Aliments és Bona Voluntat en Acció, que és al Poble-sec, a Barcelona. Treuen recursos de sota les pedres davant de l’increment de preus de productes bàsics com els aliments, la llum i la benzina, i cada dia reben més peticions per acompanyar famílies sense recursos. "Haurem d'anar reduint les quantitats d'aliments en els lots setmanals", adverteix també la coordinadora de l'entitat, Mercè Amat.

Buscant poder respirar

"El Gran Recapte -va plantejar Fatjó-Vilas- s'ha consolidat a Catalunya com un dels moviments ciutadans d'acció solidària més importants". Si la recollida va bé donarà un respir als quatre Bancs d'Aliments de Catalunya. L'any 2022, els quatre Bancs dels Aliments catalans van distribuir 29,5 milions de quilos d’aliments, a més de 240.000 persones.

Amb l'experiència d'altres Gran Recapte, saben que els punts de recollida amb voluntariat implicat són els que més funcionen i per cobrir les necessitats d'aquest any es necessiten divuit mil persones en diferents torns. Com és habitual, les persones voluntàries es mobilitzaran el divendres i el dissabte torns de quatre hores. Hi haurà 1.200 punts de recollida a Barcelona i tres-cents a Girona, a Lleida i a Tarragona.

Ja estan obertes les inscripcions per a les persones que estiguin interessades a ser voluntàries. L'edició passada van ser 16.200 les persones que s'hi van implicar. També estan obertes les donacions en línia a través de transferència bancària o bé a través de bizum al 33596.

Comentaris

Visc a Puigverd de Lleida, des de fa tres anys. Era voluntari a L'Ametlla del Vallès, on vivíem abans. Com ho podem organitzar en aquest petit poble del Segrià, on tenim només un petit supermercat de la cadena lleidetana Plus Fresc?

Manuel,

Hauríes deposar-te en contacte directament amb el Banc del Aliments.També es poden fer donatius a través de bizum al 33596 o un donatiu a través del seu web.

Coordinació de xarxanet.org

Afegeix un comentari nou