El Banc dels Aliments, en situació límit
Comparteix
En un context d’emergència social, la pujada de preus de l’alimentació i del transport i la falta d’ajudes obliga l’entitat a reduir els lliuraments de menjar.
“Hem tingut un desequilibri, una desestabilització pressupostària: el que havíem previst fer no ho podem fer. No tenim prou recursos per continuar en la mateixa línia”. Aquest és el crit d’alerta que llança des del Banc dels Aliments de Barcelona el seu president, Lluís Fatjó-Vilas. Als senyals d’alarma de l’augment de la precarietat que sorgeixen d’estudis i informes -Càritas Catalunya afirma que gairebé una de cada tres persones de Catalunya viu en exclusió social- s’hi afegeix ara aquesta: no hi ha recursos per garantir el suport alimentari.
“Ja hem hagut de fer una reducció del 12% en l’entrega d’aliments i això vol dir que la xarxa d’entitats [que són les que fan de pont amb les famílies en situació vulnerable] tenen també menys capacitat de reacció”, explica Fatjó-Vilas. Això es produeix en el marc d'un evident augment de preus dels aliments de primera necessitat i en un panorama en què es constata que moltes persones es queden al marge de la certa recuperació econòmica que marquen alguns índex.
L'encariment dels productes bàsics i del transport sumat a l'augment de persones usuàries està deixant sense estoc el Banc dels Aliments. Fatjó-Vilas posa exemples perquè s’entengui la magnitud de la situació: un dels productes que més distribueixen, perquè les famílies que acudeixen a entitats socials solen tenir infants, és la llet i el preu ha augmentat un 12%, mentre que les conserves de carn i peix ho han fet un 45%.
Al @SeafoodExpo_GL, celebrat recentment a Fira de Barcelona, s'han recuperat 15.740 kg d'excedents de peix i marisc, gràcies a la donació al @BancAlimentsBcn. Aquests productes s'han distribuït a menjadors i entitats socials de la ciutat.
— Fira Barcelona (@Fira_Barcelona) May 4, 2022
#CompromísFira #sosteniblitat pic.twitter.com/mtEBovizYX
Els més de dos anys de pandèmia ja van comportar un augment molt important de famílies que van requerir suport en l’alimentació i des de les direccions dels Bancs dels Aliments veuen que la necessitat no deixa d’augmentar. I això sumat a la davallada de donacions.
Va ser al juliol del 2021 quan els quatre Bancs dels Aliments que hi ha a Catalunya van arribar al màxim de famílies ateses. Ara, a més, es veu que bona part d’aquesta pobresa sobrevinguda per la pandèmia es queda. Més famílies en situació vulnerable i menys ingressos de campanyes com ‘El Gran Recapte’ i de subvencions públiques són una tempesta perfecta que col·loca en situació d’emergència aquestes entitats.
El cas del Rebost Solidari a Gràcia
Una de les entitats que distribueix menjar que li arriba del Banc dels Aliments a Barcelona és el Rebost Solidari de l’Associació Gràcia Participa. Han passat d’atendre menys de quatre-centes persones el gener del 2020 a més de quatre mil ara. “Estem al límit -adverteix el secretari de l’Associació Gràcia Participa, Josep Manel Alejandre-. No podem fer-nos càrrec d’aquestes despeses. No podem comprar els aliments que necessitem”.
El Banc dels Aliments i la Fundació La Caixa han posat en marxa una nova edició de la campanya ‘Cap llar sense aliments’. L’entitat bancària destinarà a Catalunya 640.000 euros a aquesta causa.
Afegeix un nou comentari