El Gran Recapte encara busca 6.000 persones voluntàries

FCVS
Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
Miqui Núñez i Mariona Escoda col·laboren en la difusió de la campanya del Gran Recapte. Font: Banc dels Aliments Barcelona
Miqui Núñez i Mariona Escoda col·laboren en la difusió de la campanya del Gran Recapte. Font: Banc dels Aliments Barcelona
Les caixes per recollir aliments tornaran als mercats i establiments comercials el 25 i 26 de novembre. Font: Banc dels Aliments Barcelona
Les caixes per recollir aliments tornaran als mercats i establiments comercials el 25 i 26 de novembre. Font: Banc dels Aliments Barcelona
Un moment de la roda de premsa a les instal·lacions del Banc dels Aliments per explicar l'última hora del Gran Recapte. Font: Banc dels Aliments Barcelona
Un moment de la roda de premsa a les instal·lacions del Banc dels Aliments per explicar l'última hora del Gran Recapte. Font: Banc dels Aliments Barcelona

El Gran Recapte encara busca 6.000 persones voluntàries

Autor/a: 
Sònia Pau Cortada
FCVS

Resum: 

Els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya tenen moltes esperances posades en la campanya de recollida d'aliments que està a punt de posar-se en marxa i que el 25 i 26 de novembre tornarà als establiments comercials després de la pandèmia.

El president del Banc dels Aliments, Lluís Fatjó-Vilas, ha fet repàs aquest matí de l'última hora sobre el Gran Recapte 2022: falten uns sis mil voluntaris i voluntàries per a la recollida d'aliments als supermercats i mercats el 25 i 26 de novembre; hi haurà mil vuit-cents punts de recollida i es necessita sobretot oli, conserves de peix, llegums cuites, arròs, pasta i llet.

El retorn a la normalitat, després de les restriccions per motius sanitaris de la Covid-19 durant dos anys, permet recuperar la recollida física d’aliments als establiments comercials per la campanya del Gran Recapte. Aquest temps de pandèmia es demanaven donacions econòmiques.

Aquesta vegada, Fatjó-Vilas planteja que són tan necessàries les donacions en espècie com les aportacions econòmiques a través del web del Banc dels aliments que permeten comprar els aliments que falten i també donar suport econòmic a famílies que ho necessiten.

Les crisis s’acumulen

Sigui amb la fòmula que sigui, es preveu que amb el Gran Recapte es pugui cobrir el primer trimestre del 2023. "L'any passat, els resultats van ser molt modestos -admet Fatjó-Vilas-, però confiem que aquest vagi bé". I hi afegeix: "La situació és d'emergència social. Les crisis s’acumulen i deixen una bossa de pobresa cronificada cada cop més grossa".

El Banc dels Aliments, a través de 659 entitats, està atenent 240.000 persones, un 20% més que abans de la Covid-19.

Les peticions que reben les entitats socials de persones que no tenen cobertes les necessitats alimentàries bàsiques són un bon termòmetre de l’increment de les desigualtats. Ja en tenien moltes d’aquestes peticions a principis del 2020, però amb la pandèmia van augmentar i no s’han reduït ni hi ha previsió que es redueixin amb l’actual increment de preus.

“La població que no té garantida una alimentació adequada és immensa”, no es cansa de repetir Fatjó-Vilas. El director del Banc dels Aliments de Lleida, Oriol Berenguer, deia fa un any que era necessari un Gran Recapte exitós: “La pandèmia, la incertesa sobre la recuperació econòmica i l’esgotament pressupostari de les administracions fan que la campanya sigui molt necessària”. Ho continua essent de necessària, indica Fatjó-Vilas.

Així, la catorzena edició del Gran Recapte, que es farà entre el 25 de novembre i el 6 de desembre, és clau per tornar a omplir els magatzems i poder cobrir les necessitats alimentàries de moltes famílies. La novetat és el retorn de la recollida física d’aliments als establiments. Serà el divendres 25 i el dissabte 26 de novembre i es mobilitzaran 18.000 voluntàries i voluntaris.

Si l’establiment ho prefereix, però, es mantindrà el sistema de donació monetari. El Banc dels Aliments explica que l’any passat es van recollir 3,6 milions d’euros que es van invertir sobretot en oli, llet, conserves, peix, carn i ous. L’objectiu és aconseguir aliments variats i nutritius per fer possible una alimentació equilibrada i sana a les llars ateses.

Les persones que hi vulguin col·laborar fent de voluntàries ja es poden apuntar al formulari de la pàgina web de l’entitat.

Més peticions i menys recursos

Haver d’atendre més persones que mai amb menys recursos. Així és el dia a dia dels quatre Bancs dels Aliments de Catalunya. Des de l’abril han hagut de reduir un 12% la quantitat d’aliments distribuïts per persona i mes, però els últims mesos s'ha arribat a reduir un 14% per falta d'aliments.

El context d’inflació complica a les entitats que puguin comprar-ne i alhora les empreses ajusten més les produccions i els arriben menys productes per la via de reducció del malbaratament. Precisament evitar aquest malbaratament va ser un dels elements principals per a la creació del Banc dels Aliments de Barcelona fa trenta-cinc anys.

La gerent de l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD), Àngels Guiteras, ha fet una crida a la mobilització de la societat pel Gran Recapte. ABD va rebre 200.000 quilos del Banc dels Aliments l'any passat per cobrir les necessitats alimentàries d'unes tres mil persones. “Estem a l’espera dels pressupostos, perquè les necessitats socials creixen i necessitem recursos", ha indicat respecte a la Generalitat. "No fa patir la mobilització pel Gran Recapte, que hi serà, -ha dit-, fan patir els pressupostos".

Amb l’eslògan ‘Ajudar omple’, el Gran Recapte evoca la solidaritat i juga amb la idea d’omplir el rebost i de la satisfacció que comporta participar-hi. És una campanya publicitària creada per l’agència VMLY&R. Artistes com Miqui Núñez i Mariona Escoda, i Marc Riera i Ramon Figueras, de la banda Doctor Prats, han col·laborat en l’espot.

Com fer donacions?

  • Pel web del 25 de novembre fins al 25 de desembre es podran fer donacions.
  • Supermercats: Els dies 25 i 26 de novembre es durà a terme la recollida física d’aliments amb presència de voluntariat.
  • Caixes dels supermercats. Des del 25 de novembre fins al 6 de desembre es podran fer donacions monetàries a les línies de caixa.
  • Mercats i comerç de proximitat: Els mercats i el petit comerç d’arreu del territori se sumaran al Gran Recapte amb recollides d’aliments o amb una campanya de donacions que es vehicularan a través de l’app desenvolupada l’any passat o de l’adquisició de tiquets que es convertiran en aliments bàsics.
  • Bizum 33596
  • Webs cadenes alimentàries: es podran fer donacions en les compres en línia.

Afegeix un comentari nou