Àmbit de la notícia
Comunitari

Dones migrades del Raval, protagonistes del projecte 'Wemin'

Entitat redactora
Suport Tercer Sector
Autor/a
Judit Vela
  •  Punt Òmnia del Raval, gestionat per Colectic, és la seu d'aquesta iniciativa.
    El Punt Òmnia del Raval, gestionat per Colectic, és la seu d'aquesta iniciativa. Font: Judit Vela. Font: Judit Vela
  • El projecte original va néixer l'any 2018 i es va implementar en vuit països
    El projecte original va néixer l'any 2018 i es va implementar en vuit països. Font: Colectic. Font: Colectic

La iniciativa s’adapta a les necessitats i a les demandes d'aquestes veïnes del barri a través de l’alfabetització digital.

La Teresa, la Maribel, la Nati, la Conchi i la Nadia són dones migrades i refugiades veïnes del Raval. Elles i altres companyes, totes de diferents edats i en situacions diverses, s’han trobat al Punt Òmnia del barri (gestionat per la cooperativa Colectic) per participar d’una iniciativa d’alfabetització digital anomenada ‘Wemin Raval’.

La idea va néixer a partir d’un projecte europeu finançat pel Fons per l’Asil, les migracions i la integració (AMIF) l’any 2018. L’objectiu inicial era empoderar aquestes dones mitjançant les TIC a través de diferents formacions i tallers de participació i cultura al territori. Després d’implementar-lo al Raval durant dos anys, però, es van adonar que calia adaptar-lo encara més al context.

El repte de trobar feina

Segons explica Lady Pazmiño, dinamitzadora del Punt Òmnia i responsable de 'Wemin Raval', el primer que van decidir per fer seu el projecte és que les formacions digitals es centressin en el tema de l’ocupació laboral, ja que les dones tenien –i tenen– especial interès en aprendre com trobar feina i en mantenir-la a través d’uns coneixements bàsics d’informàtica.

Per aquest motiu, les formacions inclouen des d’una introducció a les parts d’un ordinador i a les competències digitals elementals, fins a una aproximació a les eines de recerca de feina, a com fer un currículum o a com realitzar els tràmits administratius als quals han de fer front en el seu dia a dia.

No obstant això, també realitzen altres tipus d’activitats. Amb motiu del passat 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, van assistir a un taller 3D d’expressió artística. Cadascuna d’elles havia de dissenyar un lema i estampar-lo a una bossa. Així, van participar de la jornada al mateix temps que aprenien sobre una nova eina digital.

Guanyar en autonomia

Per a comunicar-se entre totes fan servir aplicacions, tot i que també reben l’ajuda d’algunes exalumnes i d’altres entitats com la Fundació Surt. “És un treball en xarxa amb tot el barri i el districte. Acostumem a fer derivacions per qüestions com bé pot ser la de l’idioma”, assegura la dinamitzadora.

D’altra banda, utilitzen el boca-orella i les xarxes socials per arribar a les nouvingudes. L’èxit de ‘Wemin Raval’ durant el 2021 ha estat enorme, ja que amb la pandèmia molts tràmits s’han digitalitzat i la demanda ha pujat.

De moment, diu la Lady, valoren positivament la continuïtat del projecte i consideren oportú seguir treballant en aquesta línia: “Veiem que elles acaben sent més independents de tothom: dels marits, dels fills grans, de les institucions... perquè poden arribar a fer qualsevol tràmit sense necessitat d’ajuda externa”.

Un altre aspecte que destaquen és el fet que sigui un projecte amb perspectiva intercultural i de gènere, i que promogui la interacció entre les dones de les societats amfitriones i les migrades. Això fa que, segons Pazmiño, hi hagi un intercanvi de mirades i un aprenentatge bidireccional realment enriquidor.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari