10 propostes per regalar solidaritat aquesta diada de Sant Jordi

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
Sant Jordi és una data molt assenyalada del calendari i una ocasió immillorable per expressar la nostra solidaritat. Font: Pixabay (Llicència CC).
Sant Jordi és una data molt assenyalada del calendari i una ocasió immillorable per expressar la nostra solidaritat. Font: Pixabay (Llicència CC).
En un dia tan especial, moltes associacions, entitats i fundacions ofereixen roses solidàries, llibres i obsequis per donar un impuls als seus projectes. Font: Unsplash (Llicència CC)
En un dia tan especial, moltes associacions, entitats i fundacions ofereixen roses solidàries, llibres i obsequis per donar un impuls als seus projectes. Font: Pixabay (Llicència CC).
Arreu del territori, hi ha moltes iniciatives per regalar solidaritat aquest Sant Jordi. Font: Unsplash (Llicència CC)
Arreu del territori, hi ha moltes iniciatives per regalar solidaritat aquest Sant Jordi. Font: Unsplash (Llicència CC).

10 propostes per regalar solidaritat aquesta diada de Sant Jordi

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Moltes entitats aprofiten un dia tan especial per apel·lar a la solidaritat i sumar contribucions per promoure les causes que impulsen oferint roses, llibres i altres obsequis de Sant Jordi.

Sant Jordi és una data molt assenyalada del calendari i una ocasió immillorable per expressar la nostra solidaritat i donar un cop de mà a les causes que es dediquen a ajudar a les persones que més ho necessiten. En un dia tan especial, moltes associacions, entitats i fundacions ofereixen roses solidàries, llibres i obsequis per donar un impuls a projectes i serveis que duen a terme. A continuació, proposem una desena de les moltes iniciatives que hi ha arreu del territori per regalar solidaritat aquesta diada.

  • ‘Una rosa per una causa’, de la Fundació IRES

Com cada diada de Sant Jordi, la Fundació IRES, bolcada a oferir acompanyament en l’àmbit social, psicològic i educatiu a persones en situació de vulnerabilitat des de fa cinc dècades, celebra aquest dia tan especial amb les seves roses solidàries, que serviran per fer realitat noves oportunitats per a les persones que més ho necessiten.

“Les nostres roses són inigualables i estan carregades de sentit”, expliquen des de la fundació. I tenen raó, atès que qui en regali als seus éssers estimats estarà generant un retorn a la societat i contribuint a impulsar projectes que tindran un impacte positiu per a moltes famílies. En aquest sentit, tots els beneficis que s’obtinguin de la venda de les roses solidàries de l’entitat es destinaran íntegrament a nodrir l’ecosistema de projectes que fan possible l’atenció integral a persones i famílies en situació de vulnerabilitat que duu a terme la fundació.

Parlem, entre molts altres, de projectes com ‘Aferra’t’, un espai d’apoderament i millora de la qualitat de vida de les persones en situacions difícils; ‘Click’, un programa socioeducatiu dirigit a adolescents i joves que necessiten suport en el seu camí formatiu, social i laboral; o ‘Fils’, un servei d’atenció terapèutica i educativa adreçat a famílies i persones que estan vivint alguna situació de conflicte.

Enguany, com ja és habitual, la campanya ‘Una rosa per una causa’ també ha comptat amb la col·laboració de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, que s’ha materialitzat en una caixa de roses molt especial dissenyada per dues alumnes de tercer del Grau en Publicitat i Relacions Públiques.

  • #CadaPacientUnaRosa, de l’Hospital Vall d’Hebron

L’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona posa en marxa aquest Sant Jordi la campanya #CadaPacientUnaRosa amb l’objectiu que totes les pacients que estiguin ingressades el cap de setmana de Sant Jordi i les que rebin una visita tinguin una rosa. “Encara que pugui semblar només un petit detall, una única rosa pot arribar a alegrar el dia d'un pacient de l’Hospital”, remarquen des del centre.

Es tracta de roses molt especials, atès que són solidàries per partida triple. Per una banda, ajudaran a fer un hospital més amable, potenciant projectes d'humanització i innovació que impacten de forma positiva en el benestar emocional de les pacients; per l’altra, serviran per finançar la recerca i desenvolupar projectes d'investigació biomèdica per trobar solucions a malalties que actualment no tenen cura i millorar els tractaments actuals.

A més, formen part d’una acció social, perquè han estat elaborades a mà al taller Dona Kolors per membres de l’associació El Lloc de la Dona, creada per ajudar dones que viuen en situació d’exclusió social.

Cadascuna de les roses té un valor de vuit euros i s’entregaran per sorpresa a les pacients en el moment de l’esmorzar, juntament amb un sobre preparat per persones voluntàries que inclourà obsequis com un post-it en forma de cor, on les pacients podran escriure un missatge d’agraïment; un llibre donat per la Central de Préstec i Serveis Especials de Biblioteques de Catalunya; i un punt de llibre dissenyat per la Direcció de Comunicació, Estratègia Corporativa i Atenció Ciutadana del Campus.

  • Roses solidàries i punts de llibre, de la Fundació No Somos Invisibles

La Fundació No Somos Invisibles és una entitat que, des del 2012, treballa creant i desenvolupant activitats per a la inserció sociolaboral de persones amb paràlisi cerebral i altres discapacitats físiques severes.

Com cada diada de Sant Jordi, l’entitat ofereix la possibilitat de regalar solidaritat amb les roses i punts de llibre exclusius, elaborats al taller d’art de la fundació per persones amb paràlisis cerebral i altres discapacitats físiques severes. “Les usuàries pinten els punts de llibre de forma alternativa, segons les seves possibilitats, amb moviments del cap, amb la boca, amb les mans…”, destaquen al seu web.

Tots els diners que es recaptin amb les roses solidàries i els punts de llibre es destinaran a reforçar els projectes d’inclusió social i laboral que duu a terme la fundació. “A través dels seus treballs, donem a conèixer i visibilitzem socialment les capacitats de les persones amb Paràlisi Cerebral i altres discapacitats físiques severes mostrant tot el que poden aportar a la societat”, afegeixen.

Entre els projectes que es beneficiaran d’aquesta solidaritat, hi ha l’‘Active people’, un Programa de capacitació laboral per a persones usuàries de la fundació; o ‘ART-NSI’, el taller d’art de la fundació, un espai enfocat a la lliure expressió i a l’experimentació amb diferents tècniques artístiques que té com a finalitat potenciar el llenguatge personal de cada participant i fomentar la seva singularitat i perspectiva.

L’entitat lleidatana ja és un clàssic de cada Sant Jordi amb les seves roses de l'obrador de galetes El Rosal de Tàrrega. Es tracta de roses molt singulars que endolciran els paladars aquesta diada, atès que realment són galetes amb forma de rosa fetes de manera artesana, amb ingredients de qualitat i proximitat, i recobertes amb una deliciosa xocolata negra o xocolata vermella amb sabor a maduixa àcida.

Estan fetes a mà i són 100% socials, un detall original i sorprenent a disposició d’empreses, botigues i particulars. Un producte de qualitat que s’elabora a l’obrador de galetes El Rosal de Tàrrega, fundat el 1920, un espai de treball inclusiu vinculat a l’Associació Alba on es dona ocupació a persones en dificultats i en risc d’exclusió social. “La diversitat ens enriqueix i ens dona una capacitat d’innovació original i diferent”, expressen per definir la filosofia de l’obrador.

Així, l’Associació Alba, entitat que treballa per a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i malaltia mental oferint serveis i atenció integral en tots els àmbits de la seva vida, pot presumir d’oferir la rosa més dolça de Sant Jordi, la del Rosal.

  • ‘Una rosa, una oportunitat’, de la Fundació Comtal

La Fundació Comtal, que des del 1994 dedica els seus esforços a aconseguir que infants, adolescents i joves en situació de vulnerabilitat i les seves famílies tinguin oportunitats de futur, se suma un any més a la diada de Sant Jordi amb la campanya ‘Per Sant Jordi, una Rosa, una Oportunitat’.

Enguany, el propòsit de la iniciativa, detallen des de l’entitat, és garantir l’educació de 159 infants i joves a través del reforç educatiu i la capacitació tecnològica. Per assolir aquest objectiu, ofereixen una rosa amb un punt de llibre fet pels infants de la fundació. A més, indiquen que es pot personalitzar l’anvers del punt de llibre amb un logotip o la frase que es desitgi.

A més, també es pot contribuir a la campanya adquirint una animació personalitzada de Sant Jordi protagonitzada pel jovent de l’entitat per felicitar el Sant Jordi de la millor manera a través de correu electrònic, WhatsApp o xarxes socials.

Col·laborar amb ‘Una rosa, una oportunitat’ és “ajudar al fet que tot infant i jove tingui l’oportunitat de complir el seu projecte vital independentment de la situació que li hagi tocat viure”, assenyalen des de la Fundació Comtal. L’any passat, l’entitat va recaptar uns 19.000 euros que van servir per millorar la vida de molts infants i joves.

  • Les roses solidàries de la Fundació Finestrelles

Ja fa molts mesos que la Fundació Finestrelles està centrada a preparar la diada de Sant Jordi, un dels dies més esperats de l’any per a l’entitat, que té com a missió la promoció i la defensa dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual a través de l’educació, la formació, la promoció laboral, l’ocupació, les pràctiques esportives i la integració social, així com la sensibilització de la societat i de les administracions públiques.

Per a la fundació, Sant Jordi és un dia per celebrar i compartir, i enguany ja tenen a punt les roses solidàries fetes a mà i els obsequis exclusius per regalar aquesta diada, que han elaborat les usuàries del taller ocupacional de l’entitat. Aquest és un servei de teràpia ocupacional dirigit a persones majors d’edat amb més d’un 65% de discapacitat que no poden accedir a una feina dins el mercat laboral ordinari o en un Centre Especial de Treball.

Així, tothom que vulgui regalar solidaritat aquest 23 d’abril pot fer-ho a través dels variats productes que ofereix la fundació, com roses de sabó, de ceràmica, de paper, safates, bosses i llibretes, entre altres. Com cada any, la campanya que la fundació posa en marxa per Sant Jordi, a través de la recaptació de fons, ajudarà a impulsar els projectes de l’entitat destinats a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

  • Roses per regalar somriures, de l’Associació Fícat

L’Associació Fícat va néixer per acompanyar les famílies i les pacients afectades de fissura de llavi o paladar, una anomalia congènita que consisteix en una separació en el llavi superior, i treballar per la seva visualització i normalització.

Per donar una embranzida a la seva tasca, l’entitat aprofita la diada de Sant Jordi per oferir les seves roses de la millor qualitat, preparades amb molta cura, que es poden adquirir a la botiga solidària de l’associació i que s’entregaran de forma gratuïta a les persones destinatàries. S’hi poden trobar diversos rams de roses, detalls de xocolata i altres obsequis relacionats amb un dels dies més especials de l’any.

Des de l’associació recorden que tots els beneficis que recaptin amb aquesta campanya es destinaran a projectes per la millora de la qualitat de vida de les persones afectades de fissura labiopalatina, com sessions de logopèdia adaptades a l'edat i les necessitats de cada infant, i d’odontopediatria per a infants que pateixen aquesta anomalia congènita, entre altres.

  • La rosa solidària de la Fundació Oncolliga de Girona

Un any més, la Fundació Oncolliga de Girona té a punt la seva rosa solidària per la diada de Sant Jordi, que, com és habitual, es presenta en forma de braçalet i enguany es pot triar entre tres colors: negre, vermell i gris. Un detall molt adient per regalar, alhora que s’ajuda a fer possible els projectes de suport i acompanyament, serveis assistencials i programes educatius que l’entitat duu a terme.

Els braçalets, fets amb molta il·lusió per persones voluntàries a les diferents delegacions de Fundació Oncolliga Girona, es poden demanar trucant al 972 22 49 63 o a les delegacions de l’entitat. Les primeres unitats d’aquest obsequi tan especial ja estan llestes i des de la fundació avisen que cal afanyar-se perquè les existències s’esgoten ràpidament.

Les empreses també es poden sumar a aquest gest de solidaritat que ajudarà les pacients de càncer i les seves famílies fent una comanda de roses, amb servei d’entrega, al correu promocio@oncolligagirona.cat.

La fundació amb seu a Tarragona, que té com a missió potenciar la recerca i donar a conèixer el retinoblastoma, el tumor ocular més freqüent en infants menors de 6 anys, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les pacients i les seves famílies, proposa regalar les roses solidàries que ha preparat per Sant Jordi.

Es tracta de roses artesanals, fetes amb ganxet i molt d’afecte, que, ben segur, seran un regal molt especial per aquesta diada perquè, com destaquen, són “roses que perduren per sempre”. Les instruccions per demanar aquestes roses fetes a mà es detallen al lloc web de l’entitat. Des de la fundació ja han començat a enviar les primeres comandes de roses solidàries i avisen que cal fer les sol·licituds abans del 17 d’abril perquè arribin el dia de Sant Jordi.

Demanar-ne és donar suport a la tasca d’una entitat que treballa per potenciar la recerca sobre el retinoblastoma, donar suport a les pacients i les seves famílies, així com fer difusió de la malaltia perquè les afectades i el seu entorn puguin millorar la seva qualitat de vida.

  • Sant Jordi solidari a Castelldefels amb Malaria40

La plaça de l’Església de Castelldefels serà escenari de la festa de Sant Jordi en què participa Malaria40, una associació que centra la seva tasca a Madagascar i es va fundar amb el propòsit d’ajudar en diferents àmbits la infància i famílies en situació de vulnerabilitat al país, així com desenvolupar projectes de sensibilització i voluntariat a tot l’Estat per formar jovent i persones adultes en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), entre altres.

L’entitat fa una crida a tothom que vulgui participar en la celebració a apropar-se a la plaça de l’Església del municipi, on trobarà roses solidàries i llibres que tenen la finalitat d’ajudar a finançar el projecte de l’escola d’alfabetització que l’associació duu a terme a Tanambao, a Fort Dauphin.

Actualment, el centre compta amb una seixantena d’infants de diferents edats. Des de Malaria40 volen recaptar tots els fons possibles durant la diada per finançar el servei d’esmorzar que s’ofereix a l’escola, que té un cost de 286 euros mensuals; i del servei de dinar, que costa 470 euros al mes. L’associació necessita ajuda per sostenir aquests serveis, essencials per als infants de Tanambao, i el dia de Sant Jordi és una ocasió immillorable per aconseguir aquest suport.

Abans, per escalfar motors, Malaria40 celebra un sopar solidari el dijous 20 d'abril a les 20.30 h del vespre al Restaurant Cel Blau de Castelldefels. Un acte que servirà per recaptar fons per destinar-los al Centre Ranotsara, que atén infants de carrer, molts dels quals són orfes o viuen situacions familiars molt complicades. Amb el tiquet per al sopar solidari, cada persona contribuirà amb 7,5 quilograms de llet -que són trenta euros- per al jovent del centre, situat al centre-sud del país. Es pot reservar trucant al 608 90 09 06 o enviant un correu a info@malaria40.org.

Afegeix un comentari nou