5 activitats per celebrar el Dia del Poble Gitano

Ravalnet
Imatges del teatre d'ombres 'L’arribada del Poble Gitano a Barcelona'. Font: EMUGBA
Imatges del teatre d'ombres 'L’arribada del Poble Gitano a Barcelona'. Font: EMUGBA

5 activitats per celebrar el Dia del Poble Gitano

Ravalnet

Resum: 

Entitats com la FAGiC, Carabutsi o Unió Romaní comparteixen una agenda farcida d'actes al voltant del 8 d'abril.

El Dia Internacional del Poble Gitano es commemora el 8 d'abril en record al primer congrés mundial gitano celebrat a Londres el 1971 en el qual es va instituir la bandera i l'himne gitanos. Entitats com la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC), Carabutsi o Unió Romaní comparteixen un programa farcit d'activitats. Fem un recull d'algunes de les més rellevants que s'organitzen aquest any a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

1. La cerimònia del Riu

8 d'abril, 10:30 h, Badalona.

El mateix divendres 8 d'abril, a la plaça Camarón de Badalona, hi haurà activitats per a les escoles i esmorzar per a tothom per, posteriorment, caminar plegades fins al Riu Besòs, on es farà la Cerimònia del Riu, una de les activitats més emblemàtiques de la jornada, que consisteix en una ofrena floral en la qual es llancen pètals de flor al riu i s'encenen espelmes per recordar les persones que han contribuït a mantenir la cultura gitana.

2. Cicle Amen Sam 2022

9 d'abril, 11 h, Premià de Dalt.

La FAGiC, juntament amb la FAC (Federació d’Ateneus de Catalunya) inaugura el cicle Amen Sam, un projecte comunitari contra els estereotips al voltant de la comunitat. Per presentar-lo es faran activitats com un taller de cuina, parlaments i un concert de rumba a la Societat Cultural Sant Jaume de Premià de Dalt.

3. Acte institucional al centre de Barcelona

8 d'abril, 9:15 h, Barcelona.

A la plaça de Sant Jaume, es posarà la bandera gitana al balcó i Antonio Campos, el Bocaillo (cantaor flamenc) i Justo Fernández, el Tuto (guitarrista) interpretaran l'himne, Gelem-Gelem.

4. Espectacles a la plaça del Poble Gitano

8 d'abril, 19 h, Barcelona.

Al barri de Gràcia de Barcelona, es farà el canvi de nomenclàtor de la plaça del Poble Romaní a plaça del Poble Gitano. S'hi faran parlaments, s'interpretarà l'himne, i tindran lloc diferents mostres culturals com ara un recital de poemes de Papusza en romaní interpretats per Seo Cizmich, l'espectacle 'Sin tierra', del grup Ludoteca Musical Romaní, i la projecció del curtmetratge 'Proud Roma' i col·loqui posterior amb el seu director, Pablo Vega.

5. Teatre d'ombres gitanes

5 d'abril, 17:30 h, Barcelona.

El dimecres 5 d'abril, l'Ecomuseu urbà gitano de Barcelona (EMUGBA) i un grup de dones de l'associació Carabutsi porta al Centre Cívic del Besòs i el Maresme la seva obra de teatre d'ombres gitanes 'L'arribada del Poble Gitano a Barcelona' sota la direcció artística de Gecko con Botas i guió de César Martínez. En aquest mateix indret, el 7 d'abril a les 17 h, es farà un taller de manualiats de banderes gitanes i photocall.

Afegeix un comentari nou