Àmbit de la notícia
Comunitari

5 vídeos sobre infància i sexisme per a reflexionar

Autor/a
Elisenda Rovira
  • Imatge del videoclip "The light", de HollySiz, que parla sobre la identitat de gènere.

Avui en dia encara és diferent ser educat com un nen o com una nena? A quina edat es forma la identitat de gènere? Per què són perilloses les joguines sexistes? En aquests vídeos podem reflexionar sobre el sexisme en (i amb) els nens i nenes.

1. El nen que volia portar vestit

​Qui diu que un videoclip no pot tenir un missatge profund? Es tracta de la cançó “The Light” de HollySiz, nom artístic de l’actriu i cantant francesa Cécile Crochon. Acumula gairebé 1 milió de visites a Youtube i ha corregut com la pólvora per les xarxes. Atenció: cal mirar-lo fins al final!

 
 

2. Coses pitjors que una princeseta dient paraulotes 

Nenes vestides de princesa giren del revés l’estereotip i expliquen dades i estadístiques de discriminació de gènere que ens haurien d’impactar encara més que les paraules gruixudes que diuen. El vídeo l’ha fet FCKH8.com, una empresa de samarretes que lluita a favor de l’antisexisme, l’antiracisme i la igualtat LGBT. En anglès, amb subtítols en castellà.

 

3. Tomboy: com es crea la identitat sexual en els infants?

Aquesta pel·lícula de la realitzadora francesa Céline Sciamma reflecteix de manera molt encertada i singular el procés vital de conformació de la identitat sexual en les persones des de la infància. Explica la història de Laure, una nena de 10 anys que, quan es muda amb la família a un nou barri, fa nous amics fent-se passar per un nen, Michael. Us deixem amb el tràiler (subtitulat) però us recomanem la pel·lícula sencera.

 
 
4. Joguines per a nenes? La història de LEGO

Hi ha joguines per a nens i joguines per a nenes? LEGO va anunciar fa poc que llançava una línia de productes dirigits a les nenes (donant per suposat que les joguines que havien fet fins el moment eren només per a nens?). Pares i mares, professionals de l’educació i col·lectius feministes han alertat que és una manera de separar les nenes en un món estereotipat. Aquí, un anàlisi per a la reflexió de Feminist Frequency (amb subtítols en castellà).

 
 

5. Que tingueu un bon dia, homes!

Per acabar, un vídeo que no parla específicament de la infància però que pot permetre reflexionar a persones de totes les edats. Es tracta d'una felicitació en motiu del 8 de març dedicada als homes perquè, per fi, poden fer les mateixes coses que les dones: des de treballar com a mestres o infermers fins a emocionar-se o canviar els bolquers dels seus fills. I acaba amb un missatge: la nostra lluita és per a tothom.

 
En la lluita contra el sexisme encara hi ha molt per fer. Si coneixes més vídeos interessants o altres recursos que vulguis compartir, deixa un comentari!

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari