El moviment LGTBI mundial es mobilitza en el 50è aniversari de Stonewall

IdemTV
Autor/a: 
Carme Porta
400.000 persones van participar del Pride Barcelona 2019. Font: IdemTV
400.000 persones van participar del Pride Barcelona 2019. Font: IdemTV
Militants històrics del moviment gai i lesbià van obrir la marxa a Lisboa. Font: Jess
Militants històrics del moviment gai i lesbià van obrir la marxa a Lisboa. Font: Jessica Falconi
Imatge de la marxa celebrada el passat 28 de juny a Nova York. Font: Oriol Vicente
Imatge de la marxa celebrada el passat 28 de juny a Nova York. Font: Oriol Vicente

El moviment LGTBI mundial es mobilitza en el 50è aniversari de Stonewall

Autor/a: 
Carme Porta
IdemTV

Resum: 

El 28 de juny de 1969 van tenir lloc uns aldarulls entre el moviment LGTBI i la policia, arran d’una actuació policial d’identificació i arrestos al bar Stonewall Inn de Nova York. Aquest fets van marcar l’inici de les reivindicacions per l’alliberament LGTBI.

Els fets ocorreguts a Stonewall (Nova York) fa 50 anys van convertir el 28 de juny com el dia per reivindicar l’orgull de les persones LGTBI. Així mateix, des de l’any 2.000 s’ha anat celebrant, també, el WorldPride, un esdeveniment festiu i reivindicatiu que promou l’orgull LGTBI a partir d’activitats diverses, desfilades i festivals... i que es porta a terme cada any en una ciutat diferent arreu del món.

En aquest 50è aniversari de la revolta d’Stonewall, Nova York ha estat la seu del WorldPride, amb celebracions multitudinàries. El passat 30 de juny més de 150.000 persones van participar a la marxa, tot i que en els diferents actes -que ja van començar al mes de març- es creu que hi han participat uns 4 milions de persones. La marxa va acabar amb una festa que va cloure Madonna.

Aquesta ha estat la primera vegada que el WorldPride s’ha celebrat als Estats Units. L’any 2021 la capital del WorldPride serà Copenhaguen que, enguany, celebra la setmana de l’orgull el proper mes d’agost.

A Buenos Aires el dia de l’orgull se celebra al novembre però aquest 28 de juny es va portar a terme la 'Marcha Plurinacional Basta de Travesticidios y Transfemicidios', organitzada per les organitzacions trans per exigir que acabin les agressions i assassinats de persones trans a l’Argentina i arreu.

A Lisboa l’acte de l’orgull es va celebrar i va confluir amb la festa de la diversitat organitzada per col·lectius africans. Va ser una jornada amb força participació, unes 50.000 persones. Militants històrics del moviment gai i lesbià van obrir la marxa amb destacades militants trans. La de Lisboa, és encara una de les marxes amb menys contingut comercial i patrocinis.

A Nova York, en paral·lel al WorldPride, es va portar a terme la Queer Liberation March que denunciava l’excessiva comercialització del WorldPride i que se centrava en la visibilització del col·lectiu de persones trans i denunciava les agressions que reben.

El Pride a la capital catalana

A Barcelona, el 26 de juny del 1977 va celebrar-se la primera manifestació LGTBI encapçalada per dones trans. Enguany, la manifestació de la comissió unitària 28 de juny sota el lema ‘Seguim la revolta’ ha seguit reivindicant el paper d’aquest col·lectiu. Paral·lelament, el Pride Barcelona ha portat a terme un seguit d’activitats sota la reivindicació ‘We are family’ - Som família-. A la desfilada han participat unes 100.000 persones -segons l’organització- i a les diferents activitats que s’han portat a terme es calcula que han estat unes 400.000 persones.

50 anys després, els drets del col·lectiu LGTBI han avançat però les diferents marxes i manifestacions segueixen reclamant els drets com a ciutadanes i ciutadans que encara no són reconeguts, així com la fi de la violència i assassinats.

Afegeix un comentari nou