8 actes per commemorar la lluita feminista del Dia de la Dona

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Més de 130 entitats feministes han signat el document "La violència masclista no s'atura davant del COVID-19". Font: Gaudí Ramone (Llicència: CC)
Com és habitual, el Sindicat d'Estudiants i l'Assemblea 8-M són les entitats encarregades d'organitzar les grans mobilitzacions a Barcelona, al matí i a la tarda. Font: Llicència CC
Il·lustració que la Mancomunitat d'Òdena ha utilitzat per a protagonitzar els més de seixanta actes que presenten enguany pel Dia de la Dona. Font: Mancomunitat d'Òdena
Il·lustració que la Mancomunitat d'Òdena ha utilitzat per a protagonitzar els més de seixanta actes que presenten enguany pel Dia de la Dona. Font: Mancomunitat d'Òdena
Marxa feminista.  Font: Pixabay
Marxa feminista. Font: Pixabay

8 actes per commemorar la lluita feminista del Dia de la Dona

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

El 8 de març acull un ampli ventall d’accions per a defensar, promoure i reivindicar el paper de la dona a la societat i els seus drets fonamentals, i continuar una lluita feminista que es reforça cada dia.

La lluita feminista no descansa mai. El treball per a l’empoderament de la dona i per a la garantia de l’exerció dels seus drets fonamentals és un moviment que cal conrear des de les petites accions quotidianes fins a les grans mobilitzacions multitudinàries. Davant un sistema patriarcal, el foment de l’enfortiment del discurs feminista és clau per a la continuïtat de la transformació social i per a la construcció d’una ciutadania justa, equitativa, paritària i respectuosa.

El 8 de març se celebra el Dia Internacional de la Dona, pel qual, arreu de Catalunya, s’organitzen diferents actes i accions per a commemorar la lluita feminista, des de concentracions i manifestacions, xerrades i taules rodones per abordar el tema des de diferents perspectives i col·lectius, i exposicions que mostren les realitats actuals. A continuació, us proposem vuit actes emmarcats en el Dia de la Dona per formar part i donar suport a la causa feminista:

La Federació d’Entitats de Persones amb Discapacitat Física (ECOM) presenta un acte per reivindicar les accions transformadores de les dones amb discapacitat física o orgànica i promoure la seva visibilitat i paper en el canvi social, polític i urbà. La xerrada és en línia, a través de la plataforma Zoom, el dijous 2 de març, de 17.30 a 19.30 h.

Les ponents són Carme Garrido, Carla Tortadès i Montserrat García, membres de la junta directiva d’ECOM i dones amb discapacitat les quals són un referent en el sector d’igualtat de gènere i feminismes i en accessibilitat. És un acte obert al públic, per a totes les persones interessades a aprofundir en els feminismes des de la discapacitat. Per a inscriure’s, és necessari omplir un formulari o enviar un correu electrònic a mmelara@ecom.cat.

Amb l’objectiu de teixir comunitat i xarxa entre les diferents entitats que treballen per a la transformació feminista i posar sobre la taula les situacions i realitats a les quals s’enfronten, arriba la taula rodona ‘Aliances feministes: construïm l’esperança’, de la mà de les organitzacions Feministes de Gràcia, el Colectivo Micaela, Tanquem els CIE, H2O LGTBI i Colors de Ponent.

Se celebra el divendres 3 de març, a les 19 h, a Cal Temerari, a Sant Cugat del Vallès. És una trobada, també, per debatre sobre les solucions i propostes de les diferents entitats per a la millora del barri i de la societat, i per acollir les veus de les veïnes i la ciutadania en aquest espai de reflexió.

El Comitè 8M de l'Alt Urgell és l’encarregat, any rere any, de participar en l’organització de la majoria dels actes que es desenvolupen a la comarca en el marc del Dia de la Dona. Enguany, una de les activitats que proposen és el dissabte 4 de març, a les 12 h, a les instal·lacions de l’Ateneu de l’Alt Urgell, situat a La Seu d’Urgell.

L’acte té com a objectiu apropar a les assistents històries i vivències feministes i LGTBI+ a través de la lectura i teatralització de diferents contes, els quals mostren situacions quotidianes que cal abordar. L’activitat s’anomena compta amb l'organització de Cel contacontes, a part del comitè, i de la llibreria crítica El Refugi, l’Ateneu Alt Urgell i l'associació Gran Recorregut Feminista.

La Paula i la Laia del grup musical Onniria interpretaran una selecció de cançons dedicades a la igualtat de gènere en el concert en petit format ‘Música per una societat lliure d’estereotips de gènere i masclismes’, que acollirà la sala La Brillante de Castellolí, el diumenge 5 de març, a les 12 h.

L’acte és organitzat per la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Castellolí, en el marc dels actes que se celebren a la població i a la Conca d’Òdena per reivindicar la lluita feminista. Els sons de la guitarra i la percussió acompanyaran les lletres de les cançons, plenes de missatges de respecte i equitat de gènere.

Yenidia Cuellar, líder camperola i feminista colombiana, membre de la Coordinadora de Mujeres del Valle del río Cimitarra, de la regió Magdalena Medio del país, juntament amb voluntàries d’International Action For Peace (IAP), seran les protagonistes del diàleg organitzat pel dilluns 6 de març, a les 18.30 h, a través de la plataforma Zoom.

Un espai d’intercanvi en el qual es parlarà d’experiències feministes des del punt de vista camperol i popular, a més de compartir les accions que es promouen i de quina manera es viu aquesta lluita des de l’activisme de països d’Amèrica Llatina, concretament Colòmbia. Per a participar, és necessari omplir el formulari d’inscripció.

  • Manifestacions del Dia de la Dona a Barcelona (8 de març)

Com cada any, la capital catalana acull les grans mobilitzacions del 8M, agrupades en dues manifestacions. Per una banda, el Sindicat d’Estudiants, ha organitzat la primera concentració del dia, la qual s’inicia a les 12 h plaça de la Universitat de Barcelona i finalitza a la plaça de Sant Jaume, després d’un recorregut pel centre de la ciutat. L’acte coincideix amb la vaga d’estudiants convocada.

L’Assemblea 8-M ha convocat la segona manifestació multitudinària. Aquesta és a la tarda, a partir de les 18.30 h amb inici, també, a la plaça de la Universitat i encara un recorregut que finalitza a les portes del parc de la Ciutadella, passant pel passeig de Sant Joan i de Lluís Companys. Enguany, el lema que defineix l’acte és “Les dones movem el món, ara l’aturarem!”. El dia abans, dimarts 7 de març, la plataforma ‘Se va a armar la gorda’ ja organitza una manifestació nocturna, a les 19 h, a la parada de metro de Maria Cristina (L3).

Encarat al públic més jove, l’entitat de Ripollet ha organitzat una agenda completa per a compartir el Dia de la Dona amb les infants, jovent i família dels barris de Pont Vell-Tiana i Quatre Cantons. A les 10 h, es projectarà la pel·lícula documental ‘Berracas. Sobrevivir al conflicto para construir la paz’, el qual mostra la vida de lideresses colombianes i les seves accions d’empoderament després de patir violències i vulneracions dels seus drets.

Tot seguit, a les 11 h, es podrà comentar el visionat amb Laura Casamitjana, una de les autores del documental, per reflexionar conjuntament, aprofundir en la situació i descobrir els secrets de l’elaboració de la pel·lícula. Per acabar, hi ha disponible l’exposició ‘Deu dones supervivents del conflicte armat a Colòmbia que sembren una pau transformadora’. Totes les activitats es duen a terme al Centre Cívic del Pont Vell de Ripollet.

Des del Grup de Dones de Lleida ja tenen preparades un seguit d’accions per a celebrar el Dia de la Dona a les comarques de ponent. Una d’elles és l’exposició ‘Dones i Defensa de la Terra’, la qual és fruit del VIII Premi Fotogràfic Feminista Leonor Pedrico, ja que s’hi mostren les fotografies i obres guanyadores. Es podrà visitar a l’Ajuntament Baix de Pallars, situat al municipi Gerri de la Sal, fins al 9 de març.

L’objectiu és mostrar la feina de les dones treballadores i lluitadores, compromeses amb el treball de la seva terra i territori, davant el model d’explotació de recursos que grans empreses volen imposar a zones d’entorns naturals i dedicades a la pagesia.

Afegeix un comentari nou