9 masies i granges per visitar i aprendre

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
Les granges i les masies es reivindiquen com espais de lleure. Font: Font: Twitter de Bengvinguts a Pagès
Granges i masies es reivindiquen com a espais de lleure. Font: Twitter de Benvingut a Pagès
Organitzen activitats per a escoles, famílies i entitats de lleure. Font: Font: Twitter de la Fundació Miranda
Organitzen activitats per a escoles, famílies i entitats de lleure educatiu. Font: Twitter de la Fundació Miranda
 Font:
Cada cop són més les masies, granges i camps que obren la porta al públic amb finalitats educatives. Font: La Fageda

9 masies i granges per visitar i aprendre

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Aquests espais proposen ofertes d’oci durant tot l’any, des de visites guiades a participar activament en les tasques de pagès.

La pandèmia va donar una mica d’oxigen al despoblament rural. Tanmateix, a Catalunya prop de 200 municipis estan en risc de desaparèixer a causa de la falta de residents. L’evidència ens mostra que l’allunyament del món rural és real i fa temps que aquest demana a crits més protecció, més finançament, incentius fiscals.

Enfront aquesta situació, cada cop són més les masies, granges i camps que obren la porta al públic amb finalitats educatives. L’objectiu és mostrar el valor de la feina agrícola i ramadera que elaboren durant tot l’any, posant en relleu l'origen d’allò que consumim, la sostenibilitat i la importància del món rural. Són d’espais que es troben enmig del medi natural, entorn privilegiats per evadir-se dels entorns urbans i viure una experiència enriquidora.

Es tracta d’una experiència agrocultural a tan sols dos quilòmetres de la ciutat de Lleida. Han posat en marxa el projecte Engranja’t, una visita amb activitats per les instal·lacions, l’hort, els estables i les finques de la Granja Pifarré.

La mainada podrà conèixer de primera mà la quadra antiga, la torra Farinetes, l’horta, el galliner, els camps de fruita, entre altres espais de la granja. També ofereixen altres activitats, com tallers de cultius i d’elaboració de conserves.

Des de la Fundació fan una tasca imprescindible de divulgació i promoció del coneixement i el respecte pels cavalls. Organitzen activitats per a escoles, famílies i entitats de lleure perquè connectin amb l’entorn natural i els cavalls que hi viuen.

Aquests cavalls han estat rescatats de situacions difícils, com maltractament, aïllament o abandonament. Des de la Fundació Miranda els ofereixen una vida digna i un lloc on puguin viure en ramat i en llibertat, lluny de l’explotació i la vida que han conegut fins llavors.

Descobrir l’origen d’allò que mengem i endinsar-nos en el sector de la pastura, la granja o l’obrador, és la proposta de lleure que ofereixen des de Benvinguts a Pagès. Ofereixen visites a diferents proveïdors per descobrir l'origen d'allò que mengem, comprar els productes en origen i endinsar-nos en el treball al camp, la pastura, la granja o l'obrador.

Es tracta d’una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya per donar suport a explotacions agroalimentàries i pesqueres, tot apropant-les a un públic familiar i jove.

Ja podem conèixer de primera mà com és el cultiu i preparació de l’arròs conreat al parc natural del Delta de l’Ebre. El molí Lo Nostre Arròs és una empresa familiar que ha decidit obrir les seves portes al públic per explorar el molí, les finques i totes les seves instal·lacions. A més de la visita guiada, ofereixen degustació d’arrossos.

Una masia de muntanya situada a Molló, als peus dels Pirineus. Es dediquen a la producció agrícola i ramadera ecològica, a més de la gestió forestal i l’ecoturisme. Crien vaques, egües i cabres, a més de produir trumfes de la Vall de Camprodon.

Fan activitats de descoberta per compartir la feina que desenvolupen, el dia a dia del bestiar i gaudir de l’entorn que envolta la masia. Les visites poden complementar-se amb un àpat o una degustació a la seva finca.

Probablement, una de les activitats més conegudes pel que fa a les visites a granges. La finca de la Fageda es troba al cor de la Reserva Natural de La Fageda d’en Jordà, a la Garrotxa. Ofereixen visites a la granja i la fàbrica dels productes làctics La Fageda, així com activitats educatives i lúdiques per a infants d’entre 3 i 8 anys.

A més de fer tasques d’educació ambiental, La Fegeda és un projecte socioempresarial que treballa per a la integració social i inserció laboral de persones en situació de vulnerabilitat.

Es tracta d’una iniciativa creada per la SAT Limitada Apícola del Perelló i Mel Muria. Té per finalitat donar a conèixer la cultura i la tradició del món de les abelles i l’elaboració de la mel des del vessant més artesanal.

A més de les visites, disposen d’una àrea audiovisual, una exposició permanent i tallers d’elaboració d’espelmes, de productes gastronòmics amb la mel com a protagonista, o inclús de producció de cosmètica.

La família Salgot ens convida a la seva granja d’Aiguafreda per conèixer en primera persona com viuen i es crien els porcs ecològics. Des de la defensa i garantia del benestar animal, organitzen visites guiades pensades per al públic més petit, on podran alimentar els garrins i experimentin la vida de pagès.

Es tracta d’una empresa familiar amb una llarga trajectòria en el sector ramader: fa més de cinc generacions que es dediquen al món de les vaques lleteres. Trobarem les seves instal·lacions al municipi de Santa Eugènia de Berga, a la Plana de Vic. Defensen activament la cura dels animals, a més de promoure la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient.

Organitzen visites guiades per donar a conèixer la feina que realitzen tot l’any i acostar el públic general al món de la ramaderia. Les activitats estan pensades per a tot tipus d’edats, des de grups familiar, caus, esplais, o centres educatius.

Afegeix un comentari nou