Ababacar Thiakh: “Sense papers és com si no existissin i no poden rebre cap ajuda”

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
Diomcoop és una cooperativa d'iniciativa social, que vol donar resposta a les necessitats d'inclusió social i laboral de persones immigrants en situació de vulnerabilitat. Font: Diomcoop. Font: Font: Diomcoop.
Diomcoop és una cooperativa d'iniciativa social, que vol donar resposta a les necessitats d'inclusió social i laboral de persones immigrants en situació de vulnerabilitat. Font: Diomcoop.
La cooperativa està elaborant prototips per començar a fer bates per a hospitals. Font: Diomcoop. Font: Font: Diomcoop.
La cooperativa està elaborant prototips per començar a fer bates per a hospitals. Font: Diomcoop.
També està elaborant mascaretes. Font: Diomcoop. Font: Font: Diomcoop.
També està elaborant mascaretes. Font: Diomcoop.
Un dels serveis de la cooperativa és moda i costura, sota la marca Diambaar. Font: Diomcoop. Font: Font: Diomcoop.
Un dels serveis de la cooperativa és moda i costura, sota la marca Diambaar. Font: Diomcoop.

Ababacar Thiakh: “Sense papers és com si no existissin i no poden rebre cap ajuda”

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

El tècnic de cohesió i comunitat de Diomcoop alerta que col·lectius vulnerables com el de manters/es es queden fora del circuit d’ajudes econòmiques i està arribant a una situació crítica.

En quina situació es troba actualment l'entitat?

La cooperativa es troba en un moment de molt baixa activitat. Diomcoop té tres eixos principals: serveis de logística, neteja i vigilància, gastronomia i moda i costura a través de la marca Diambaar. A més, tenim activitats de sensibilització de forma presencial a entitats, escoles i universitats. Ara mateix encara hi ha algun servei actiu com el de neteja, però l’activitat s’ha reduït molt i serveis com la gastronomia i les xerrades de sensibilització estan completament aturats.

Com us esteu adaptant?

Per un costat, seguim fent feina de forma online, donant molt de pes a les xarxes socials. D’altra banda, estem adaptant el taller i el magatzem tèxtil per començar imminentment a fabricar bates d’hospital i mascaretes. Quan acabem el prototip les començarem a produir. Diomcoop no es podria entendre sense el vincle que tenim cap a la comunitat i creiem que aquesta és una bona manera de donar suport en un moment difícil com aquest.

Quina és la situació dels i les treballadores?

Moltes de les persones que treballen amb nosaltres venen d’un col·lectiu vulnerable, que és el món de la venda ambulant. Aquesta gent ha fet tot el possible per sobreviure i cuidar de les seves famílies a milers de quilòmetres de distància.

Ara, molts d’ells estan afectats emocionalment, perquè estan passant aquesta crisi a Barcelona mentre que les seves famílies es troben a Àfrica, sense saber exactament si estan bé o com evolucionarà la Covid-19. Des de l’entitat estem intentant donar suport emocional per afrontar la situació de la millor manera possible.

Quines dificultats s'estan trobant en termes econòmics?

En general, gràcies al suport de l’Ajuntament i Barcelona Activa les persones treballadores no estan patint unes greus conseqüències econòmiques, però sí que és cert que tot el col·lectiu de manters o persones que treballen sense papers, és com si no existissin i això vol dir que ara no es poden emparar als ajuts que està donant el Govern. Si la seva situació ja era precària, en aquests moments estan vivint una situació crítica que no serà sostenible a llarg termini.

Quines mesures s'haurien de prendre per protegir aquests col·lectius?

Partim de la base que al no tenir la possibilitat d'acostar-se a un registre civil, perquè no tenen papers, aquesta gent queda fora del circuit d’ajudes. Pensar que poden viure de la caritat o de la solidaritat és un error de base.

El que realment necessiten són solucions que cobreixin les seves necessitats i això només es pot fer apropant-se al col·lectiu, dialogant amb ells i escoltant realment quina és la seva situació per poder-la millorar. L’objectiu principal sempre hauria de ser crear una societat cohesionada, sumar esforços i entendre la realitat dels col·lectius vulnerables perquè totes les persones hi tinguin cabuda.

Com veus el futur de Diomcoop un cop es pugui tornar a la normalitat?

El futur de la cooperativa dependrà de la situació de la societat en general. Com he comentat, aquest projecte no es pot entendre sense la comunitat i, per tant, dependrà de diversos factors socials i polítics perquè Diomcoop segueixi sent viable i sostenible i pugui seguir creixent.

Afegeix un comentari nou