Àmbit de la notícia
Comunitari

Acció Escolta afronta nous reptes organitzatius per als campaments d’estiu

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Emma Rovira
  • El contacte amb la natura és un dels pilars fonamentals de l'escoltisme i tot plegat constitueix una eina pedagògica essencial per al desenvolupament d'infants i joves.
    El contacte amb la natura és un dels pilars fonamentals de l'escoltisme i constitueix una eina pedagògica essencial per al desenvolupament d'infants i joves. Font: Acció Escolta de Catalunya Font: Acció Escolta de Catalunya
  • Malgrat els reptes, l’entitat es manté optimista i espera que els campaments es puguin desenvolupar amb la màxima normalitat possible.
    Malgrat els reptes, l’entitat es manté optimista i espera que els campaments es puguin desenvolupar amb la màxima normalitat possible. Font: Acció Escolta de Catalunya

Uns 700 infants i joves de l'àrea del Barcelonès viuran una experiència única amb campaments dins i fora de Catalunya, mentre l’organització afronta desafiaments climàtics i administratius.

Amb l’arribada dels mesos de juliol i agost, Acció Escolta de Catalunya es prepara per a una emocionant temporada de campaments d’estiu. Uns 150 caps estan immersos en els últims preparatius per oferir una experiència inoblidable a més de 700 infants i joves de l’àrea del Barcelonès. Enguany estan previstes estades arreu del territori català, però destaca l’augment de campaments organitzats fora d’aquest, es duran a terme tres campaments al territori espanyol i dos campaments internacionals a Irlanda i Bèlgica. 

Els campaments d’estiu són una tradició per l’escoltisme català que entusiasma tant a les persones participants com a les persones voluntàries de l’organització. “Els campaments són una oportunitat única per poder gaudir alhora que aprendre i desenvolupar-se personalment” afirma Clàudia Folguera, secretària tècnica d’Acció Escolta. 

“Estem contentes d'haver pogut deixar enrere la pandèmia i el que aquesta va suposar pel món del lleure, però tampoc podem dir que ens trobem en una situació de normalitat” afegeix Folguera. L’entusiasme de l’entitat per la celebració de les activitats ve acompanyat de desafiaments derivats tant de la situació postpandèmia com de les restriccions causades per l’emergència climàtica

La situació d’emergència climàtica ha provocat que des de fa uns anys els agrupaments escoltes afrontin restriccions o prohibicions en els seus campaments, tant de la mateixa acampada com de la possibilitat de fer rutes. L’any passat van ser moltes activitats que es van veure cancel·lades pel Pla Alfa i enguany continua present la incertesa per les possibles cancel·lacions, que es poden donar durant el desenvolupament dels campaments. 

L’administració cada vegada exigeix més permisos i gestions administratives, el que suposa una dedicació de temps cada vegada més gran. “Si els campaments existeixen és gràcies a la dedicació voluntària dels i les caps dels agrupaments escoltes, que hi inverteixen el seu temps de forma desinteressada. Malauradament, aquest temps no és il·limitat i tota gestió burocràtica és en detriment d'un temps que es podria dedicar a dotar de major qualitat pedagògica els campaments” explica Folguera. 

Replantejar els campaments a causa de l’emergència climàtica

El vessant internacional del moviment escolta té molta força i viure l’experiència d’uns campaments fora del territori català pot ser altament enriquidora. Per aquest motiu, alguns agrupaments opten per internacionalitzar les seves activitats d’estiu. No obstant això, les limitacions i restriccions que han anat incrementant en l’organització d’activitats de lleure educatiu poden ser un factor que també impulsi aquesta elecció. 

Prenent la decisió de realitzar campaments internacionals en llocs amb menys riscos i amb menor exposició a les conseqüències de la crisi climàtica, els agrupaments busquen garantir la continuïtat de les seves activitats i proporcionar una experiència segura i enriquidora a totes les participants. 

Malgrat els reptes, els campaments d’estiu continuen sent una eina pedagògica essencial per al desenvolupament personal dels infants i joves de l’entitat. A través d’aquesta experiència, Acció Escolta reafirma el seu compromís en fomentar valors com el respecte, la sostenibilitat i la cooperació, i reivindica la necessitat de protegir i valorar aquestes activitats que contribueixen al creixement dels infants i joves de Catalunya.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari