Àmbit de la notícia
Comunitari

Aixeca el cap, la plataforma que qüestiona la digitalització de les aules

Entitat redactora
Xarxa Digital Catalana
Autor/a
Anna Adrià Català
  • Mòbils a les aules
    La plataforma Aixeca el cap va nèixer l'any 2023 de la inciativa de famílies i professores preocupades per l'augment de dispositius digitals a les aules

Famílies i professionals de l’àmbit educatiu s’uneixen en un moviment de sensibilització i incidència política per un ús responsable i regulat de les pantalles a les aules.

En l’última dècada, l’ús de dispositius i eines digitals ha augmentat exponencialment, estenent-se a cada cop més espais. La seva utilització als centres educatius s’ha generalitzat, implementant-se com una eina més per a l’aprenentatge dels alumnes i l’ampliació i diversificació dels recursos per part dels professors. On abans hi havia llibres, ara hi ha ordinadors, tabletes, o inclús telèfons mòbils que serveixen com a porta d’entrada a la informació i com a mitjà per realitzar les activitats i dinàmiques que s’utilitzen per assolir els continguts.

Davant aquest canvi en el paradigma educatiu, són moltes i molt diverses les reaccions que la comunitat educativa, els experts i les famílies tenen al respecte. Un exemple és la plataforma Aixeca el cap, una iniciativa impulsada per un grup de pares, mares i professionals de l’educació que va néixer amb l’objectiu de defensar un ús responsable i regulat de les pantalles. La plataforma treballa per tal d’incidir, a través de campanyes de sensibilització, en la regulació de la tecnologia i minimitzar el seu impacte cultural i educatiu en els infants i adolescents.

“Volem contribuir a què Catalunya prioritzi la protecció de la salut física i mental dels seus infants i joves, de forma que  el seu desenvolupament emocional i intel·lectual no quedi afectat irremeiablement”, defensa Aixeca el cap a un manifest. L’entitat critica que la digitalització del sistema educatiu s’ha fet sense una recerca pedagògica prèvia i s’ha impulsat des dels sectors corporatius sense una regulació suficient per part de l'administració.

La plataforma reclama, a més, que no s’estan tenint en compte els possibles efectes negatius que aquesta tecnologia pot tenir en el desenvolupament i la salut dels infants i adolescents. Al respecte, alerten que l’abús de les eines digitals incrementa el risc d’addiccions, així com de problemàtiques relacionades amb l’assetjament, i que té efectes en la salut mental i física dels alumnes, com l’ansietat, la depressió, el sedentarisme o els trastorns de la son. Pel que fa a l'educació, denuncien que l’ús dels dispositius digitals influeix negativament en els processos d’aprenentatge com la lectoescriptura, la capacitat de memòria o la de concentració.

 

Pantalles sí, però més regulades

És per aquests motius que Aixeca el cap treballa per conscienciar sobre els riscos de l’ús de telèfons intel·ligents per part dels infants i adolescents i advoca per endarrerir l’edat de tinença fins als 16 anys. Pel que fa als centres educatius, la plataforma reclama prohibir l’entrada i ús de dispositius als centres, que es reverteixi la digitalització a l’educació primària i que a la secundària es redueixi als usos estrictament necessaris, limitant aquests a aquells relacionats amb l’aprenentatge de competències digitals.  

La plataforma exigeix, a més, que l’administració es comprometi a assegurar que no es comerciï amb les dades dels menors d’edat i que aquests no puguin tenir accés a continguts no educatius a les aules. Exigeixen que s’estableixi una regulació que garanteixi que els alumnes es desenvolupin en igualtat de gènere també a l’espai virtual, el qual consideren que propicia que aquest tipus de violències es perpetuïn.

Pel que fa a les innovacions tecnològiques, Aixeca el cap reclama a les administracions que s’apliquin sempre recerques i debats socials previs que analitzin els efectes de tota innovació pel que fa a la salut, el benestar i les seves conseqüències ètiques i mediambientals. La plataforma exigeix que s’apliquin regulacions per protegir els infants, per tal que la responsabilitat no recaigui exclusivament en les famílies i l’escola.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari