Àngels Ramos: "És important tenir cura de tu mateixa per poder cuidar bé el teu fill"

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
L'Àngels i el Pol van tenir contacte amb La Casa dels Xuklis des del primer moment. Font: LaviniaNext
L'Àngels i el Pol van tenir contacte amb La Casa dels Xuklis des del primer moment. Font: LaviniaNext
La Casa dels Xuklis és un projecte de l'AFANOC. Font: Enric Duch
La Casa dels Xuklis és un projecte de l'AFANOC. Font: Enric Duch
 Font: Xarxanet
Font: Xarxanet

Àngels Ramos: "És important tenir cura de tu mateixa per poder cuidar bé el teu fill"

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

Amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil, parlem amb l’Àngels Ramos sobre la malaltia, l’afectació, així com la seva estada a La Casa dels Xuklis.

L’Àngels Ramos és la mare del Pol, un nen a qui el març del 2019 li van diagnosticar càncer. La família, natural del delta de l’Ebre, és una de les que actualment es troben allotjades a La Casa dels Xuklis, un projecte de l’Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya (AFANOC) que ofereix allotjament gratuït, en apartaments separats, a famílies amb un nen amb càncer que han de desplaçar-se, des dels seus llocs d’origen, per rebre el tractament.

Amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil, parlem amb l’Àngels sobre la malaltia, l’afectació, així com la seva estada a La Casa dels Xuklis i l’ajuda que proporciona el projecte a aquestes famílies:

Com ha afectat la malaltia tant al Pol com a la família?
De cop i volta, de tenir una vida normal, de poder anar a l’escola, d’estar amb els amics i practicar esport, d’avui per demà tot això s’acaba i canvia radicalment. No només a ell sinó a tota la família. La família s’ha d’intentar adaptar a la nova situació i crear sinergies d’uns amb els altres amb molta solidaritat entre ells.

Com van ser els inicis?
Va ser bastant dur, al Pol li va costar molt adaptar-se a la situació, però una vegada ja va entendre que és el que li passava, a què s’enfrontava i com ho havia de fer, ho va portar molt millor.

Quin és el vostre dia a dia?
Quasi tots els matins tenim controls o analítiques, visites mèdiques en definitiva, i en el cas del Pol la rehabilitació quasi diària. Ara hem arribat a la fase que anem tres dies per setmana a rehabilitació. Però tenim proves mèdiques, controls, a banda de les tasques que pots fer a casa habitualment.

Des de quan esteu a la Casa dels Xuklis?
Des del minut u vam tenir contacte amb ells. Vam fer una sèrie de tractaments i proves i quan va arribar el moment de l’operació vam entrar a la casa, on portem des del juliol de 2019.

Què li aporta al Pol estar amb altres infants en la mateixa situació?
El Pol ja era un noi molt empàtic. Però veure que hi ha nens i nenes en la mateixa situació que ell li ha aportat molt. A la Casa dels Xuklis hi ha nens que potser no estan tan bé i ell intenta ajudar-los i implicar-se amb ells. Al Pol l'ajuda a tirar endavant i a voler superar-se cada dia.

Què destacaries de la Casa dels Xuklis?
La humanitat de la gent que treballa aquí, el vincle que es crea amb les altres famílies i poder estar com a casa. Coneixes altres famílies que han passat el mateix, et sents identificat amb ells, crees vincles, et dóna molta seguretat tenir l’hospital molt pròxim i a més tots els serveis que t’ofereixen. A banda de l’habitació, altres activitats pels nens com robòtica o cuina.

També hi ha activitats pels familiars.
Quan ells estan en tallers, pots disposar de petits moments on pots fer alguna cosa més. I les activitats que fan pels pares, com ioga, són per poder cuidar-te tu mateix. A l’inici no ho contemples però a mesura que va avançant és molt important cuidar-te tu per a poder estar bé i cuidar-lo a ell.

Afegeix un comentari nou