Àmbit de la notícia
Comunitari

Anna Gallego: "VxL virtual facilita que persones que no es poden trobar presencialment puguin practicar el català"

Entitat redactora
Colectic - Comunitari
  • Anna Gallego, coordinadora del programa
  • Una usuària de la plataforma a la pantalla de l'ordinador
    Amb VxL virtual no importa on et trobis per fer petar la xerrada.

El programa Voluntariat per la llengua (VxL) té una modalitat en línia a disposició de les parelles lingüístiques. Si vols saber-ne més, llegeix el que ens explica la coordinadora del VxL del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Tot i que el vostre programa és ben conegut, ens pots explicar molt breument què és Voluntariat per la llengua?

El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, que gestiona territorialment el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Consisteix a posar en contacte persones majors d’edat que tenen uns mínims coneixements de català però necessiten practicar-lo (aprenents) amb d’altres que el parlen (voluntaris) i s’ofereixen a compartir-hi una conversa distesa.

El compromís mínim és d’una hora a la setmana durant 10 setmanes, però les parelles el poden adaptar a les seves possibilitats. Des del 2003 s’han creat més de 135.000 parelles lingüístiques i compta amb la col·laboració de milers d’entitats i establiments d’arreu de Catalunya. Els participants tenen en tot moment el suport de l’equip de dinamitzadors que el CPNL té a tot Catalunya, l’opció de participar en activitats complementàries, material de suport, un carnet amb avantatges i un certificat de participació un cop han acabat les trobades.

Des de l'any 2017 hi ha la possibilitat que les parelles lingüístiques interactuïn a distància fent servir Internet. Com ho fan i quins són els avantatges d'aquesta modalitat en línia?

El VxL virtual facilita que persones que no es poden trobar presencialment per qualsevol raó puguin practicar el català a través de la plataforma de videoconferència que prefereixin. D’aquesta manera, hi poden participar persones que no resideixen a Catalunya però també d’altres amb problemes de mobilitat o horaris complicats per qüestions laborals o personals.

Com en la modalitat presencial, les parelles es formen a partir de les preferències que manifesten els voluntaris i els aprenents a la fitxa d’alta i, sobretot, en funció de la disponibilitat horària. Els dinamitzadors del VxL, també en aquest cas, posen en contacte els dos membres de la parella, en fan el seguiment i n’atenen les consultes.

Quina és l'acollida que ha tingut la modalitat 'online' a nivell de nombre de persones participants, i de valoracions fetes per aquestes?

Des de la posada en marxa del VxL virtual s’han format més de 800 parelles lingüístiques amb persones de tot el món (residents en més d’una trentena de països diferents) i de la resta de l’Estat espanyol (en una dotzena de comunitats autònomes). Els resultats de les enquestes de satisfacció són molt positius. El 2018, un 92 % dels aprenents van dir que havien millorat la capacitat de parlar en català i el 100 % recomanarien aquesta modalitat a persones que volen practicar-lo.

Pel que fa als voluntaris, la valoració mitjana de satisfacció amb la modalitat virtual és de de 4,45 sobre 5. En general, els comentaris dels aprenents han estat d’agraïment i elogis a la parella lingüística i al dinamitzador de VxL. Els voluntaris s’hi han referit com una experiència genial, divertida o generosa i han parlat de la satisfacció de poder ajudar a practicar el català a persones que viuen lluny.

I pel que fa a la vostra valoració, quin balanç feu d'aquests dos anys i mig del VxL virtual?

La voluntat del VxL ha estat sempre respondre a les necessitats de totes les persones que volen poder comunicar-se en català amb fluïdesa. Amb la posada en marxa del VxL virtual s’ha fet un pas més i és molt gratificant haver pogut atendre en aquests gairebé dos anys i mig més de 1.000 participants que potser sense l’opció virtual no s’hi haurien pogut incorporar.

A més, de la mateixa manera que en la modalitat presencial, el programa fomenta l’ús del català i la cohesió social. El fet que persones de diferents cultures, per exemple, es trobin per parlar, quan d’una altra manera potser mai no s’haurien conegut, fa que de vegades es trenquin barreres o prejudicis. En el cas de les persones que viuen fora de Catalunya, hem comprovat que formar part d’una parella lingüística pot ser també una manera d’estar connectat al país tant per als voluntaris com per als aprenents.

Imagino que en més de dos anys de VxL a distància s'han creat parelles lingüístiques ben curioses... Ens n’expliques alguna?

En el web del VxL tenim un blog que recull moltes experiències realment sorprenents. Hi ha, per exemple, el cas d’una voluntària de Girona que viu al nord de Noruega i que ja ha tingut com a aprenentes una noia d’Hondures i una colombiana que viuen a Catalunya. Diu que “la comoditat de parlar en català amb algú des de qualsevol lloc del món és impagable”.

També hi tenim un aprenent japonès que va passar sis mesos a Catalunya i superar el nivell Intermedi de Català al Centre de Normalització Lingüística d’Osona. Un cop va tornar al seu país, va tenir com a voluntària lingüística a distància una noia de Torelló que vivia a Alemanya.

Si una persona està interessada a participar al vostre programa, ja sigui en la modalitat presencial o en la virtual, com ho pot fer?

Les inscripcions es poden fer sempre en línia al web de VxL i, en el cas del presencial, també per telèfon o acostant-se al centre de normalització lingüística més proper. El CPNL té 22 centres de normalització lingüística a tot Catalunya amb 146 punts d’atenció al públic. Les dades de contacte es poden consultar al web del CPNL.

Tota la informació sobre el programa es troba a vxl.cat i a més som presents a les xarxes socials a través dels comptes @vxlcat a Facebook i a Twitter i d’altres a nivell territorial.

Hi ha alguna cosa més que consideris important i que t'agradaria comentar?

Per participar com a voluntari en el VxL només cal ser major d’edat, parlar català i tenir ganes de xerrar i conèixer gent diversa. Una de les raons de l’èxit del programa és la seva flexibilitat: una mateixa parella lingüística pot alternar la modalitat presencial i virtual segons pugui i li convingui. De fet, tenim parelles amb persones que per raons de feina viatgen molt i de vegades es troben presencialment i quan no poden ho fan per videoconferència.

Un mateix voluntari pot tenir també una parella lingüística en modalitat presencial i una altra de virtual i anar alternant les trobades amb una i amb l’altra si li ve de gust d’experimentar les dues opcions. A més, el Voluntariat per la llengua no s’atura en tot l’any. I molt important: des del moment que qualsevol persona s’inscriu en el VxL té a la seva disposició un dinamitzador que vetllarà perquè la seva experiència en el programa sigui el màxim de profitosa i enriquidora possible!


Pots seguir també el Twitter de l'Anna Gallego a partir del compte @agallproj.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari