Àmbit de la notícia
Comunitari

Anna Montañà: "En l'escoltisme mostrem a infants i joves valors, autogestió, esperit crític i respecte"

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Vanesa Vilaseca
  • Anna Montañà, Secretària de l'AEiG Santa Maria de Queralt i Geralda Portella
  • Escoltes de Berga
    Escoltes de Berga
  • Escoltes de Berga
    Escoltes de Berga
  • Escoltes de Berga
    Escoltes de Berga

Repassem la història de l'Agrupament Escolta i Guia Santa Maria de Queralt i Geralda Portella de Berga amb la seva secretària, Anna Montañà, amb motiu del 60è aniversari d'aquest.

Quines són les primeres referències de l'escoltisme a Berga?

Són de l'any 1931, any en què es coneix que ja formava part de la Germanor de l'Escoltisme Català. Aleshores, l'agrupament estava format per dues seccions. Infants 'follets' de 8 a 12 anys i infants 'minyons' de més de 12 anys. Es reunien en un teatre que feia funció de cau o local.

Quina repercussió va tenir la Guerra Civil en l'activitat de l'agrupament?

Tota la documentació i material existent va desaparèixer arran de la Guerra Civil l'any 1936 i no fou fins a l'any 1960 que es torna a iniciar l'activitat de l'agrupament al poble amb la secció de minyons.

Com va néixer l'agrupament?

Va néixer a Berga l'any 1961 amb Leo Boixader com a impulsora. Es va començar amb l'Estol de Llobatons i es feien campaments a l'estiu, algun acantonament durant l'hivern i les sortides mensuals es feien al cau, que tenim ubicat actualment a la Rectoria de l'Església de Santa Eulàlia de Berga. L'any 1962 nasqué l'Aplec de Daines, anomenat Geralda de Portella.

L'any 1964, totes les unitats planificaven les activitats en completa autonomia, però coincidien en la seva organització. L'any 1976 es fusionaren els dos agrupaments i sorgeix l'actual nom. L'Agrupament ha patit els seus alts i baixos. Uns anys per la manca de quòrum va tancar, però el curs 2010/11 es va reiniciar altre cop l'activitat coincidint amb la celebració del 50è aniversari de la seva fundació.

Quin creieu que és el paper educatiu de l'associacionisme educatiu en infants i joves?, i de l'escoltisme i el guiatge?

A l'agrupament, que pertany a Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, tenim la missió d'educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones actives, conscients i compromeses amb la societat i això ho fem través de la seva participació en una gran varietat d'activitats durant el seu temps de lleure.

Som un moviment educatiu per a gent jove, autogovernat, independent i no partidista, de base voluntària, obert a tothom sense distinció d'origen, nacionalitat, raça o creença, d'acord amb una finalitat i uns principis compartits i un mètode propi.

Com creieu que ha evolucionat l'agrupament en aquests seixanta anys?

En el transcurs d'aquests seixanta anys l'agrupament ha canviat en moltes coses, ja que amb tants anys els temps han anat canviant i ens hem hagut de reinventar i adaptar.

Amb tota aquesta trajectòria hem après moltes coses noves i, conjuntament amb l'experiència i recursos de tota la història que té l'agrupament, estem aconseguint dur aquesta tasca a bon terme, amb moltes ganes d'ajudar a créixer l'entitat  i continuar endavant.

Com penseu que milloreu el vostre entorn amb la tasca que feu dia a dia?

En l'educació en el lleure i a través de la metodologia escolta mostrem a infants i joves valors, autogestió, esperit crític, així com respecte i companyonia. Tot això es transmet de caps i quel·les a infants i joves i viceversa.

Totes les persones tenim coses a aprendre i a aportar a d'altres. El cau és un espai on l'autocrítica i les crítiques constructives estan molt presents en el nostre dia a dia. Ens comprometem amb els nostres valors i aprenem a afrontar les adversitats.

En quins projectes treballeu actualment a l'agrupament?

Actualment ens trobem immersos en tres grans projectes. No són tan sols d'aquest darrer curs sinó els últims anys, ja que a causa de la situació de pandèmia aquests projectes s'han vist una mica aturats.

El projecte principal consisteix a recuperar més la història i arrels de l'agrupament perquè, a causa del tancament que es va produir fa uns anys, no hem acabat de recuperar l'essència de l'escoltisme com voldríem. L'altre projecte és continuar amb la reforma del nostre local. I finalment acabar d'actualitzar i construir el projecte educatiu de l'agrupament.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari