Àmbit de la notícia
Comunitari

Arantxa Solares: "Les penyes són la base de la Festa Major de Prosperitat"

Entitat redactora
Ravalnet
  • Molta gent fent la 'Festa Holi' a la plaça d'Àngel Pestanya
    Un dels nombrosos actes de les festes de Prosperitat és la 'Festa Holi' Font: Arantxa Solares
  • Persones reunides en una sala
    La Comissió de Festa Major de Prosperitat es reuneix al Casal de Barri Font: Arantxa Solares
  • Pancartes de les penyes del barri penjades i gent asseguda a la terrassa del Casal de Barri
    Les penyes del barri pengen les seves pancartes a la barana que hi ha sobre el Casal de Barri Font: Arantxa Solares

L'Arantxa participa a la Comissió de Festa Major del barri de Prosperitat, al districte de Nou Barris de Barcelona, i en una de les nombroses penyes que fan d'aquestes festes unes de les més particulars de la ciutat.

Què és el que més caracteritza la Festa Major de Prosperitat?

La Festa Major de Prosperitat és un projecte participatiu. Es crea des del veïnat i pel veïnat. Tot i que les entitats del barri hi participen, la majoria de les activitats es programen i financien des de les 'penyes', que són diferents grups d’amigues o veïnes del barri.

Quantes penyes hi ha al barri i què fan?

Actualment ronden les 30 penyes, m’atreviria a concretar en 27. Les penyes són la base de la Festa Major. Cada penya té un nom i un color que els caracteritza. Funcionem una mica com als pobles. Cada penya es reuneix durant l’any i s’organitza per dur a terme una activitat oberta a la gent del barri. Les penyes pensen i es responsabilitzen del seu acte. A més, com he comentat abans, inverteixen els seus diners per tirar-lo endavant (compra de material, begudes, etc.).

Quin és l'espai de coordinació i com organitzeu les festes?

L’espai de reunió és la Comissió de Festes. Ens reunim tots els dijous a les 20hores, de gener a maig, al Casal de Barri de Prosperitat. Totes les persones que hi participen són voluntàries, la gran majoria penyistes.

El sistema d’organització es basa en subcomissions: Programació, Infraestructures, Difusió i Economia i anuncis. Cada subcomissió treballa autònomament, en horari extern a Comissió Central, i els dijous es posen en comú el avenços o temes pendents. A més, aquest any s’ha creat la subcomissió de Documents, que s’encarrega d’omplir els formularis per a la subvenció de l’Ajuntament i els permisos.

Quins són els moments més importants en el procés d'organització?

Donem un o dos mesos a les penyes i entitats per confirmar la realització dels actes 'de sempre' En cas de no rebre noticies, el lloc pot quedar lliure, i si ve gent amb noves idees pot agafar-lo.

Una de les vies de finançament més importants de la comissió de festes són els anuncis que els comerços del barri paguen per sortir al Diari de Festa Major. Fem un vermut musical d’entrega de carrers en el què les penyes es fan responsables voluntàriament de fer el seguiment i el cobrament d’aquests anuncis. A cada penya se li assigna un carrer.

Quines dates límit establiu?

Una és la data límit d’entrega del full de petició d’infraestructures. Infraestructura són els equips de llum, so, tarimes, lavabos, etc. Aquest material pot ser intern (dels casals) o cedit pel Districte de Nou Barris. Les penyes entreguen una fitxa del que creuen necessari pel correcte funcionament de la seva activitat, i una vegada rebudes totes es fa la petició.

Un altra data límit és la d’entrega de full de petició de programa: un cop es té clar què es vol oferir al barri, s’ha d’omplir una fitxa on s’especifica hora, ubicació, organitzadores i descripció, per tal que quedi reflectit correctament al programa del diari.

Per últim, hi ha la data límit d’entrega d’articles i anuncis. Una de les coses que també ens diferencia d’altres barris es el Diari de Festa Major. És una de les eines del barri de Prosperitat per reivindicar i posar en evidència les problemàtques i les inquietuds del veïnat. En aquest diari, a més dels articles escrits per entitats i penyes, i dels anuncis esmentats abans, l’equip de Diari i maquetació elabora articles, il·lustracions i espais de crítica social.

La Prosperitat té un teixit associatiu molt ric. Quin paper juguen les entitats en la festa major del barri?

Si les penyes són el cor de la Festa Major, i la Comissió el cervell, les entitats són la columna vertebral, en especial el Casal de Barri i el Casal de Joves. Participen de la Comissió, cedeixen una gran part d’equips de so i infraestructures, obren els seus espais a disposició de les necessitats de les festes. Però, sobretot, m’agradaria parar l’atenció als treballadors d’aquestes entitats, que adapten els seus horaris a les festes. En realitat, durant la setmana de festes pràcticament no tenen horari i juguen un paper fonamental per al bon funcionament de les activitats.

Aquest ha estat el 40è aniversari de les festes. De quina manera s'ha celebrat?

La nostra intenció per la 40 Festa Major ha estat donar prioritat a la millora de la qualitat per davant de l’increment dels actes. Hem dividit la partida especial de Districte per tal d’invertir-la de la millor manera i amb la màxima equitat possible. En aquest sentit, hem intentat que notin la millora totes les franges d’edat, hem inclòs animació infantil al cercavila, xocolatada per la gent gran, millora de la qualitat d’orquestres, activitats per adolescents, millora de l’espectacle piromusical de cloenda…

Un dels actes que es va fer amb més consciència i temps, va ser una presentació del Diari especial. Es va fer un petit homenatge als grups musicals del barri. Es va organitzar un concert on vàries bandes originàries del barri i de diferents èpoques van reunir-se per tornar a tocar. Va tenir molt bona acceptació i, sobretot, per les bandes retirades va ser un dia molt maco.

Alguna novetat més?

Una de les novetats d’aquest any ha estat també la incorporació del got reutilitzable durant les festes, una mesura que creiem convenient d’adoptar i que l’increment de diners ens ha donat la possibilitat de fer-ho. Aprofito per donar les gràcies a Nerea pel disseny tan bonic i a les veïnes per la bona acceptació.

I quina valoració heu fet de les festes d'enguany?

Sabem que sempre podem millorar, i fem una reunió de valoració un cop acabades les festes per tal de fer-ho. Però tot i l’autocrítica i els problemes que sorgeixen durant el procés, la feina, els voluntaris, els músics, els veïns i la participació d’aquests fan que la valoració sigui positiva.
La Comissió de Festes actual és una comissió jove, que s’ha 'regenerat' no fa molts anys i necessitem acabar de polir alguns detalls d’organització i coordinació, però les veïnes tenen molta paciència amb nosaltres. Seguim treballant per fer-ho millor.

De cara a les properes edicions, què us plantegeu des de la comissió?

Doncs ens plantegem de cara a un futur pròxim donar d’alta la Comissió com associació independent. Actualment estem inclosos al projecte del Casal de Barri. Volem, també, involucrar-nos més en el desenvolupament del protocol anti-agressions sexistes de Nou Barris i a la vegada intentar fer-les una part més activa dins de la Comissió. I, com sempre, fer el possible per tal d’aconseguir dur endavant una Festa Major com la nostra, que no sempre és fàcil.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari