Associacionisme, cultura i ateneïsme

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Associacionisme, cultura i ateneïsme

Autor/a: 
Federació d'Ateneus de Catalunya

Resum: 

El Museu d’Història de Catalunya va acollir una jornada sobre associacionisme organitzada per Territori Obert on van participar diferents experts i associacions culturals com la Federació d’Ateneus de Catalunya. La jornada forma part d’un seguit d’activitats organitzades entorn a l’exposició “Catalunya, terra d’ateneus” que acull el Museu d’Història fins el 3 de febrer.

L’associacionisme cultural català compren nombroses realitats des d’associacions fins a cooperatives, federacions i ateneus. Totes aquestes realitats estan “formades per persones que comparteixen objectius comuns i busquen un benefici col·lectiu i social més enllà dels membres de la pròpia entitat” amb aquestes premisses Territori Obert va endinsar-se en les particularitats de l’associacionisme català durant la jornada organitzada al Museu d’Història de Catalunya el passat 24 de gener.

Dues taules rodones van ser els eixos centrals de les Jornades que van acollir diferents representants d’associacions culturals. Durant la primera part el president dels Lluïsos de Gràcia, Oriol Hosta, el president de l’Alzinar Societat Cultural i Recreativa de Masquefa, Xavier Pérez, i la presidenta de l’Ateneu Popular de la Fuliola, Eva Pané, van parlar de les particularitats dels seus ateneus.

Aquestes tres entitats, totes elles membres de la Federació d’Ateneus de Catalunya, representen diferents tipologies d’ateneus al territori. Els Lluïsos de Gràcia de Barcelona són un referent al barri tant per les seves activitats com el nombre de socis joves. L’Alzinar, gestiona diferents espais dels que poden beneficiar-se’n tot el poble de Masquefa. I l’Ateneu Popular de la Fuliola encarna l’exemple de vincle social i referent en un poblet de l’Urgell de només 1.200 habitants.

La segona taula rodona va estar integrada perNúria Font, vicepresidenta de la Federació d’Ateneus de Catalunya, per Carles Baiges, membre fundador de LaCol, cooperativa d’arquitectes, impulsors del projecte de recuperació de La Lleialtat Santsenca, Mariona Aragay, membre de l’associació Editorial Tria Llibres, que dóna oportunitats a escriptors novells i Laia Benito, sòcia d’Amical Viquipèdia, una associació que fomenta l’ús de Viquipèdia i el lliure coneixement a tota la societat.

A més de poder compartir experiències molt interessant aquestes entitats van debatre sobre els valors i la importància de comunicar-los de forma correcta a la societat per tal de no perdre l’essència de cada un d’aquest valors. En definitiva, tant els assistents com els organitzadors van valorar positivament la jornada, per la “visió panoràmica de diferents models organitzatius”.

Trobada blocaire

També emmarcat dins de les activitats relacionades amb l’exposició Catalunya, terra d’ateneus, es va organitzar el 18 de gener una trobada de blocaires per tal de compartir l’experiència viscuda durant l’organització i muntatge de l’exposició per part dels comissaris de Territori Obert amb persones interessades en la producció expositiva i la cultura.

Es va realitzar una visita guiada més centrada en el continent que no pas en el contingut, on van participar-hi tant Territori Obert com Connecta l’empresa encarregada de la producció . Una visita que tal i com explicaven els comissaris “ va ser poc usual, en tant que tractava de desgranar tot el que amaga una producció expositiva”.

Exposició itinerant per Catalunya

L’exposició, organitzada per la Federació d'Ateneus de Catalunya, es podrà visitar al Museu d’Història de Catalunya fins el 3 de febrer, moment en que començarà una itinerància pel territori català. El primer poble on es podrà visitar serà Arenys de Munt en motiu del centenari del Centre Moral, entitat cultural molt vinculada al municipi i membre de la FAC.

Per més informació sobre la com acollir l’exposició o sobre la itinerància podeu consultar el web de la FAC: www.ateneus.cat

Afegeix un comentari nou