Avis i àvies voluntàries treballaran per trobar una feina a joves del Casal dels Infants

Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a: 
Júlia Hinojo
D'esquerra a dreta, Josep Carné, president de la Fatec; Josep Cayuela, coordinador del projecte Mentories, i Ramon Tubella, vicepresident.
D'esquerra a dreta, Josep Carné, president de la Fatec; Josep Cayuela, coordinador del projecte Mentories, i Ramon Tubella, vicepresident. Font: Júlia Hinojo
El programa Mentories és un dels projectes intergeneracionals de la Fatec.
El programa Mentories és un dels projectes intergeneracionals de la Fatec. Font: Unsplash

Avis i àvies voluntàries treballaran per trobar una feina a joves del Casal dels Infants

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Fundesplai

Resum: 

La Fatec posarà en marxa el projecte Mentories al novembre. El programa comptarà amb el suport de la Pimec, el Departament d’Ensenyament i un grup d’experts en psicologia i educació.

La Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec) impulsarà a partir de novembre un projecte d’acompanyament i guia a joves en risc d’exclusió del Casal dels Infants del Raval.

La Fatec assegura que la iniciativa va més enllà de la “típica mentoria” de gent gran a joves amb problemes d’adaptació social. “No volem caure en el que hem vist fins ara. Molts cops es fa acompanyament i el cercle no es tanca. Nosaltres volem tancar-lo”, assegura Ramon Tubella, vicepresident de l’entitat.

El programa Mentories vol arribar “fins al final”, segons explica Tubella. És a dir, l’acompanyament del mentor/a ha de servir per aconseguir un objectiu: trobar una feina o un institut on redirigir els/les joves que hi participin. “Volem que als sis mesos, la persona a qui hem fet el seguiment retorni a l’escola o trobi un lloc de treball”, aclareix el vicepresident.

Col·laboració amb la Pimec

Conscients que, per assolir la fita, es necessita treballar en xarxa, la Fatec ja ha signat un conveni de col·laboració amb la Pimec, la patronal catalana de petites i mitjanes empreses. La relació amb l’entitat facilitarà el procés de cerca d’una feina adaptada al perfil de cada jove.

Per als que, en comptes de buscar treball, volen reincorporar-se al circuit educatiu, els avis i les àvies de la Fatec també ho tenen tot lligat. El Departament d’Ensenyament participarà al projecte garantint una plaça en un institut a tot aquell que ho vulgui.

A més, el programa comptarà amb el coneixement i l’ajuda d’un grup d’experts en educació i psicologia.


Entre 16 i 29 anys

El projecte ha de durar entre sis i vuit mesos. La mentoria comença amb una primera presa de contacte entre el mentor/a i la persona voluntària, i s’acaba unes setmanes després que el/la jove s’hagi incorporat al lloc de treball o a l’escola.

Els participants hauran de tenir entre 16 i 29 anys. “Encara no sabem quants podran beneficiar-se’n perquè dependrà del nombre de persones voluntàries que se sumin a la iniciativa”, explica Josep Cayuela, coordinador del projecte.

Crida al voluntariat

De moment, només hi ha quatre voluntaris interessats en la mentoria. “Estem fent una crida al voluntariat perquè, com a mínim, necessitem vuit persones. L’ideal serien 10, per si alguna falla algun dia”, apunta Tubella. La idea és que per cada jove hi hagi una persona mentora.

El programa requereix a les persones voluntàries el compromís de reunir-se amb el/la jove assignat/da un cop a la setmana.

Un nou repte per als programes de mentoria

Josep Carné, president de la Fetac, considera que el projecte Mentories és un “repte interessant” pel fet que normalment els programes d’aquest tipus es dirigeixen a persones en exclusió que volen obrir una botiga o emprendre un petit negoci. La federació de gent gran, en canvi, posa el focus en sortides laborals que passen pel treball per compte d’altri. “Hi ha un buit en aquest sector, per això creiem que era necessari aquest projecte”.

La prova pilot de Mentories també demostrarà en quin grau els i les joves del Casal dels Infants estan interessats a tornar a l’escola. “No sé si són conscients que tenen aquesta necessitat. Una persona que ha abandonat els estudis pensa que ha de continuar i que necessita suport? Sembla un repte atractiu i emocionant”, afegeix el president de la federació.

Afegeix un comentari nou