Barcelona reuneix iniciatives europees per incloure persones migrades en la transició verda
Comparteix
El projecte POWGEN aposta per la inserció laboral transformadora de les persones migrades en el sector verd i connecta agents socials, empreses i administracions en una trobada a la capital catalana
Barcelona ha estat escenari, els dies 22 i 23 de maig, de la trobada europea del projecte POWGEN, una iniciativa que vol impulsar la inserció sociolaboral de les persones migrades en el sector de les energies renovables i la rehabilitació energètica.
El projecte parteix arran de la desigualtat que troben les persones immigrants per accedir al mercat laboral, sovint havent-se de resignar a ocupar llocs de feina precaritzats. Des d'aquesta iniciativa es planteja una idea senzilla: una transició energètica no pot ser justa si no inclou a tothom. “Quan col·laboren ocupadors amb entitats socials s’obtenen millors resultats”, afirmava Pau Castellví, investigador de la Fundació Intermèdia, durant la trobada.
Durant la primera jornada es van compartir bones pràctiques locals que ja treballen en aquesta línia, com els projectes Iria i Dona’t Impuls de Grameimpuls, les iniciatives de la cooperativa Idària, o el programa Cerca Feina Inclusiu de Barcelona Activa. Totes elles amb una mirada comuna: reconèixer i activar el potencial de persones migrades en sectors en expansió i, sovint, poc accessibles per a col·lectius vulnerables. A més, les persones participants van tenir l'oportunitat de visitar entitats com Impulsem i Migrastudium, per conèixer sobre el terreny iniciatives comunitàries que vinculen sostenibilitat i inclusió social.

Participants en una de les xerrades de la primera jornada de POWGEN. Font: Associació Ecoserveis
Reptes compartits, solucions conjuntes
En un segon bloc, la trobada va acollir representants dels Clústers Locals de Catalunya, Itàlia, Portugal i Alemanya, que van posar sobre la taula reptes estructurals que encara afronten les persones immigrants per accedir a un treball digne. Alguns d’ells són el reconeixement de títols i experiència, les dificultats administratives, l’absència de xarxes de suport o la manca de formació de les empreses en inclusió.
“Contractar persones en situació administrativa irregular és viable i productiu per a les empreses i genera impacte social”, va remarcar Karim Sabni, director d’Idària. Una de les demandes compartides va ser precisament reduir la burocràcia que envolta la contractació i facilitar l’acreditació de competències de les persones migrades.
Per fer-ho possible, POWGEN activa itineraris d’inserció laboral adaptats i personalitzats, amb formació tècnica i espais de connexió directa amb empreses. El projecte, que ja ha posat en marxa cinc experiències pilot en quatre països (Espanya, Itàlia, Alemanya i Portugal), aspira a implicar entre 100 i 150 persones immigrants i sumar una trentena d’empreses dels sectors verds.
Una aliança per transformar l’ocupació
El projecte està coordinat a Catalunya per ABD i Ecoserveis, i compta amb el suport de diverses entitats com Barcelona Activa, Migress o el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya. A més, forma part de la xarxa europea impulsada per la Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR), que treballa per replicar bones pràctiques a escala internacional.
La trobada a Barcelona no només ha servit per visibilitzar experiències sinó per posar sobre la taula una proposta transformadora: enllaçar la justícia climàtica amb la justícia social i garantir que la transició energètica no deixi ningú enrere.
Com recordava Lara Rot, coordinadora del projecte des d’ABD, “volem convidar les empreses a fer un pas més i aprofitar l’oportunitat d’incorporar persones formades i motivades”. La inclusió, al final, és una aposta guanyadora tant per al teixit empresarial com per a la cohesió social.
Afegeix un nou comentari