Barcelona Roller Derby, una comunitat inclusiva on no hi ha tabús de gènere

Ravalnet
El 'Roller Derby' és un esport femení de contacte, creat als Estats Units, però que s'ha estès per tot arreu, també per Catalunya Font: Barcelona Roller Derby
El 'Roller Derby' és un esport femení de contacte, creat als Estats Units, però que s'ha estès per tot arreu, també per Catalunya Font: Barcelona Roller Derby

Barcelona Roller Derby, una comunitat inclusiva on no hi ha tabús de gènere

Ravalnet

Resum: 

Un esport femení de contacte, que es juga arreu del món i on "tots els cossos són vàlids". Així és el 'roller derby'. Ens ho explica el comitè de comunicació de l'associació esportiva Barcelona Roller Derby.

'All Stars' i 'Home Team' són els dos equips que formen part de Barcelona Roller Derby. El primer juga sobretot internacionalment, en la lliga WFTDA. 'Home Team' competeix a nivell estatal. Dues jugadores de cada equip formen part del comitè de comunicació de l'entitat. Hem parlat amb elles per tal de conèixer aquest esport.

Pregunta obligada: Què és el 'roller derby'?

És un esport femení de contacte que es juga amb patins en una pista ovalada. Hi ha dos equips amb cinc jugadores en cadascun. Una d'elles és la 'jammer', la jugadora amb una estrella al casc. A més, hi ha una pivot, amb una ratlla al casc, i tres bloquejadores. La finalitat de la 'jammer' és anotar punts. Ho fa quan supera el mur que formen les jugadores de l’equip contrari, totes les vegades que sigui possible en els dos minuts que dura cada 'jam'. La funció de la resta de jugadores és bloquejar a la 'jammer' contrària, i fer ofensa per ajudar a passar a la seva.

El partit consta de dos temps de 30 minuts, cadascun dividit en períodes de dos minuts de joc, anomenats 'jams'. Cada vegada que acaba un 'jam', es canvien les jugadores. Els 'jams' es poden aturar per la 'lead jammer', és a dir, la primera 'jammer' que aconsegueixi traspassar el mur de l’equip contrari.

Sembla que tingui un fort component d’apoderament femení.

Un esport de contacte sempre apodera, permet conèixer millor el teu cos i els teus límits. Es tracta d'un esport en què no hi ha cànons físics (cosa molt comuna en els esports 'purs' femenins: natació sincronitzada, gimnàstica... en els quals has de ser esvelta, somriure, primeta...), tots els cossos són vàlids, ja que cada un pot complir una funció molt diferent a la pista.

A més, l'autogestió permet que totes desenvolupem un paper de pes i importància en l'estructura, prenent consciència de l'important que som totes les peces perquè tiri endavant el club.

No és habitual que un esport de contacte sigui originàriament de dones i després hagi passat a ser jugat també pels homes, oi?

Possiblement ha passat en més casos, però la societat ho tindrà vetat. Per sort estem avançant en aquest tema. És curiós, perquè quan es parla de 'Roller Derby', penses en el femení en tot moment. Si vols parlar del d'homes, has d'afegir l'afegitó 'masculí'.

Encara que té el seu origen als Estats Units, sembla que s’està estenent per tot arreu. Què el fa tan atractiu?

Una de les millors coses del 'Roller Derby' és que està arrelat en moltes ciutats de tot el món. És una comunitat inclusiva on no hi ha tabús de gènere, on es respecta quin tipus de jugadora ets i no cal que siguis especialment ràpida, forta, gran, petita... siguis com siguis seràs perfecta per una posició o altra, cosa que facilita la cohesió entre diferents tipus de jugadores.

Hi ha més equips a Catalunya? Contra qui jugueu?

Si, a Catalunya també tenim les 'Bad’n’Roller' de Badalona i les 'Insubmisses' de Reus.

Juguem amb equips nacionals i internacionals. Fem viatges i també invitem a equips a jugar a Barcelona. De fet, aviat tindrem el BRAWLCELONA (18 i 19 de maig), on participaran equips de París (La Boucherie), Londres (London Rocking Roller) i Limerick.

Formar part de la lliga WFTDA. Què és i què suposa per a vosaltres participar-hi?

La lliga WFTDA (Women's Flat Track Derby Association) és una associació de ligues de 'Roller Derby' femení on es troben equips de tot el món. Coordina i estableix les normes que regeixen la competència entre els membres de les lligues i la gran majoria d’equips, tot i que no formin part de l'associació, que es regeix per les normes WFTDA.

Des de l'any 2015 el nostre equip 'All Stars' pertany a la lliga WFTDA, cosa que és tot un orgull. D'aquesta forma tenim més possibilitats de poder jugar amb més equips internacionals i de més prestigi, cosa que fa augmentar el nostre nivell. Esperem que aviat el nostre 'Home Team' també sigui WFTDA.

Feu una crida per trobar més jugadores. Què els diríeu per animar-les?

Els diríem que, si tenen curiositat per aquest esport, ens poden venir a veure als nostres partits i es poden posar en contacte amb nosaltres a través de les xarxes socials. Estarem encantades de contestar-vos qualsevol dubte. Tenim moltes ganes de compartir aquest esport amb tu!

Hi ha diferents maneres d'implicar-s'hi, oi?

Hi ha tres formes d’involucrar-s'hi. Una és ser 'NSO' (non skating officials), que ajuda en posicions d’àrbitres sense portar patins (els que porten el polo rosa), i després tenim els 'Reffs', que són els àrbitres amb patins (els que porten els polos de ratlles negres i blanques). Podeu buscar als nostres '@Zebringos' per a més informació.

I si el que t’interessa és ser jugadora, primer hauràs de passar el període 'Fresh Meat', en què t’ensenyarem la tècnica i l'estratègia del joc. No et preocupis, ja que no començaràs des del primer dia a fer contacte. Ens assegurarem que estiguis preparada abans de fer-ho.

Doncs, qui s'animi, què hauria de fer?

El 15 de març tenim una nova convocatòria de 'Try Outs', on busquem noves jugadores. Has de tenir nocions bàsiques (mantenir-te en equilibri, avançar i frenar) i després nosaltres t’ensenyarem la resta. Durant aquest període els entrenaments són dissenyats especialment per a les 'freshies' i podràs aprendre tranquil·lament el que necessites per entrar en joc.

Entrenem els dilluns, dimecres i divendres de 21.30 a 23.30, en el Centre Esportiu Municipal Trinitat Vella, Barcelona. Us hi esperem!

Afegeix un comentari nou