Campaments, colònies i rutes: així és l’estiu dels esplais

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Judit Meix
Més de 4.500 infants i joves d’Esplac marxen de campaments, colònies i rutes aquest estiu, educant en el lleure a través del voluntariat. Font: Esplac
Més de 4.500 infants i joves d’Esplac marxen de campaments, colònies i rutes aquest estiu, educant en el lleure a través del voluntariat. Font: Esplac
Campaments pedagògics d'Esplac Font: Esplac
Enguany, l’activitat pedagògica dels esplais també s’ha vist marcada per l’emergència climàtica. Font: Esplac

Campaments, colònies i rutes: així és l’estiu dels esplais

Autor/a: 
Judit Meix
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Esplais Catalans es prepara per a realitzar prop de 200 activitats en un estiu marcat per l’emergència climàtica.

Més de 4.500 infants i joves, acompanyats per més de 1.300 monitors i monitores, participen en campaments, colònies i rutes d'Esplais Catalans (Esplac) aquest estiu. Després de dues temporades marcades per les restriccions pandèmiques, 75 esplais han preparat amb entusiasme l’oferta educativa dels mesos de juliol i agost. Esplac defensa l’essencialitat d’aquestes activitats, ja que “fomenten l'aprenentatge i el lleure responsable” entre la infància i la joventut.

Des d’Esplac lamenten trobar-se “en un context de creixent privatització del lleure i de la monopolització d’activitats d’oci d’estiu dedicades a infants i joves”. En aquesta línia, defensen que els esplais es converteixen en un agent educatiu clau, posant l'accent en l'aprenentatge i el desenvolupament de la joventut en el territori. Mitjançant activitats conscients, el contacte amb la natura i el foment de l'esperit crític, el lleure s'erigeix com una alternativa educativa única.

Les activitats d'estiu dels esplais no només ofereixen diversió, sinó que també es converteixen en espais de transmissió de coneixement bidireccional i creació de consciència sobre l'entorn. Amb protocols de seguretat i protecció de la infància, des d'Esplac es treballa amb especial atenció en la detecció i actuació davant de l'abús sexual infantil, col·laborant amb la Fundació Vicki Bernadet per assegurar un entorn segur per a tothom.

Un altre objectiu clau és garantir l'accés de tothom a les activitats d'estiu. Només el curs passat, l’entitat va concedir 527 beques que van permetre a 280 infants i joves gaudir l’experiència de l’esplai. Des d’Esplac asseguren que continuen treballant per incrementar aquestes oportunitats i fer que la seva oferta de lleure educatiu sigui més accessibles per a tothom.

Un estiu marcat per l’emergència climàtica

La sensibilització sobre l'emergència climàtica és també una prioritat per a l’entitat. L'alt risc d'incendi, les onades de calor, la sequera i els episodis de pluges intenses han obligat a preparar plans alternatius per assegurar la continuïtat de les activitats d'estiu.

Per tal de facilitar l’organització de les activitats als equips de monitors i monitores, han habilitat el lloc web ‘Preparem l’estiu’, amb eines i recursos per anticipar-se i adaptar-se a les adversitats provocades pel clima.

Les activitats d’estiu en xifres

El calendari d’activitats s'omple de prop de 200 propostes d'estiu, amb 69 campaments, 39 colònies i 44 rutes organitzades per més de 75 esplais d'Esplac. En total, s'estima que 1.314 monitors i monitores ajudaran a fer realitat aquestes experiències per a 4.724 infants i joves.

D’aquestes activitats programades, prop d’una quarantena s’estan realitzant fora de Catalunya. “Els esplais aprofiten aquestes oportunitats per crear vincles i xarxa, així com per fomentar la coneixença entre participants”, expliquen des d’Esplac.

Afegeix un comentari nou