Campanya per exigir la creació d'un institut bilingüe per a l'alumnat català amb sordesa

LaviniaNext
Autor/a: 
Carlos Faneca
Volem Signar i Escoltar exigeix un institut escola bilingüe a l'Escola Municipal 3 Pins per al curs 22-23. Font: Llicència CC (Unplash)
Volem Signar i Escoltar exigeix un institut escola bilingüe a l'Escola Municipal 3 Pins per al curs 22-23. Font: Llicència CC (Unplash)
La campanya de l'associació presenta el cas del Sergi García, un noi que un cop acabi al juny l'educació primària es trobarà sense opció d'estudiar en un institut bilingüe. Font: Volem Signar i Escoltar
La campanya presenta el cas del Sergi García, un noi que un cop acabi al juny l'educació primària es trobarà sense opció d'estudiar en un institut bilingüe. Font: Volem Signar i Escoltar
Fins ara, l'alumnat sord que volia continuar amb la modalitat bilingüe a l'ESO ho podia fer a l'Institut Consell de Cent, un projecte, però, que ha finalitzat. Font: Llicència CC (Unplash)
Fins ara, l'alumnat sord que volia continuar amb la modalitat bilingüe a l'ESO ho podia fer a l'Institut Consell de Cent, un projecte, però, que ha finalitzat. Font: Llicència CC (Unplash)

Campanya per exigir la creació d'un institut bilingüe per a l'alumnat català amb sordesa

Autor/a: 
Carlos Faneca
LaviniaNext

Resum: 

L'Associació Volem Signar i Escoltar impulsa un change.org per reclamar la inclusió de l'Educació Secundària Obligatòria a l'escola Tres Pins de Barcelona i aconseguir la igualtat d'oportunitats per als infants i joves amb sordesa.

Aconseguir la igualtat d'oportunitats per a l'alumnat amb sordesa català. Aquest és un dels objectius principals de l'Associació Volem Signar i Escoltar, una entitat que té una llarga trajectòria en la lluita per una escola catalana sense barrera lingüística que asseguri els drets dels infants i joves amb sordesa a casa nostra. Seguint aquesta línia dedicada a posar fi a la discriminació, que encara avui dia pateixen les persones amb sordesa, l'entitat ha iniciat una campanya per a la creació d'un institut bilingüe per a l'alumnat amb sordesa català.

Actualment, Catalunya només compta amb una escola inclusiva per a nois i noies amb sordesa a Catalunya. Es tracta de l'Escola Municipal Tres Pins, un centre d'Educació Primària ubicat a Montjuïc, Barcelona, que ofereix la modalitat bilingüe, és a dir, la possibilitat d'estudiar en llengua de signes catalana i en les llengües orals del territori. Per tant, l'alumnat que ha cursat l'Educació Primària amb aquesta opció, no té la possibilitat de continuar estudiant amb aquest model durant l'etapa de l'Educació Secundària Obligatòria (ESO).

Fins ara, l'alumnat sord que volia continuar amb la modalitat bilingüe durant l'etapa de l'ESO, un cop finalitzat el curs de sisè de primària, ho podia fer accedint a l'Institut Consell de Cent, un centre que oferia aquesta opció. No obstant això, el projecte ha finalitzat, quelcom que posa en perill la possibilitat que els nens i nenes amb sordesa, que finalitzen l'Educació Primària amb el model bilingüe, puguin continuar estudiant amb les llengües de signes i orals en la nova etapa.

Per tal de pressionar en la resolució d'aquesta contingència, Volem Signar i Escoltar ha engegat una campanya de Change.org, que encara continua oberta, per exigir al Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i a l'Ajuntament de Barcelona la creació d'un Institut-Escola bilingüe a l'Escola Municipal Tres Pins.

La campanya, que ja ha aconseguit al voltant de 700 signatures, exposa el cas paradigmàtic del Sergi García, un noi amb sordesa profunda bilateral que necessita la llengua de signes per comunicar-se i entendre el món. Actualment, el Sergi cursa sisè de primària, per tant, un cop finalitzi el curs, haurà d'iniciar l'ESO. No obstant això, la seva família denuncia que, tal com hem esmentat per la manca d'un institut inclusiu per a joves amb sordesa, no hi ha la possibilitat de fer-ho amb la modalitat bilingüe amb la qual ha estudiat durant tota la seva vida.

"Es tracta d'una situació molt seriosa fins al punt que el Sergi, un cop finalitzi sisè de primària aquest curs, no tindrà on anar", denuncia la Marian González, presidenta de l'Associació Volem Signar i Escoltar. "Ara ens trobem amb el cas del Sergi, però, si continuem així, ens trobarem amb molts més casos de nens i nenes que sortiran de l'Escola Tres Pins sense l'opció de continuar amb la seva educació amb la modalitat bilingüe", manifesta.

La importància de seguir la modalitat bilingüe

Des de l'Associació Volem Signar i Escoltar, González destaca la importància que els infants i joves amb sordesa puguin comptar amb tots els recursos, com ara la modalitat bilingüe. "Defensem un model d'educació en el qual poder estudiar en llengua de signes catalana i en les llengües orals del territori", afirma la presidenta de l'entitat. "Ens recolzem en la comunitat científica que avala que la modalitat bilingüe és el millor per donar el màxim d'oportunitats i assegurar un desenvolupament òptim", afegeix.

González que a Catalunya existeix una llei que reconeix la llibertat de les famílies, amb nens i nenes sords i sordcecs, d'escollir la modalitat educativa que considerin adient pels seus fills i filles. Malauradament, segons manifesta la presidenta de Volem Signar i Escoltar, la Llei 17/2010 de Llengua de Signes Catalana no es va acabar de desplegar correctament per manca de pressupost, quelcom que posa obstacles als drets dels infants i joves amb sordesa a Catalunya.

La manca d'un institut que compti amb la modalitat bilingüe a Catalunya no és l'única situació de discriminació que pateix l'alumnat sord. Tal com denuncia González, el fet que l'única escola que ofereixi la modalitat bilingüe es trobi a Barcelona, limita molt, a les famílies que no viuen a la capital, la possibilitat de poder accedir a aquest recurs. "Reivindiquem que la situació de Barcelona es millori, però que també hi hagi aquests recursos a Girona, Tarragona i Lleida", exigeix González.

La presidenta de Volem Signar i Escoltar explica que Catalunya tampoc compta amb cap escola bressol bilingüe. "L'etapa de 0 a 3 anys és la principal en el desenvolupament lingüístic, cognitiu i psicosocial per a un infant; per tant, tenir un recurs així és essencial", recorda. González explica que es treballa en la possibilitat que l'Escola Bressol Forestier, situada al barri barcelonès del Poble-sec, ofereixi l'opció bilingüe. "Ara per ara, però, l'Ajuntament de Barcelona no està posant els recursos necessaris per aconseguir-ho", lamenta.

Afegeix un comentari nou