Deixar la feina més sovint a la recerca d'un propòsit, un canvi de paradigma

Ravalnet
Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
L'estrès és una de les principals causes de les renúncies al lloc de feina. Font:  energepic.com (Pexels)
L'estrès és una de les principals causes de les renúncies al lloc de feina. Font: energepic.com (Pexels)

Deixar la feina més sovint a la recerca d'un propòsit, un canvi de paradigma

Autor/a: 
Carla Fajardo Martín
Ravalnet

Resum: 

Fundació Factor Humà explica l'augment de rotació laboral i com afecta el canvi de paradigma en relació al treball a empreses i entitats.

Cada vegada canviem més sovint de feina, un fet que s'ha accelerat amb la pandèmia. Una enquesta de Microsoft a 30.000 treballadores de diferents països afirmava que un 41% s'han plantejat deixar la feina durant el 2020, mentre que un estudi del departament de treball dels Estats Units diu que 11 milions i mig de persones van renunciar a la seva feina el segon trimestre del 2021.

El fenomen ja té nom a nivell mundial. Es diu 'La gran renúncia' i va lligat amb la recerca de noves experiències per part de les noves generacions, i les ja no tan noves -la generació anomenada mil·lenial ja és a punt d'arribar a la quarantena-.

De fet, la Fundació Factor Humà, que ofereix serveis per millorar la gestió de persones, està creixent més del que preveia perquè les direccions de les empreses estan preocupades, explica la directora de la Fundació, Anna Fornés. Volen saber com vincular les persones a les empreses: com fer que hi vagin per poder contractar-les, com mantenir-les sense que marxin i com facilitar que donin el millor d'elles mateixes.

Entren en joc diversos factors com la baixada generalitzada dels salaris i el fet d'haver viscut com les generacions anteriors dedicaven la seva vida al treball. Les grans multinacionals ja no són objecte de desig de les noves generacions i la feina ja no és el leitmotiv de la seva vida.

Prioritzen el tracte humà i arran de la pandèmia valoren l'opció de poder fer teletreball almenys uns dies a la setmana. El 10% de les treballadores no volen tornar al model 100% presencial, mentre que el 83% de les direccions hi tornarien, exposa Fornés amb preocupació.

"La gent jove no busca un gran salari. Busca un propòsit, que se l'escolti, que la facin participar. És un canvi de paradigma", explica Fornés: "No és una qüestió de compromís sinó de comprometre's amb un projecte que tingui sentit".

Una oportunitat per a les entitats

Aquest canvi de paradigma podria ser una oportunitat per a les entitats del tercer sector i l'Economia Social i Solidària, reflexiona Fornés, ja que "la idea que no tot són els diners està agafant força" i "el millor que tenen les entitats és el propòsit".

"El propòsit mou muntanyes" i fa que les persones que treballen a entitats socials tinguin un fort compromís amb tirar endavant el seu projecte, fins i tot quan això suposa una renúncia de salari o de temps lliure. Ara bé, des de la Fundació alerten que s'ha d'anar amb compte perquè les entitats reporten alts nivell d'estrès i esgotament, i aquesta és la primera causa de renúncia a la feina, fins i tot de canvis de plantejament radical com l'èxode de les ciutats.

Més desigualtat

Malgrat això, l'alta rotació laboral podria no durar gaire si disminueixen els llocs de treball tal com es preveu amb la robotització dels llocs de feina. La Fundació parla d'una polarització entre aquelles persones més preparades amb més oportunitats laborals i les menys preparades amb menys oportunitats, que s'hauran d'acompanyar per evitar més pobresa.

Assenyalen la Formació Professional com a clau en el procés per ocupar els nous llocs de feina que s'estan creant en sectors com el de les tecnologies, les dades, el màrqueting, el disseny gràfic i, precisament, els recursos humans.

Per tot això cal canviar la manera de seleccionar persones allunyant-nos dels prejudicis i obrint-nos a la diversitat que pot aportar un valor afegit als equips, opina la directora de la Fundació, que apunta cap a l'anomenada mentalitat exploradora, l'aprenentatge en el seu sentit més ampli i la formació continuada.

De fet, els processos de selecció ja estan canviant, sobretot a l'hora de valorar habilitats més enllà dels estudis: "Això de fer carreres i postgraus està passant a la història. Som una fàbrica de sobrequalificats".

Amb tot i sigui com sigui, el que està clar és que "s'estan movent fonaments" de la nostra relació amb la feina: "Estem en un moment de transformació social".

Afegeix un comentari nou