‘Cap lloc per l’odi’, una proposta en el lleure educatiu per a prevenir i actuar davant dels discursos d’odi
Comparteix
Es tracta d’una nova nova guia impulsada per entitats d’associacionisme educatiu i Òmnium Cultural per fer front als discursos d’odi a caus i esplais.
L’associacionisme educatiu, representat per caus i esplais de base voluntària, ha fet un pas endavant en la lluita contra els discursos d’odi amb la publicació de la guia ‘Cap lloc per l’odi’. Aquest recurs ha estat impulsat per aquestes entitats d’educació en el lleure i Òmnium Cultural a través de l’Escola de Formació Guillem Agulló. La guia, presentada aquest dimecres en roda de premsa, ofereix recursos i estratègies per a educar infants i joves en la diversitat, el respecte i el pensament crític.
Els esplais i agrupaments escoltes, com a petites representacions de la societat, també es veuen afectats per la normalització dels discursos d'odi presents en l'actualitat. S’han detectat "situacions alarmants" com comportaments masclistes oberts entre infants o comentaris xenòfobs entre joves, segons han observat monitores i formadores d’aquestes entitats educatives.
L’humor, els mems i les bromes que circulen per les xarxes socials són algunes de les primeres manifestacions de l’impacte dels discursos que promouen la violència cap a certs col·lectius, i en aquest cas concret en els espais de lleure educatiu. Segons han dit les entitats promotores de la guia, també es poden establir connexions entre les situacions discriminatòries en ambients com els caus o esplais i l’augment dels discursos d’odi difosos per partits d’extrema dreta.
Les entitats educatives i l'@efguillemagullo presentem "Cap lloc per l’odi. Guia pràctica per a l'associacionisme educatiu", elaborada de la mà d'@eduxarxa.
📥 https://t.co/MDYiYFfPOb👇 pic.twitter.com/1iKWd8rQuU— Escola de Formació Guillem Agulló (@EFGuillemAgullo) February 5, 2025
Un compromís ferm per lluitar contra la violència i discriminació
Com assenyala el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, “l'associacionisme educatiu té un paper fonamental per combatre els discursos d’odi, mantenir viva la memòria democràtica i evitar la repetició dels errors del passat”. Davant de situacions que fomenten discursos de violència masclista, xenòfoba i racista, les entitats d'associacionisme educatiu com Escoltes Catalans, Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Acció Escolta de Catalunya, Esplais Catalans i el Moviment de Centres d'Esplai Cristians Catalans (MCECC), han considerat necessari activar un pla per protegir i intervenir davant d’aquests discursos.
Aquest pla d’acció es divideix en tres seccions principals. La primera presenta un marc teòric per comprendre què és el discurs d’odi i com identificar-lo. La segona part ofereix una sèrie d’estratègies destinades a la seva prevenció, posant èmfasi en el paper de caps i els equips de monitoratge per educar en la diversitat, el respecte i la convivència. Finalment, la tercera secció proposa un conjunt d’activitats dissenyades per a diferents grups d’edat. A tot això s’hi afegirà un pla de formació complet.
Aquest pla educatiu no només busca formar les figures educadores per combatre l’extrema dreta, sinó també resignificar la tasca social del voluntariat en l’educació de les infàncies. Les entitats de l’associacionisme educatiu, que van néixer fa dècades amb l'objectiu de fomentar el pensament crític i la llengua catalana en un context repressiu, mantenen aquest esperit de llibertat i crítica. “L’essència dels esplais i caus és la lluita contra les discriminacions i els discursos d’odi, fer de les entitats un espai segur per a tots els infants i joves que hi participen”, afirma la secretària general d’Esplais Catalans, Clara Bricullé.
Els reptes que afronten les entitats: burocràcia i infrafinançament
Avui, els esplais i agrupaments encara són espais on es treballa per la diversitat, el respecte, i la convivència, la lluita contra les discriminacions i els discursos d'odi, convertint-los en llocs segurs per a infants i joves. Amb la seva tasca, treballen per garantir que la participació en activitats educatives sigui un dret per a tothom.
Tanmateix, per poder continuar complint aquesta funció social, les entitats demanen un compromís ferm per part de les administracions, que inclogui els recursos necessaris, la millora del finançament i la creació d'infraestructures dignes. El jovent voluntari que representa aquestes entitats insisteixen que només amb un suport efectiu podran continuar sent una eina decisiva en la lluita contra els discursos d’odi i en la construcció d’una societat més justa i igualitària.
Afegeix un nou comentari