Àmbit de la notícia
Comunitari

Carme Vinyeta: “Fem de la cuina una eina educativa i transformadora que contribueix a un barri més cohesionat”

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Judit Meix
  • mercat alimentació aliments
    El projectes Cuina Comunitària Sant Antoni fomenta la creació de vincles personals i comunitaris entre el veïnat. Font: Alesia Kozik (Pexels)
  • cuina alimentació
    La iniciativa és un punt de trobada on qualsevol persona, independentment de l’edat, el gènere o la procedència, hi aporta el seu valor. Font: Malidate Van (Pexels)

Carme Vinyeta és la dinamitzadora del projecte Cuina Comunitària Sant Antoni, impulsat dins de la Federació d’Entitats Calàbria 66. 

Cuina Comunitària de Sant Antoni és molt més que tallers de cuina: és un punt de trobada per al veïnat d’aquest barri barceloní, un projecte que fomenta la cohesió social i la sostenibilitat entre fogons. Impulsada dins la Federació d’Entitats Calàbria 66, la iniciativa neix a través d’un procés participatiu impulsat per la Cooperativa Etcèteres i diferents agents del barri, com entitats, serveis socials, el CAP, paradistes del mercat de Sant Antoni, així com el veïnat. Van unir esforços per donar vida a aquest projecte col·laboratiu. L’objectiu? Crear un espai inclusiu on l’alimentació esdevingui una eina de relació, aprenentatge i suport mutu.

El resultat ha estat un projecte engrescador i viu que treballa per garantir una alimentació saludable i sostenible, alhora que promou la inclusió social. Així ho explica Carme Vinyeta, dinamitzadora del projecte, per conèixer-ne els orígens, els objectius i els reptes de futur.

Per què la cuina és una bona via per fer comunitat?

La cuina esdevé l'excusa perfecta per crear espais de trobada. Més enllà de preparar menjar, es converteix en un punt de convivència on qualsevol persona, independentment de l’edat, el gènere o la procedència, pot participar i aportar valor. Al voltant dels fogons es dilueixen les jerarquies socials, afavorint converses naturals i connexions espontànies que generen empatia i relacions personals autèntiques. Aquest espai també permet desplegar habilitats, crear lligams amb el veïnat i promoure altres activitats comunitàries.

Quins són els principals reptes a l’hora de garantir una alimentació saludable, sostenible i de proximitat en un projecte comunitari? 

Garantir una alimentació saludable, sostenible i de proximitat implica cuidar la salut de les persones i respectar el medi ambient. Cuinem plats equilibrats amb una gran varietat de verdures, cereals integrals i fonts de proteïnes saludables, evitant aliments processats. Ajustem les propostes alimentàries a les necessitats de cada persona, considerant dietes vegetarianes i veganes.

Minimitzem el malbaratament alimentari, aprofitem les restes per a noves preparacions i, si és possible, implementem pràctiques de compostatge. Treballem amb proveïdors locals i prioritzem aliments de temporada, connectant amb pagesos per incorporar ingredients més frescos i de qualitat. La participació activa de les persones implicades també és clau per promoure idees valuoses i una consciència col·lectiva.

Quin impacte valoreu que té el projecte en la cohesió social del barri? 

El projecte té un impacte molt positiu en la cohesió social del barri. Esdevé un punt de trobada inclusiu i acollidor per a diverses persones i col·lectius. Facilitem un espai per al grup de dones i oferim una oportunitat per a persones migrades, ajudant-les a integrar-se i compartir experiències.

Aquesta dinàmica contribueix a combatre la solitud de veïnes i veïns i fomenta la creació de vincles personals i comunitaris. Les persones participants valoren especialment la possibilitat de fer amistats i d’aprendre tant de la cuina com de la cultura local i del dia a dia del barri.

"Garantir una alimentació saludable, sostenible i de proximitat implica cuidar la salut de les persones".

Hi ha algun perfil de participant que us hagi sorprès especialment? Alguna història inspiradora? 

Hi ha moltes històries destacables, des de persones amb perfils molt diferents que comparteixen moments inesperats, fins a situacions d'ajuda mútua i intercanvis gastronòmics enriquidors. Una escena memorable és veure dues persones ballant i rient, trencant barreres culturals i creant connexions autèntiques.

Hi ha alguna activitat o iniciativa destacada on la cuina serveixi com a eina d’intercanvi cultural? 

Veus al Plat és un projecte de convivència intercultural a través de la gastronomia. Una iniciativa que utilitza la cuina com a eina per fomentar la convivència i la comprensió mútua entre persones de diverses cultures. A través de la preparació i degustació de plats tradicionals, compartim sabors, històries i tradicions que reflecteixen la riquesa cultural de cada participant. Les sessions esdevenen espais de trobada, diàleg i aprenentatge, creant vincles que enforteixen la cohesió social.

Quins són els principals objectius de la Cuina Comunitària per als pròxims mesos o anys?

D’una banda, crear espais de trobada intercultural, intergeneracional i divers, amb especial cura per a la inclusió dels col·lectius més vulnerables. També fer valdre la cuina amb el seu component creatiu, cultural, social i transformador, fomentant l'apoderament.

D’altra banda, també treballem l’aprofitament, l’alimentació saludable, de proximitat i de temporada, lluitant contra el malbaratament alimentari. I, finalment, per a nosaltres també és important potenciar les dinàmiques de les comissions de la Taula Comunitària i altres dinàmiques comunitàries del barri per donar suport a l’acció col·lectiva.

"Veus al Plat és un projecte de convivència intercultural a través de la gastronomia".

Quines accions es duen a terme per promoure la sobirania alimentària des de la cuina?

Actualment, col·laborem amb el Rebost Comunitari de Sant Antoni, una iniciativa que busca combatre el malbaratament alimentari i garantir l’accés a aliments per a tota la comunitat sense distincions econòmiques ni socials. Recollim excedents alimentaris de comerços locals i del Mercat de Sant Antoni, com fruites i verdures a punt de caducar, encara perfectament aptes per al consum.

També realitzem tallers sobre aprofitament alimentari i activitats per sensibilitzar sobre la sostenibilitat i el consum responsable. Participem en espigolades — aquest any hem reaprofitat 550 quilos de tomàquets — i col·laborem amb entitats com De Veí a Veí i la Fundació Àmbit Prevenció. La cuina esdevé així una eina educativa i transformadora que contribueix a un barri més cohesionat i sostenible.

Com funciona exactament el Rebost Comunitari?

Es basa en un sistema organitzat de recollida i distribució d’aliments, garantint-ne una distribució equitativa entre les veïnes i veïns. A més, fomenta la participació comunitària, establint una xarxa de suport mutu i tallers per sensibilitzar sobre la importància de la sostenibilitat i el consum responsable.

Quins reptes suposa garantir una alimentació saludable i sostenible en aquest context?

Garantir una alimentació saludable, sostenible i de proximitat implica cuidar la salut de les persones i respectar el medi ambient. Cuinem plats equilibrats amb una gran varietat de verdures, cereals integrals i fonts de proteïnes saludables, evitant aliments processats. Ajustem les propostes alimentàries a les necessitats de cada persona, considerant dietes vegetarianes i veganes.

Minimitzem el malbaratament alimentari, aprofitem les restes per a noves preparacions i, si és possible, implementem pràctiques de compostatge. Treballem amb proveïdors locals i prioritzem aliments de temporada, connectant amb pagesos per incorporar ingredients més frescos i de qualitat.

Hi ha alguna iniciativa innovadora en marxa?

La Bibliocuina de Sant Antoni és un nou projecte en desenvolupament. Ens hem acostumat a acumular objectes a la cuina que gairebé no fem servir; ocupen espai, costen diners i acaben esdevenint residus. I si, en lloc de comprar-nos aquests estris o robots, els compartíssim entre nosaltres? Així neix la primera Bibliocuina de Barcelona, un espai de reaprofitament comú basat en el préstec d'estris i robots de cuina.

"Ens hem acostumat a acumular objectes a la cuina que gairebé no fem servir i acaben esdevenint residus".

Com funcionarà la Bibliocuina?

Vincularem les persones participants de la cuina comunitària, les escoles i les entitats del barri per a la recollida d'estris. A més, establirem col·laboracions amb entitats com Barcelona Recircular per mesurar l'impacte ambiental i promovem la cultura de la reutilització. També crearem un lloc web per gestionar el servei de préstec i farem una campanya de divulgació per donar a conèixer la iniciativa.

El primer pas serà vincular les persones participants de la cuina comunitària, les escoles i les entitats del barri a la creació de la Bibliocuina de Sant Antoni, i començar la recollida d'estris i robots de cuina.

Com es gestionarà el servei de préstec? 

Quan el projecte estigui avançat, adequarem l'espai físic on s’ubicarà la Bibliocuina de Sant Antoni, situat al costat de la cuina comunitària del Mercat de Sant Antoni, a l’espai veïnal del mercat. 

Aquest projecte innovador impulsarà la cultura de la reutilització, el reciclatge i el consum responsable, alineant-se amb l’Estratègia Residu Zero de Barcelona i creant vincles amb el veïnat i altres projectes de la ciutat que fomenten la sostenibilitat mitjançant l’educació, la comunicació i la implicació ciutadana.

Ja per acabar, com es pot garantir la continuïtat i sostenibilitat econòmica del projecte Cuina Comunitària Sant Antoni?
Mitjançant convenis amb l'Ajuntament de Barcelona, subvencions i amb el suport de les veïnes i veïns.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari