Cicle d’activitats per reflexionar sobre els límits del gènere

LaviniaNext
Autor/a: 
Alba Marino
L’eix central del cicle és ‘Un sol moment. Relats sobre la identitat de gènere’, una exposició del fotògraf Álvaro García.  Font: Centre LGTBI
L’eix central del cicle és ‘Un sol moment. Relats sobre la identitat de gènere’, una exposició del fotògraf Álvaro García. Font: Centre LGTBI
El realitzador audiovisual Aldemar Matias, ha creat deu perfils documentals per explicar la vida dels protagonistes. Font: Centre LGTBI
El realitzador audiovisual Aldemar Matias, ha creat deu perfils documentals per explicar la vida dels protagonistes. Font: Centre LGTBI
A partir de les fotografies, el Centre LGTBI ha creat un projecte multimèdia a la seva pàgina web.  Font: Centre LGTBI
A partir de les fotografies, el Centre LGTBI ha creat un projecte multimèdia a la seva pàgina web. Font: Centre LGTBI

Cicle d’activitats per reflexionar sobre els límits del gènere

Autor/a: 
Alba Marino
LaviniaNext

Resum: 

El Centre LGTBI de Barcelona organitza un programa d’activitats al voltant de la construcció de la identitat de gènere des de disciplines com la música, la moda o la interpretació.

Amb l'entrada de la tardor, el Centre LGTBI reprèn la programació cultural amb un nou cicle d’activitats sobre el qüestionament del gènere. Conferències, presentacions de llibres i taules rodones serviran per parlar dels límits del gènere a la moda, xarxes socials, sèries de televisió o al teatre, entre d’altres.

La programació, que durarà tota la tardor, comença dimarts 13 d’octubre a les 18.30 h. amb una conversa entre Héctor Acuña / Frau Diamanda, drag performer i artista audiovisual, i els creadors de l’exposició principal, Álvaro García i Aldemar Matias.

L’eix central del cicle és ‘Un sol moment. Relats sobre la identitat de gènere’, una exposició en què el fotògraf Álvaro García s’ha aproximat a la realitat de dinou persones que es deconstrueixen i donen resposta a la seva identitat a través de la música, la moda o la interpretació.

A més, el realitzador audiovisual Aldemar Matias, ha creat deu perfils documentals que traslladen a la vida dels protagonistes per aprofundir en les seves realitats personals. La construcció de la identitat de gènere en l’adolescència o les relacions afectives són alguns dels temes tractats.

A partir de les fotografies de García, el Centre LGTBI ha creat un projecte multimèdia a la seva pàgina web. Es poden veure les imatges acompanyades d’escrits i relats dels protagonistes, i de reflexions sobre els processos d’autoacceptació, la construcció de vincles o l'activisme.

Des de totes aquestes disciplines es construeix “un petit retrat generacional d’un grup de persones que, tot i tenir orígens i referents diversos, tenen en tret en comú: la ciutat de Barcelona com a espai des del qual desafien les fronteres del sistema sexe-gènere”, destaquen des del Centre.

Xerrades i presentacions de llibres

Les activitats programades segueixen amb la presentació del llibre ‘No estamos tan bien. Nacer, crecer y vivir fuera de la norma en España’, el primer llibre del periodista i activista, Rubén Serrano, el dia 20 d’octubre a les 18.30 h. L’obra recull converses amb persones del col·lectiu LGTBI que han patit violència a la seva vida quotidiana.

A més, el 6 de novembre a les 18.30 h., es presentarà ‘Teatre trans i altres textos no normatius’ del dramaturg Marc Rosich, un aplec de quatre de les seves obres protagonitzades per “cossos i identitats de gènere que defugen de la normativitat”, explica el Centre.

L’11 de novembre a les 18.30 h. serà el torn del comunicador i exeditor de moda de la revista Marie Claire, Marc Giró, que parlarà amb l’experta en història de moda, Sílvia Rosés, per repassar l’evolució de les fronteres de la moda masculina i femenina.

L’especialista en gènere i cultura de masses, Marta Roqueta-Fernández, reflexionarà sobre el món digital i com aquest s’ha convertit en un espai de configuració de les identitats de gènere i sexualitat de les generacions més joves. El 2 de desembre a les 18.30 h. l'experta parlarà sobre com les noves plataformes tracten el desafiament del sistema sexe-gènere.

El doctor en Comunicació per la UPF, Rafael Ventura donarà la darrera conferència per explorar la construcció de les identitats sexuals i de gènere als mitjans de comunicació, sobretot el paper de les sèries.

Per finalitzar el cicle, el periodista Víctor Fernández Clares conversarà amb dues de les persones protagonistes de l’exposició ‘En un sol moment’, Ken Pollet i Genderhacker.

Programació a prova de Covid-19

Com tots els esdeveniments dels últims mesos, el Centre LGTBI ha adaptat les seves activitats a l’actual circumstància sanitària, apostant pel sistema híbrid de programació presencial i telemàtica. Totes les activitats es podran seguir de manera presencial amb inscripció prèvia enviant un correu electrònic a info@centrelgtbibcn.org o seguir el cicle via el canal de YouTube del Centre LGTBI.

Des del mes d’octubre, el Centre ja compta amb l’horari habitual d’atenció al públic els dilluns de 16.00 a 21.00 h i de dimarts a dissabte de 10.00 a 14.00 h. i de 16.00 a 21.00 h. Els serveis d’atenció personal mantenen la modalitat presencial i la telemàtica amb cita prèvia.

Afegeix un comentari nou